DENGARKAN LUAHAN HATIKU

 Ildiko | via Tumblr

hai awak . . .selamat malam . .  malam jumaat tak boleh online lelama katanya sebab nanti mata kena penyakit susah tidur lena ! nape ? tak percaya ke ? hehe saya pun tak percaya . . .

Aduhai adik - adik yg baru habis UPSR tu . . .amboi korang . . .kemain lagi ea . .  dah boleh la enjoy sakan , pergi sekolah macam nak pergi kelas tarian je akak tengokkan . berlenggang kangkong sungguh ! kalau zaman saya dulu-dulu . . lepas habis UPSR, cikgu akan suruh bawa kain perca, jarum , gunting , dan macam-macam lagi lah untuk belajar menjahit . . .  maklumlah kan sekolah awek-awek *girls school * tapi zaman sekarang ni tak tahu pulak saya , aktiviti apakah yg pelajar-pelajar lepasan UPSR buat ,sementara menunggu hari cuti panjang tu ? aah . . .lantaklah jangan pening dok memikir,cikgu diaorang kan ada hmm . .

sementara untuk pelajar yg masih dok menghitung hari untuk peperiksaan PMR ,SPM,STPM dan last exam buat budak-budak IPT tu . .haaaa..janganlah asik dengan 'pesbuk'korang ok . . .hargailah masa yg kian hampir ni . jangan leka . . .masa dah singkat dah ! lepas periksa nanti ,korang nak online 'pesbuk' sampai 7 hari 7 malam tanpa henti pun tak ada yg halang ! lantak ko !! hehehe asalkan gadget korang tak meletop !!

aduhai adik-adik ku sayang . . 
dengarkan lah nasihat akak ni , setiap yg diuji itu adalah hak kamu ! harungilah ianya dengan seribu kekuatan minda ,ilmu yg di tumpahkan ke jiwa kalian tu adalah amanah ! sambutlah cabaran peperiksaan ini dengan semangat yg tabah dan hati yg tenang !  yess suksesss . . .

ala. . .tak paham le tu kat ayat-ayat akak nikan . .so camni . .maksud akak , korang bukan selalu periksa besar macam ni kan . . mungkin PMR  hanya sekali untuk korang ,begitu jugak SPM,STPM . .bukan tiap tahun korang ambil kan periksa tu . .so bila hanya sekali  seumur hidup ! lakukan lah sebaik mungkin ! jangan leka ! perah la otak tu sungguh-sungguh . .  esok belum tentu menjanjikan apa-apa kejayaan buat kita ,kalau kita tak nak berusaha harini tau sayang . . percayalah kata-kata akak ni . . *kan dah membebel*

emmm . . tepuk dada ,tanya lah selera . . nak jadi apakah esok bila dah besar nanti . .takkan hanya nak bergantung dibawah ketiak mak ayah korang jek kan . .  sekejap sekejap takpelah kan . .tapi kalau dah masuk 21 tahun . . itu dah tanggungjawap korang untuk kehidupan korang sendiri . .  so ?? u have the answer by yourself . .   . .gud luck !!

 Universe




Comments