JOM MEMBEBEL JAP

hai adik adikku....
siapa kah?
korang lah yg umur kurang dari 21 tahun ni
kena lah panggil adik
takkan nak panggil atuk lakkan..hurmm...
anda seorang pelajar?
ofcos...
yes!!
good..good... hee~
usia semuda korang ni
sedang elok belajar..
sedang elok menimba ilmu
sedang elok menerima macam-macam pelajaran
otak korang tengah fresh
tapikan apa yg akak dok heran lah kan
kenapa bazirkan usia remaja ni dengan cinta ek?
adeh...
kalau kat face book akak tu lah kan
kecik-kecik lagi dah putus cinta
gaduh dengan kekasihlah
nak bunuh dirilah
nak terjun gaung lah
mengamok bagai nak rak!
frust menonggeng
bila tengah happy pulak...
ayat jiwang dok memuji kekasih mengalah sang pujangga!!
kau lah bulan
kaulah bidadari
kaulah permata hidupku..
tapi tak pernah nak puji mak bapak pulak macam tu!
say no to cinta monyet la woi!!
ish pelajaran dik..pelajaran ..its number one!!
ingat la sayang oi...
orang yg dah tua masih boleh lagi bercinta
tapi orang dah tua dah tak mampu nak ingat formula dan teori yg diajar guru
sebab pemikiran dia orang dah low...
so orang yg dah  tua sangat tidak layak untuk belajar pelbagai ilmu dunia ni lagi
tetapi korang yg muda belia ni
yg masih fresh kepala otak tu
kena lah fokus kat pelajaran ok
( maaf..pekataan agak lucah )
akak bukan nak menuding jari kat sesiapa
tapi please la sayang oi
kesian la kat mak bapak korang yg dok ke hulu ke hilir nak bagi korang senang
jangan lah korang pulak dok bazirkan masa korang dengan cinta yg tah pape je tu
caya lah cakap akak
cinta budak sekolah takkan kekal lama...
lagi-lagi yg baru nak kenal dunia ni
yg baru nak up!
lebiu sana
lebiu sini
tak de maknenya....
mak bapak berpeluh-peluh cari duit
korang leka dok mabok cinta ...
adik-adik akak yg comel..
tak salah bercinta sebab tu kehendak  naluri
tapi kalau korang sedang belajar tu
buat lah yg terbaik untuk pelajaran ok...
umur baru belasan tahun bro..sis...
belom layak kenal semua masalah percintaan ni
korang selayaknya menghafal formula dan fakta-fakta yg diberi guru
bukan menghafal janji sang kekasih yg tah ye tah tidak tu
adeh...
akak menasihati korang
akak jugak menasihati diri akak sendiri ni..
menyesal dulu berpendapatan  beb
nyesal kemudian ..habok pon tarak
kalau lah bercinta tu tak menjadi kesalahan
dah kompem kementerian pelajaran malaysia
dah lama masukkan subjek bercinta ni,
menjadi salah satu subjek wajib kat sekolah-sekolah di malaysia doe...
sengal la lu...
korang bayangkan ea...
mana korang nak fikir pasal  bf/ gf korang tu
mana korang nak belajar
settlekan homework
buat assignment
reply sms bf/gf korang
baru nak menghafal kapel dah call
hilang semua yg dihafal dalam kepala tu ...
nak cari duit untuk top up kedit lagi..
silap-silap boleh strees siakkk...
yg sudah tu sudah la
lepas ni kalau rasa dah jatuh cinta kat seseorang tu
tahan je dalam diam
belajar lah sungguh-sungguh dulu
dapatkan result terbaik
study sampai kemenara gading
then bila dah habis study
dah keluar U
dah kerja elok-elok
ada jodoh korang
maka dengan izin Tuhan
kawin lah kalian!!
see... so simple kan !!
tak payah nak kecek duit mak bapak
nak beli hadiah utk birthday couple
tak payah bajet duit belanje makan untuk beli top up
tak payah nak bazir kan masa korang untuk aktibiti dating-dating bagai
tak payah guna duit PTPTN nak sara anak orang makan sarapan, lunch or teatime ..
duit tu untuk korang buat study la wei...
bukan untuk pergi shopping dengan couple bagai tu hah!!
silap-silap study hanyut
kekasih tinggalkan ..lagi kes naye
tak ke banyak kerugian disitu ...
masa
duit
harapan orang tua
kejayaan yg tak terlaksana
harapan guru
fikir dulu sebelum buat beb ...
akal fikiran yg sempurna tu sila manafaatkan la wei....
malu siak kecik-kecik dah sebok nak kawin
akak yg dah layak ni pun masih tercari-cari
mana satu yg layak untuk jadi teman hidup yg sempurna
sebab bagi akak
bercinta kalau boleh biar lah sekali dan berkualiti sampai ke mati...
bukan cuma main tangkap muat jek!!
dah tu mengecewakan hati kedua orang tua...
kesian sikit kat diaorang tu  dik.......
ingat lah amanah diaorang yg menghantar korang pergi belajar tu ...
entah la..tepuk dada tanya lah selera...
keputusan dipihak korang
akak sekadar menasihati
...good luck ...

Comments

Hetty Zulaika said…
mr abdul aliim mansor
terima kasih utk komen ini :)
Allah selamatkan semua..aamin..