Posts

Showing posts from 2013

2014

Image
salam dimalam ambang tahun baru masihi dari saya . alhamdulillah setahun sudah berlalu kini januari 2014 muncul kembali .

bila ditanya apakah yg awak lakukan dalam 8760 jam yg lalu ? saya hanya mampu berkata  :

1/4 dihabiskan dengan mencari ilmu

1/4 dihabiskan dengan  mencari rezki

1/4  dihabiskan dengan  mencari cinta

dan 1/4 lagi saya habiskan entah dimana !

saya lupa saya ada kehidupan yg lebih penting untuk saya fokuskan , saya ada iman yg perlu saya perbaiki dan saya ada akhlak yg perlu saya sempurnakan .

ok ... untuk pertama kalinya entri saya bagi 2014 ni  , izinkan saya berkongsi serba sedikit ilmu yg saya baca dari sebuah  majalah yg mungkin baru  bagi saya , tapi entahlah bagi awak semua  ...

tips untuk menjadi  wanita cantik !

1 ...jadikanlah sikap menundukkan pandangan mata anda *ghadul bashar * sebagai celak bagi kedua belah alis matamu , insyaAllah pandangan visual kalian akan menjadi semakin jernih dan bening ..

2 ... oleskan lipstik kejujuran dan kebenarnan * alhaq* pa…

BACK TO SCHOOL

Image
Malam ni online muka buku ,
tapi dah tak tau nak update apa ,
tak tau nak komen apa ,
tak tau nak like apa ... kesiankan ...
idea takde tapi rajin pula nak berblog ni...



selamat kembali ke alam  persekolahan sayang
belajar  lebih rajin lagi
jadikan lah tahun 2014 ini sebagai tahun
yg bakal menyemarakkan lagi semangat awak tu !
takecare and good luck ...muahxx

AWAK ,SAYA ,AWAK ,SAYA

Image
awak ...
mungkin saya dah jarang bermuke buku bersama awak , dan membiarkan sahaja adik manja saya tu melayarinya seharian . maklumlah kan cuti semesta dia pun dah makin hampir , biarlah dia berhibur bersama teman-teman sibernya disana .

mungkin dalam kesibukan mengejar dunia ini ,manusia berpusu-pusu mengejar nama . begitu jugalah dengan kehidupan saya . dalam dunia yg serba naik ini , saya hanya mampu berusaha untuk menjadikan saya setaraf dengan orang lain .

kerana saya tak mahu ditindas  , dipandang rendah , di katakan pengemis  ,  menjadi sampah dinegara sendiri ..ye saya tak mahu itu . maka setiap minit dalam hidup saya hanyalah mengejar rezki dibumi Allah ini .

awak...
kadang kala saya jatuh sendiri , kadang kala saya tersungkur juga sendiri  , kadang kala saya dibenci oleh  bangsa saya sendiri dan ada masa saya dianggap hanya mementingkan diri saya sendiri ...bohong kalau saya kata saya tak berusaha untuk sebuah jodoh !! tipu jika saya yg saya tak pernah bercinta ! tak munasa…

KUPU-KUPU

Image
bila resahku menjelma
seranting nan kaku menjadi layu dengan tetibe
ku tatap jaluran usang di serpihan alur masa
berenang aku disebalik air mata ku yg sayu
bila resahku menjelma
ku lakar kan bait-bait kenangan menjadi tugu sejarah
saat itu bayu hangat hanya mampu menjadi selimut
merenung  angan-angan semalam
dimana sebuah hati menjadi lesu . . . . .
engkau kah si kupu-kupu yg menyeri saat suram ku...
ku atur langkah mengekori tiap layangan sayap mu
walaupun ku jatuh , aku bangkit semula untuk mengekorimu
ku aturkan langkah satu persatu
aku kuatkan kudratku agar aku tak jatuh lagi tika mengejar mu
namun . . . .  akhirnya aku kau tinggalkan . . . .

please don't talking about ....

SEMANGAT KAMI ~ RARE JOHOREAN ~

Image
ini dia Hero JDT yg telah berjaya membangkitkan semangat orang Johor untuk terus meminati sukan bola sepak tanah air . pelbagai cara dan usaha yg baginda jalankan demi memertabatkan sukan bola sepak negeri khasnya dan bola sepak negara umumnya ...

apa yg telah kita sesama saksikan permainan yg menjadi salah satu team terHOT di liga bola sepak Malaysia ialah team JDT yg di naungi oleh baginda.

pemain-pemain inport,pemain handalan negara ,pemain terhebat negeri turut sama menyumbangkan tenaga yg dibayar dengan harga setimpal ! namun apa yg menjadi isu  yg kurang sihat ,  team JDT  telah menyebabkan kemunculan berpuluh-puluh  page yg berunsur ANTI JOHOR  di laman sosial sekarang. jika kita dapati semua page itu datangnya dari negeri pantai timur . awesome kan ???

disini saya ingin memberi pendapat ..sebagai penyokong JDT yg bersemangat kental , kita hendaklah jadikan semua kata-kata nista  , tanggapan negetif orang ramai terhadap pasukan JDT itu sebagai pemangkin untuk kita teruskan men…

APAKAH ITU TANDANYA ?

Image
musim hujan gelombang kedua datang lagi , setiap pagi air hujan mencurahi  bumi ,namun sebagai insan,saya hanya mampu berdoa agar musim kali ini ,tidak membawa banjir bersama-sama,cukuplah sekadar limpahan air hujan yg turun,kemudian menghilang terus ke persisiran sungai dan kemudian berarus terus kelaut dalam.. mudah-mudahan...

bila hujan ,manusia dibekukan dengan cuaca sejuk ,mood malas, rasa mengantuk dan perut yg sentiasa lapar , itu pasti ...

sebagaimana saya , otak yg malas ini telah membawa saya pada indahnya mimpi,tetapi bila dikenangkan yg saya baru saja bangkit dari tidur,untuk apakah saya kebilik tidur ? maka dengan rajinnya notebook secondhand ni saya ON kan.. ok ! meroyan time ~

cerita pasal mood ,ada yg bertanya kenapa mood saya kejap OK ,kejap KO dan kenapa saya tidak lagi bermuka buku ? adakah saya dilanda masalah disana ? atau adakah saya ada akaun baru ?? jawapannya mudah sahaja ... tidak ,tidak dan tidak ..

sebenarnya saya rasa diusia saya yg dah masuk 20an ni , muk…

SUNDAY WITH PAIN

Image
hari minggu datang lagi
pepagi kepala dah sakit  ,sampai saat ni masih lagi sakit ,ubat dah jemu ditelan . hai kepala ku ,mengapakah dihujung minggu begini kau nak sakit , saat semua orang bersenang-senang dengan orang yang tersayang, kau pulak buat hal ..

kena makan ubat lagi kah ? aduh tekak dah tak rasa apa-apa dah ni melainkan ubat..ubat dan ubat . tapi untuk menghalang dari rasa sakit terus-terusan menghantui ..terpaksalah ....hmmm...
tapi sampai bila ????



kamar saya sepi tanpa suara awak lagi ....

LELAKI ITU

Image
Ye lelaki itulah kawan saya tiap hari , dia selalu menegur tiap salah saya , memuji tiap kebaikan saya  , memerhati tiap gerak geri saya , menyayangi saya semampu dia, merindui saya setiap hari-harinya katanya ,

lelaki itu lah yg selalu bermain dijiwa , menjerit dalam batin ,katanya dia tersiksa tanpa saya , lelaki yg penyabar pada kelemahan saya selama ini..

lelaki itu penyeri hari-hari sepi saya, melakarkan senyuman bila saya disisinya, memberikan jelingan bila saya memerlinya, memendamkan rasa cemburu bila saya bergurau dengan lelaki lain.

lelaki itu peramah ,lelaki itu penyabar,lelaki itu pemurah dan kadang-kala lelaki itu pemarah !

kini .. lelaki itu tiada lagi disini , dia sudah pun meninggalkan kenangannya bersama saya dan sekarang ini , saya hanya berteman dengan memori bersama lelaki itu bukan dengan dirinya yg sebenar..




dan saya masih sayang kan lelaki itu ,walaupun hatinya ,jiwanya ,cinta nya,zahir batinnya bukan lagi milik saya....

LEPAK KEJAP

Image
bila rindu datang lagi ,blog yg sunyi beberapa hari kena terjah semula ,bosan dengan suasana realiti ,kembali ke dunia fantasi . . . .  terasa rindu menjelma disini ~ ah aku bermimpi barangkali !

mungkin awak tertanya-tanya manakah perginya idea saya selama beberapa hari ni kan ..seriously idea tu kering dengan sendiri !! saya pun tak tahu kenapa ... mungkin disebabkan saya kurang aktif di dunia maya saya tu ,maka takde story baik punya yg mampu saya kongsikan untuk awak semua disini..

ahh .. idea kong sudah ..saya mohon berehat sebentar ..



dating jom . . .






CEMBURU LAGI

Image
saya pernah ditanya : perlu ke menjadi cemburu bila hati dah sayang ?

mustahil saya jawap tidak ,sedangkan belum sayang pun dah cemburu , maksud ? saya cemburu tengok orang berjaya dalam hidupnya  , berjaya dalam percintaannya , berjaya dalam agamanya !

bila saja membaca artikel mengenai agama , saya jadi malu saat itu juga , kerana banyak isu yg dibincangkan ada berkaitan dengan saya , tapi pada dasarnya sebagai remaja yg semakin meningkat naik  , saya juga perlu mengecapi keindahan dunia remaja ini , ianya datang hanya sekali !

berbalik dengan kisah cemburu ! walaupun cemburu itu tandanya sayang  , masih ramai lagi manusia yg menggunakan istilah cemburu itu sebagai cara untuk mengongkong pasangannya ! eh ! siapa tak sayang couple dia kan,ofcos la sayang dan memanglah cemburu bila kekasih melayan orang lain dengan mesra , dalam hati rasa mendidih semacam, tengok pasangan sendiri pun dah  kecik beso , kecik beso jek , hahaha !


saya pernah ajukan soalan bodoh kat seseorang ,perlu ke ce…

KESALAHAN YG BERGANDA

Image
assalamualaikum ustaz-ustaz handsome sekelian,  kata orang. . .  manusia yg melakukan kesalahan , kemudian  dia tidak berusaha untuk membetulkannya,maka dia telah melakukan kesalahan yg berganda ... betulkan ustaz-ustaz ku  semua  ... :) mohon  kita dilindungi dari sifat yg suka menggandakan kesalahan ini ...aminnn

CAKAP SIANG PANDANG-PANDANG,CAKAP MALAM HATI-HATI

Image
semua orang akan marah bila hidupnya di ganggu !
dalam dunia sekarang ni, berbagai jenis gangguan telah menguasai dunia kita ! gangguan itu termasuklah gangguan mantel dan fizkal ! mangsa paling kerap diganggu ialah ORANG PEREMPUAN !

kehadiran perempuan dalam alam ini bersebab, paling ketara sebab utamanya ialah untuk menemani orang lelaki ! namun lelaki zaman ini sangat kurang menghargai kehadiran perempuan dalam hidupnya ! kadang kala , perempuan yg disayang sesangat itu , akan bertukar menjadi musuh paling utama dalam hidupnya ! kejamnya dikau wahai lelaki ~

barangkali lelaki lupa kot bahawa  teman pengganti yg bakal mengisi kekosongan nya itu tak lain tak bukan mestilah perempuan lagi huhuhu, lainlah tetiba dia menukar selera, tu tak boleh nak komen la yew~ ahak...

senja ni saya lepak group kebanggan saya *padahal baru semalam di jemput menjadi ahli ! kehkehkeh* sahabat saya sangat panas hati dengan seorang lelaki yg merendah-rendahkan maruah awek johor !! sedangkan lelaki suspek …

SETIA PERLU ??

Image
ok fine !
bila saya persoalkan cinta sejati , belum sempat jawap apa-apa ramai yg kata, masih ada lagikah insan yg setia dalam dunia ni ? masih ramai lagikah yg tidak curang ? kenapa dipersoalkan perkara seperti ini ? sedangkan jawapannya ada dalam diri sendiri  !!

menunjuk-nunjuk bahawa diri itu seorang yg setia bukan lagi trend ! tapi trend terkini ialah menjadi seorang insan yg betul - betul setia untuk terus setia, itu yg awesome ! orang sebegini selalu menjadi buruan banyak  hati .

kalau orang lelaki jadi buruan awek-awek hot !
kalau orang perempuan jadi buruan lelaki-lelaki hebat !

yelah kan,siapa taknak dapat kekasih yg jujur dan setia ! tapi dizaman yg serba canggih ni , sebarang andaian mudah terjadi . dah elok-elok bercinta, tiba-tiba jadi isteri orang lain ,so ,untuk apa setia ??? perlukah curang ??

pada saya , keyakinan pada hati yg lebih penting untuk kekal setia sebelum orang lain dah takde hati  nak  kat kita lagi,

hehehe sengal !!

yes, i am agree ....

SEMUA BAGAI DUSTA

Image
suara titis hujan , melambangkan resah jiwa seorang orang yg bernama aku !  kalut resah dalam jiwa sendiri bukan permintaan batin ini , tapi kehadiran utk kali ke dua buatkan jiwa yg dulu lesu , kini makin gelora ! mimpi apakah kali ini ? mustahil mimpi datang berkali - kali  dalam tidur ku ! mentipu tu namanya !


bingit jari menari diatas keypad , sambil melayan karenah jiwa , seorang ke seorang di tanya , mahu apakah kehadiran kamu ?? dengan nada keliru , mereka seringkali menjawap, aku kebosanan disini !!

aah ! apakah lubuk yg aku diami ini hanya tempat melepaskan bosan kalian ?? kesengalan apakah minda kalian itu ?? menjadikan aku sebagai tetamu dikala sepi, bukan dikala rindu  ??? aku jadi keliru dengan perasaan aku sendiri !

haruskan aku teruskan segalanya , ataupun aku harus pergi meninggalkan semuanya terpaku disitu ?


kita tunggu dan lihat sahaja nanti ... karena aku bukan sesiapa lagi dimata kamu ~

.

INILAH HUKUMAN NYA

Image
manusia ni kalau bijak mudah saja kita nak kenal!

pertamanya manusia yg bijak ni kalau berkata-kata akan menggunakan akal , bukan menggunakan hati dan perasaan ! ayat dia mudah dipahami ,tidak mudah menggunakan kata - kata kesat dan kasar kepada orang lain , pandai mengayat , sehingga ramai akan cair bila berbicara dengannya  .


yg keduanya , manusia yg bijakni kalau orang beritahu jangan buat , dia akan berhenti dari meneruskan perbuatannya , dan dia takakan mengulangi perbuatannya lagi  !


tapi , apa yg saya dapati , masih ada lagi manusia yg kurang bijak disini ,bila berkali saya dah beritahu dia supaya hentikan perbuatannya namun , dia masih lagi berdegil ! so , manusia seperti ini bukan sahaja KURANG BIJAK , tapi dia juga TIDAK MENGHORMATI prinsip kawannya , mementingkan diri sendiri dan berlagak bijak sombong !


hukuman orang yg sebegini , hanyalah layak di hindarkan dari aktiviti kita supaya , dia tidak lagi mengganggu hidup kita lagi ! dan untuk kawan di muka buku cik Lyenda itu…

WHEN I WAS YOUNG

Image
when i was  young , i love to play ,
when i was young , i love to dreams ,
when i was young , i love to angry ,
when i was young , i love to love !

and now i still young and i love to play, dreams ,angry and love  . .  yeaaaaah!!!


i love u !

CERITA LEPAS SKODENG INBOX

Image
bila baca inbox cik Lyenda pagi ni ,sesuatu yg menyakitkan hati telah berlaku ! girls !!



alkisahnya seorang teman baik cik Lyenda yg namanya ________ *lu fikirlah sendiri oke :p beliau telah bercerita dengan cik Lyenda bahawa dia sedang bersedih sangat-sangat sekarang ni ,kerana kekasihnya yg di puja selama dua tahun , kini telah berpaling tadah darinya .

percintaan yg belaku ketika si gadis sedang belajar itu telah hanyut selama 2 tahun ( 24 bulan ) dimana selama itu si boy friend sangat takecare dengan si girl friend , semuanya untuk dia, bukan hendak mengungkit , tapi banyak yg dah di keluarkan demi girl tersebut termasuklah masa , wang ringgit dan segalanya , kerana boy sangat sayangkan girlnya !

namun bila girl habis study dan sudah berkerja , dari hari ke sehari semuanya menjadi  hambar ,membuatkan boy terpaksa mencari puncanya dari kawan-kawan terdekat girl , malang tak berbau , si boy yg malang diberitahu bahawa si girl sudah menjalinkan hubungan cinta dengan kekasih baru !

bo…

HATI BERBISIK

Image
Bunga yg kau berikan dulu , kini makin layu
hati yg terluka dulu ,kini makin rindu
rindu yg terbiar dulu , kini makin parah
parah yg takkan mungkin terubat  lagi
kerana  kau masih jauh dari sisi

-BungaMU-

REDHA YE SAYANG

Image
hurm , jari - jemari  ni dah kaku dik kesejukkn malam ini , namun saya terasa ingin sangat nak berblog , dan melayarkan entri sepi buat lepaskan jiwa yg sedang gelora ! gelora?? ofcos gelora yg melanda perasaan mangsa-mangsa banjir di waktu ini !


ye kali ini bukan saja Terengganu dan Kelantan ,malahan Pahang dan Johor pun terlibat dalam musim tengkujuh ini, dugaan besar bagi penduduk ditanah rendah !

percayakah awak  , jika saya katakan kejadian banjir ini Allah turunkan hanya sebagai cobaan pada kita?

ye sebelum ni , kalau buka je muka buku cik Lyenda ,apa yg saya jumpa dan terbaca  , orang Pahang , orang Terengganu ,orang Kelantan tak habis-habis mengutuk orang Johor ! sebabnya apakah ? ye,tak lain tak bukan sebabnya BOLA la apa lagi ! hebat sungguhkan power sebijik piala ! hihihi tak herolah namanya kalau tak belagak ! ye dok ?

dan ye , dan mangsanya ialah pasukan bola saya JDT ! yg mana team tu pemainnya hebat-hebat belaka namun team itu baru  je ditubuhkan err, maksud saya team g…

KEKALAHAN SEORANG LELAKI

hi lelaki !

katanya zaman ini orang lelaki selalu kalah dengan orang perempuan ! betul ke bohong ni ? katanya lagi lelaki selalu kalah dalam  banyak bidang . termasuklah dalam bidang kerjaya , pelajaran ,dan tanggungjawab ! antara pekara yg lelaki tak ambil port langsung tentang kebolehan perempuan ialah :

orang perempuan  boleh kerja lasak, lelaki dah tak heran

orang perempuan boleh  belajar tinggi-tinggi ,lelaki memang tak kesah

orang perempuan boleh masak macam-macam ,lelaki ada ambil peduli ?

orang perempuan boleh drif ,racing,rempit , lelaki pun tak kan cemburu

tapi bila orang perempuan

pakai tudung sehelai dikepala berharga puluhan ringgit
pakai kasut dikaki ratusan ringgit
pakai baju sehelai dibadan ratusan ringgit
pakai handbag bermacam colour  ratusan ringgit,
pakai kereta mahal
pakai make up mahal
pakai barangan berjenama mahal
TAPI masih nak shopping tiap minggu !!

ramai lelaki kehairanan dan mula terfikir : ish apeke pelik perempuan ni ? dia ni pelanggan ke peniaga yg bar…

TAK KENAL MAKA TAK CINTA

Image
perut kenyang hati senang , selamat pagi alam ku ,selamat pagi sayang !

dulu saya pernah buat entri pasal drama senjakala tu hah , alaa ...cerita  ' playboy itu suami ku'  tulah !

kononnya wajah dia dan tutur kata dia tu ramai yg complain '' tak macam playboy ponnnnn''  mungkin ketika tu drama baru disiarkan lebih kurang dalam hari ke dua !

kini selepas masuk minggu yg ke tiga , macam - macam yg dok complain positif pulak , ALHAMDULILLAH  , tak baik kan kalau kita kutuk kerja orang ? hehe sebenarnya bukan nak kutuk la,tapi sebagai pendorong dia supaya berlakun lebih memuaskan lagi , mana tau dengan kritikkan penuntun ,satu hari nanti dia akan menjadi ' pelakun baru lelaki terbaik' tahun hadapan, siapa sangka ye tak ??

mari saya tunjukkan salah satu responed baik punya dari  kawan muka buku cik Lyenda ni  :




315 people like this. Danial DanyHensem nye 16 hours ago · Like · 1 Nurul Nabolahensen nye fattah amin 16 hours ago ·