PEREMPUAN LAGI MANGSANYA

assalammualaikum awak . .
kalini saya nak kongsi satu lagi kisah
dimana kanak-kanak perempuan menjadi mangsa pada satu istilah
iaitu  . . . . 'kemiskinan' . . . sedih . . .


Sanaa (Reuters) - Seorang gadis Yaman lapan tahun meninggal dunia akibat pendarahan dalaman pada malam perkahwinan selepas berkahwin dengan seorang lelaki lima kali umurnya , seorang aktivis sosial dan dua orang penduduk tempatan berkata, dalam kes yang telah menyebabkan bantahan dalam media dan menghidupkan perbahasan mengenai pengantin kanak-kanak.

Arwa Othman , ketua Yemen Dewan Rakyat dan seorang aktivis hak asasi terkemuka, berkata, gadis itu yang hanya dikenali sebagai Rawan , telah berkahwin dengan seorang lelaki 40 -year-old lewat minggu lalu di bandar Meedi di wilayah Hajjah di barat laut Yaman.


" Pada malam perkahwinan dan selepas hubungan seks, dia mengalami pendarahan dan pecah rahim yang menyebabkan kematian beliau ," katanya kepada Reuters. "Mereka membawanya ke klinik tetapi medik tidak dapat menyelamatkan hidupnya. "Othman berkata pihak berkuasa tidak mengambil apa-apa tindakan terhadap keluarga gadis itu atau suaminya.


Seorang pegawai keselamatan tempatan di bandar wilayah Haradh menafikan sebarang kejadian itu telah berlaku. Dia tidak mahu dikenal pasti kerana dia tidak diberi kuasa untuk bercakap dengan akhbar.Tetapi dua penduduk Meedi dihubungi oleh Reuters mengesahkan kejadian itu dan berkata bahawa ketua-ketua puak tempatan telah cuba untuk menutup kejadian itu apabila berita pertama berlaku , amaran seorang wartawan tempatan terhadap meliputi cerita.


Banyak keluarga miskin di Yemen mengahwinkan anak-anak perempuan kecil untuk menjimatkan kos membesarkan kanak-kanak dan mendapat wang tambahan dari mas kahwin yang diberikan kepada gadis itu.


Satu laporan PBB dikeluarkan pada Januari mendedahkan tahap kemiskinan di negara ini , dengan mengatakan bahawa 10.5 juta daripada 24 juta orang Yaman kekurangan bekalan makanan yang mencukupi, dan 13 juta tidak mempunyai akses kepada air bersih dan sanitasi asas.


Human Rights Watch menggesa kerajaan Yaman pada bulan Disember 2011 untuk mengharamkan perkahwinan kanak-kanak perempuan di bawah umur 18 tahun, memberi amaran ia dilucutkan pengantin kanak-kanak daripada pendidikan dan menganiaya kesihatan mereka.


Memetik Bangsa-Bangsa Bersatu dan data kerajaan, HRW berkata hampir 14 peratus daripada kanak-kanak perempuan Yaman telah berkahwin sebelum umur 15 dan 52 peratus sebelum umur 18 tahun. Kumpulan itu berkata, ramai pengantin- to-be anak Yaman disimpan dari sekolah apabila mereka mencapai akil baligh.


Perbincangan mengenai isu ini adalah ditangguhkan oleh kemelut politik ekoran bantahan terhadap Presiden Ali Abdullah Saleh pada tahun 2011 yang membawa kepada kejatuhannya .
(Laporan oleh Mohammed Ghobari )

Comments

Popular Posts