Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2013

REMAJA KU

Hai !
bila dunia makin maju , manusia berlumba-lumba untuk menejarnya ! selaju ikan lumba-lumba nampak gayanya mereka mengejar !

sebagai rakyat yg dibesarkan dalam era kemordenan saya pun turut sama merasai kemajuan negara ! alhamdulillah sejauh ni kami *remaja dimalaysia * takde lagi yg tak reti guna handphone ,  laptop , melayari jalur lebar dan sebagainya  . . . kalau ada pun mungkin  emm . . .aah rasanya overall tau bagaimana gunanya handphone dan gadget yg terkini tu !

namun begitu apa yg di kesan hingga keharini banyak kesan negetif yg timbul bila kesemua gadget ni digunakan !

baru-baru ni kes bunuh bersangkut hal muka buku terjadi dimalaysia dan di india ! dimana remaja malaysia dijumpai mati selepas bertemu rakan sibernya itu ! dan diindia pula seorang anak mengantung dirinya selepas ditegah oleh orang tuanya dari melayari muka buku ! uhh remaja oh remaja  . . .


dinegara kita ni pulak  penyakit baru dimana pengguna dihubungi oleh 'seseorang yg kononnya orang yg bertugas d…

THE FEELINGS AND A LIFE

how to get your good in life ?




feel fresh . . .





 feel great . .




feel lucky





and feel sweet  . . .aww heee





PEEWIIT . .  .!! what the feeling la ni kan :p


KAU LAH NYAWA KU

malam ni mood down gila !!
nasib mood je yg down tapi saya tak down,saya masih up !
demam yg tak baik-baik tu buat saya tambah risau . .  ,. apakah puncanya ? ubat dah habis namun takde kesan apa-apa pun ! bila masuk je magrib , badan saya jadi seram sejuk dan terus panas  . . .

ya Allah penghapus dosa kah ini ?

cobaan ini semakin hari semakin berat buat ku  . .

mampukah aku meneruskan semua ni ?

selagi aku bertahan ,akan aku cuba ,namun jika gagal . . .

aku rela berundur ~

awak . . .haritu doktor ada bertanya pada saya  . . . 
family awak ada yg menjadi pesakit kanser ? saya jawap ye  ada . . .  mak cik saya , nenek saya  , dan doktor hanya menganggukkan kepala  tanpa berkata apa-apa!

saya sakit apakah doktor ? soalan saya tidak dijawap tapi doktor hanya senyum berat ! hmm nanti kami buat kajian dulu  then bila keputusan keluar pihak kami akan menghubungi awak ye  ...

ah ! soalan yg serious dijawap dengan jawapan yg macam tu ??? kalau peperiksaan SPM sah markahnya 20% !! anda gagal d…

KAN . . . DAH AGAK DAH . . .

PEEWIIT . . .
haaa kan dah kena usha  , sape suh masuk blog ni ,awak . . . .  bila tengok kucing getek tu main mata ,macam nak nangis pulak saya . . . bukan apa  dia tu asik kedip-kedip mata tak memasal ! lempang kang baru tau , nak bagi rose tu bagi je lah !! hahaha dia ingat orang boleh cair gaknya dengan mainan mata nakal dia tu  . .werkkk takde makna :p

Awak . . .bila semua orang sedang  sibuk . .  .

adik - adik sibuk exam
mama kerja
ayah out station
kawan-kawan busy
nenek jauh
jiran belah kanan tidur
jiran sebelah kiri asik karoke
bujang depan rumah sibuk  cuci kereta baru
class cuti
taska takde call
kawan facebook tak ramai yg peramah
bf takde
lessbie tak online
pengkid uzur :p !
gay sibuk layan game
blogger-blogger lain sedang mengarang ayat entri
saya  . . . err . .  . saya sorang-sorang disini
sunyi dan hanya ditemani kenangan dan memori . . . .
yg ada hanya lagu-lagu duka cinta semalam
dimana saat itu kau lah segalanya bagi ku  . . . .
alaaaa. . jiwang lagi !!!!*hantuk kepa…

TAKDE MAKNE APE-APE PADA SAYA

—–-—▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒
—–-▒███████████▒
—▒████▒▒▒▒▒▒▒███▒
-▒████▒▒▒▒▒▒▒▒▒███▒……………….▒▒▒▒
▒▒
-▒███▒▒▒▒▒███▒▒▒███▒…………..▒██████▒
-▒███▒▒▒▒██████▒▒███▒……….▒██▒▒▒▒██▒
—▒███▒▒▒███████▒▒██▒…….▒███▒▒█▒▒██▒
—–▒███▒▒████████▒██▒…▒███▒▒███▒▒██▒
——–▒██▒▒██████████▒▒███▒▒████▒▒██▒
———▒██▒▒██████████████▒████▒▒██▒
———-▒██▒▒█████████████████▒▒██▒
————▒██▒▒██████████████▒▒██▒
————–▒██▒▒████████████▒▒██▒
—————-▒██▒▒██████████▒▒██▒
—————–▒██▒▒████████▒▒██▒
——————-▒██▒▒██████▒▒██▒
———————▒██▒▒████▒▒██▒
———————-▒██▒▒███▒▒█▒
————————▒██▒▒█▒▒█▒
————————-▒██▒▒▒█▒
—————————▒██▒█▒
—————————♥♥♥♥♥♥
—————————-♥♥♥♥♥
——————————♥♥♥
—————————-—♥♥
———————————♥



hadoii kan dah cakap jgn masuk . . .  .
takde makna apa2 pun ni
:p

SAYA SAYANG AWAK

hai  . .
semalam ada seorang kawan saya bertanya
hai cik lyenda  . .  awak seorang blogger kan
saya jawap  . . emm ye .. tapi blogger yg tah ape-ape je heee
di blog cik lyenda tukan boleh di muatkan iklan-iklan macam blogger yg lelain kenapa cik lyenda tak letak ?
saya jawap  . .  oh iklan ye . . emm pada saya , lagi baik saya tak pasang iklan dulu supaya dgn cara ini ianya dapat memberi peluang kepada blogger2 yg dah berkawin je yg pasang supaya rezki dari iklan tu dia dapat kongsikan bersama ahli keluarganya  dan selagi saya solo molo ni , lagi baik saya tak payah la pasang sebab hasil iklan tu nanti saya bukan dapat share dengan sesiapa pun  . .saya takde suami . . takde anak-anak . .  so . .tak pelaaa . . . .

*awak oo awak . . .  lihat je kesengalan saya disitu hahaha *

sebenarnya seiklasnya  saya nak katakan . . niat saya berblogging ni hanya untuk melepaskan apa yg tersirat di jiwa supaya ianya bukan lagi jadi dendam yg membara didasar hati ni . . kalau ber facebook tu saya luah…

JOIN ME ??

awak
bila awak baca status dan komen di wall FACEBOOK saya , tentu awak akan cakap betapa sewelnya budak perempuan sorang ni . . :) saya paham selain nampak gila-gila atau serabut saya juga seakan happy go lucky kan ! eh..muji diri sendiri tak elok kata nenek :p



 awak di FACEBOOK tu perlu ke kita tunjuk yg kita sedang marah ? sedang sakit ? sedang frust ? sedang merana derita dan sengsara ? seharusnya tidak kan . . . sebab semua tu hanya akan membuat kawan - kawan kita risaukan kita , kawan -kawan menyampah kat kita , dan ianya menunjukkan yg kita bukan sorang yg kuat dlm menempuh perjalanan hidup ni..sehinggakan nak  mandi pun bagi tau . . .

awak . . kalau lah awak  nampak yg saya ni seperti gila . . .sebenarnya  . .  .

Dan untuk pengetahuan awak . .
hanya kawan-kawan rapat saya je yg tau siapa saya yg sebenarnya ,kalau sebelum ni mereka kata saya gila,then bila mereka dah joined me . .  hahaha seharusnya mereka jugak turut gila !!  tak percaya ? tenguk je komen mereka di status -…

TIPS NAK NAMPAK HANDSOME/ CANTIK

hai . . .
selain belajar kita juga perlu mengajar supaya ilmu dipelajari tu tak beku dalam otak dan tidak langsung mendapat kebarokatannya ! ok fine untuk berkongsi ilmu mari kita belajar bagaimana nak jadi handsome dan cantik :



1 jangan bermasam muka,lebih baik senyum senyum dan senyum *bukan sengeh *

2 jangan marah-marah,lebih baik sabar,sabar dan terus sabar *bukan buat bodoh *

3 jangan berfikiran negetif  pasal org, fikir yg baik-baik je *terbaiklah*

4 jangan suka menyebok bila orang bercakap, itu kurang handsome@cantik

5 jangan cepat rasa  kecewa , banyak lagi benda berfaedah yg boleh awak buat

6 jangan hanyut dlm diri sendiri,baiknya fokus masa depan *baru nampak machoo*

7 anggaplah hanya awak yg bahagia tiap-tiap hari *padahalmasa tu awak tgh sedih gila*

8 sepi itu membunuh tapi nikmatinya dengan tenang dan tabah !

9 Allah tempat mengadu so teruskan if want to look nice !

10 sayangi diri awak dahulu then baru sayang orang lain pulak!

11 hormat dan sayangi  mak dan ayah dan seg…

SOMETHING TO SHOUT

dari kamar sepi ni
dalam mood mengantuk dan letih
nak saya jeritkan sesungguhnya . . . .



this 'rindu' bukan lagi mainan  . . . !!!

this is  . . .

 ~angau girl

~your girl friend

~blogger  jiwang

~anak mama saya




miss you . .


BFF SAYA

hai encik mijie alan
awak memang sengaja cari pasal dengan saya kan hahaha kenakan saya dengan animasi awak tu ! kalau saya kata saya tak masukan kreativiti awak tu dalam blog saya ni ianya memang bohong laa. . malam minggu yg dingin ni izinkan saya menghangatkannya dengan memuat turun link dimana awak sangat gumbire mengenakan saya ekk !! hahaha AMEK KAW MIJIE !!

percubaan yg sangat menarik kan mr !! click here !!


cobaan yg kedua yg buat saya spechless kejap !!!  grrr click here !!

ye itulah 2 hasil kerja si mijie yg durhaka pada kawan baik dia !!! mijie oo mijie  . .  ekau tak do koje laen ke ujang  ??? mau je saya sumpah dia jadi cawan macam dalam pic yg kat bawah tu ...eeee






CINTA ROCKER SENGSARA

CINTA ROCKER SENGSARA by Lyenda nur




 di malam yg fantasi kita ditemukan
 merundum kasih dulu yang tak kesampaian
 naluriku, nalurimu menjadi satu
 nafas cinta  kian terpatri
 bisikan hati menghangat jiwa
 mampukah aku mengawalnya
 sanggupkah engkau menahannya
 pelayaran kian bersatu
 menuju kepulau harapan
 namun berjayakah percintaan ini?
 kau pastikah? kau yakinkah ?
 kasihku ...
 bukan ini pinta nya kita
 melepaskan hati yang kian sengsara
 memadamkan api yg kian membara
 membiarkan segalanya menjadi kenangan
 kenangan cinta rocker sengsara...
 antara kau dan aku ....


Apr 30 hasil dari idea Lyenda Nur Ixati ,23, jb

saya syg awak . . .

LAPAR DAN BAYANGAN

awak . .
saya lapar
saya lesu
saya letih . .  .


awak dlm minggu ni kata mama
saya kena kurangkan makan nasi
sebab sekarang ni musim exam
so makanan yg sesuai utk saya ialah

tp saya cakap kat mama  . . .
saya nak makan  ni


nak ni



dan nak ni . . .



nak yg ni jugak





nak yg ni ...





nak ni . . .







nak ni


dan nak yg ni

DEMAM YG TAH PAPE TAH

hai
good morning semua , harapan saya moga hari ini lebih bermakna dari semalam , lebih suksess , lebih sihat , dan lebih pada kearah kebaikannya  . . aaminn . .  .bila mood demam rupanya bukan semua simpati kat saya ni . . rupanya ada jugak yg berbesar hati membuat saya tambah demam . . orang yg sungguh awesome tu ialah dia  . .


virus H.A !



siapa dia saya pun tak tau . . tapi kata doktor ,doktor memang kenal sangat budak ni .. . yg doktor tak kenal ialah virus jenis apakah yg buat demam saya naik mendadak tu ! pernah doktor kata mungkin virus H.A tapi doktor tak pasti apakah ?! . tapi bila saya tanya virus apa tu dok ? family HIV ke ?? atau H2O ?  dengan pantas kilat doktor cakap . .bukan..bukan.. tu penyakit merbahaya ,demam awak ni demam yg sering terjadi bila orang yg selalu kena abaikan . .  . dan saya hanya jawap . . ooooooh. . .macam tu . .baru saya paham kenapa demam saya tak baik-baik dari haritu . .  memang nakal budak tu sekarang ni !!!!




BRO BEAR AND HIS LOVE

offline  muka buku then lepak blog kejap sambil layan mata yg dah mamai ni , baru tadi mendengar ...eh..membaca luahan seorang pemuda harapan bangsa ! adik 'bear' dimana gf dia mengabaikan dia . . !ohnya zalimkan . . dalam saat dia bercouple ,boleh pulak gf dia tu buat akaun fb  baru tanpa pengetahuannya dah tu tidak di addnya adik 'bear' saya tu ! kecewa sangat lahai pemuda harapan bangsa tu hehe

awak . . bila membayangkan sakitnya hati kena game . . . rasa berdosa tiba-tiba muncul dalam jiwa saya! tak mampu nak saya bayangkan jika saya berada ditempat itu ! kecewa campur sedih , tapi sebagai orang lelaki adik bear kena kuat ! tak mau sedih-sedih ! buat apa nak sedih bagai sedang dia entah-entah tengah happy diluar sana !! what the life ??

cayok bro , perempuan ramai di dunia ni ,lagi pun adik tu muda lagi baru 19 tahun kan? perjalanan masih jauh ! dan teruskan usaha , fokus pada pembelajaran, itulagi penting . .

sembang  dgn adik bear disini jek..


and the last pm tu …

PEREMPUAN VS LELAKI

hai awak . .
entah kenapa minggu ni mood saya tak macam mood hari-hari minggu lepas ! macam ada yg tak kena disini tapi saya cuba untuk mengatakan . . don't worry. . everything gonna be ok ~ insya Allah . .minggu ni dua kali saya diserang demam over dose ! entah apa yg over, saya pun tak tau lah ,tapi ada orang kata kalau demam yg on off ni ,maybe itu demam merindu . . owh . .kacaw ni . . malam tadi sebelum offline muka buku ,saya sempat  bersembang dengan adik manja saya iaitu A.N !


adik A.N ke ni . . .heee


kami bersembang pasal seorang sahabat kami yg sungguh menjatuhkan maruah kaum kami *orang perempuan*! puncanya hanya kerana cinta . .  dan kalau lah cinta tu dibalas mungkin tidak menjadi masalah ,malangnya sang jejaka melayu terakhir tu menolak cintanya !! walau bagaimana pun si jejaka tu menolak cintanya dengan cara elok-elok sahaja . . tapi si kawan kami ni bagaikan tak reti bahasa , beliau terus mendesak dan mendesak sang jejaka sehingga si jejaka naik bosan dan meluat ! d…

SEJAUH MANA DIA BOLEH PERGI ?

jam 12 malam . . . sunyi sepi . . sunyi gila ! bunyi cengkerik pun takde ! apa lagi bunyi kodok  ! bunyi kucing mengawan ! ye la . .semua nya tak berbunyi mlm ni . .  serious  memang sangat sunyi .tetapi jari jemari saya ni tengah gatal nak menaip keypad , so layankan ajelah . .



diluar sana . .  .sesekali kedengaran angklong berbunyi . .  klong. . klong... klong . .  pastinya angin bertiup dan bunyi angklong itulah teman setia saya saat ini . . selang beberapa ketika . .  suara bersungut sang guruh kedengaran di langit gelap malam ini . entah apa yg disunggutkan si guruh itu . .  entah apa maunya  . . . entah mana arah jatuh air matanya nanti . .



eh . .  membebel jek saya malam sunyi ni kan . .sebenarnya saya nak kongsikan sesuatu yg agak menarik untuk di perhatikan . . persoalannya : berjayakah dia mengejar cita2nya dan mencapaikan impiannya itu ???? Allah je yg tahu . . .  dan sebagai insan yg perihatin saya pun mencadangkan tuan punya diri tu memberi kebahagiaan kepada org tuanya …

KONGSI LAGI

assalam .  .hai awak selamat pagi . . harini nak kongsi sesuatu yg agak memeranjatkan tapi memang patut dikongsikan  supaya menjadi rujukan dalam kehidupan kita seharian . . .

TAJUK : ZINA AKAN BERTERUSAN WALAU PUN DAH DI IJABKABUL..BACA UNTUK PENGETAHUAN SENDIRI DAN PEDOMAN SEMUA...HIDUP SEBAGAI SEORG BERNAMA ISLAM JNG TERUSAN DLM KEJAHILAN.

Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perkahwinan seumpama ini Hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan ini untuk menutup malu,bila dapat tahu anak "pregnant luar nikah" cepat 2 dikahwinkan. Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila... Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting.

 Soalan 1 :
 Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah?? Jawapan  : Gadis…

THE FEELINGS . . .