SEMANGAT YANG HILANG

Kusssss  semangat
heee tu kata nenek kalau terkejut,
apa yang nenek maksudkan dengan 'kus' tu
aku pun tak dapat nak cari kat google ...
tapi kenapa pada semangat ??
kenapa tak pada benda lelain ekk.hmmm....entah la..
orang tua-tua ni memang pro kalau bagi perkataan ,
kalau tak ...takkan kita ada berjutah-jutah perkataan sekarang ni
dan orang muda zaman ni hanya mampu merosakkannya aje !
ish.. tak patut langsung...
sebut pasal semangat ...
aku di baru saje pulih dari demam tau ...
tapi demam aku bukan lah pasal badan yang panas
bukan berkaitan seram sejuk
bukan pasal batuk atau pun demam selsema
tapi aku ni baru baik dari demam yang melanda seluruh malaya
iaitu demam bola !!
eh...dah abis ke bola piala malaysia tu?
belum pun habis ...
tapi baru semi - games je ni dah kacau bilau
hahaha..peminat yang fanatik !
semangat yang tah apa-apa ! jiwa kacau tol !
aku mungkin tak tengok secara live di stadium pada malam tu...
tapi pada apa yang aku  amati,
pada apa yang aku renungi ,
pada tiap yg aku baca ..
aah... penyokong memang over dari pemain !!
aku tak menunding ke penyokong team mana-mana
tapi kalau mereka tak over ,
tengok bola ikut sistem,
kawal emosi,
sporting dan berhemah
semua kejadian yang memalukan itu tak kan belaku!!
zaman ni dunia siber sangat pantas
berdesup je keluar informasi didepan mata
apa yg perlu,sebagai kaki siber kita kena akur
gunakan akal dan fikiran yang waras,
untuk menerima tiap berita yang datang itu,
jangan diterima bulat-bulat
pastikan kesahihan itu adalah asli!
bukannya terima  ikut emosi
yang mana kebiasaannya emosi kita dikawal oleh syaitan !
manusia sanggup berkelahi sebab bola !
melakukan kekejaman sesama sendiri,
satu bangsa ! satu agama !
kenapa manusia tak buat begitu untuk menuntun ceramah agama?
ketika majlis musabaqah ?
waktu sambutan maulidurasul?
kalau lah semangat ke majlis keagamaan itu
sama dengan semangat menuntun bola ...
mungkin semua kejadian yang tak diingini
tidak berlaku pada perlawanan-pelawanan bola di malaysia ini !
sebab ???
semuanya bertolak ansur
semuanya bersopan santun
semuanya pasti elok perangainya ,
mempunyai perasaan kasih sayang sesama insan...
semuanya pasti akan baik-baik aja....
kini melihat pada apa yang berlaku pada malam itu
semangat ku kian hilang ....
apa yang ada didalam jiwa aku sekarang ni
mencari insan jujur untuk dijadikan teman seiring
bagi meneruskan perjalanan yang makin singkat ini ....






Comments