Posts

Showing posts from January, 2014

BICARA JIWANG

Image

DEMI MASA DEPAN

Image
salam rindu dari saya ,
semoga awak sihat sejahtera hendaknya dikejauhan sana ,
dalam saat orang ramai sibuk melayan keluarga masing-masing dimusim cuti ini , saya masih lagi dengan tanggung jawab yang setia menanti ni awak . nasib masih solo lagi dirumah ni ,kalau tidak . . . mahu pasangan saya mengeluh kerana terasa diabaikan dirinya  . . kesiankan ~

Selepas cuti CNY ni baru saya free rasanya  , itu pun jika semua kerja beres . awak . .  .rupanya sukar juga nak senang ye ,bukan seperti yang dibayangkan . namun saya  kena berusaha demi masa depan saya .

tika malam sepi macam ni dengan badan yang sangat keletihan , naluri perempuan saya sering sayu dan mudah lemah ... bila disuarakan pada mama pastinya mama cakap : kerja tu kerja la jugak , kesihatan jangan abaikan , lainlah ada suami ,boleh la tolong jaga awak tu bila sakit nanti . . .

mama . .  .makin letih badan saya ni dengar bebelan mama tu lahai . . .

* suhu menurun terus dibilik saya ni . . .



BICARA DINDA

Image
Bicara Lyenda untuk kali ini :

biar hitam kulit , jangan hitam hati  .. .


BIAR GAMBAR BERBICARA

Image
lahai . . .  demam dibuatnya  . . 

boleh ke  gini ?



rindu  . ..

ENO PULAK . . .

Image
ASsalammualaikum . . .

biasanya kita kalau diserang demam , pastinya dugaan terakhir kita ialah batuk ! ye batuk ialah yang lambat sembuhnya  .

baru-baru ini ketika saya diserang demam yang berhari-hari tu , batuk pula paling teruk semalaya  , saya dikunjungi seorang kawan baik dari kecil . dia memberikan tips supaya batuk teruk saya tu lega . katanya :

kawan : ko beli ENO  ..kau  tau ENO ?
saya : owh yang gitu-gitu tu eah
kawan : a'ah  la . . ko larutkan dalam air then ko minum la ,buat 3 kali minum ,insyaAllah nanti hilang batuk ko ni
saya : ok la nanti aku cuba  . . .

selepas saya meminum 2 packet ENO sahaja  , batuk saya terus lega dan masih ada lagi 1 packet ENO dalam stock saya tu so maknanya ENO memang serasi untuk menjadi ubat batuk saya . . .

ENO   . . .

TAKE CARE

Image
ASsalammualaikum . . . .

sepanjang minggu ni saya agak sibuk dengan tanggungjawab dan apa yang berlaku entri yg dipost hanyalah share kata-kata ringkas tentang jiwa . harap awak tak bosan melintas kat blog jiwa-jiwa saya ni ye . .

dan buat semua yg mengenali diri saya  . . .diucapkan selamat bercuti dan jaga diri baik-baik dimusim perayaan ini kerana banyak penyakit datang ketika musim cuti , termasuklah  demam panas dan demam poket  , pesanan saya jangan biarkan duit melayang kepada tempat yg tidak perlu . . contohnya bayar saman . . heee ~




BICARA LYENDA

Image
NO calling , NO love ?

maaf  . .

yang sebenarnya tiada panggilan itu bermakna tiada pembaziran berlaku . . .

BICARA LYENDA

Image
Bicara Lyenda kali ini :

kadang kala Malas itu adalah racun dalam jiwa !


JIWANG

Image

JIWANG

Image

JIWANG

Image

JIWANG

Image

JIWANG

Image

LELAKI DAN SENYUMAN

Image
ASsalammualaikum awak . . . .

lepas makan jari jemari ini gatal pulak nak menaip , sementara menanti tugasan datang menjengah lagi . kali ni saya nak bincangkan LELAKI dan SENYUMAN ! bolehkan abang ? ceh . . .


seharian hidup saya sebenarnya dikelilingi oleh lelaki . . kira-kira 15 orang lelaki ada dikeliling saya  . namun saya tidak pernah merasa hot sebab mereka hanyalah kanak-kanak lelaki so sila abaikan 'keadaan keliling ' saya tu ok . mereka masih budak dan tak tau menilai kehadiran saya selain hanya sebagai 'teacher' mereka . . .  hehe



ok fine ! awak lelaki ? suka senyum ? bohong ! . .  hampir 80 peratus lelaki sangat payah nak senyum terutama untuk  ibunya , kakaknya ,adik perempuannya , mahupun saudara mara lelakinya . . mereka lebih cenderung tersenyum pada anak perempuan pakcik sebelah rumahnya , kawan perempuan dipejabatnya yang cun ,  casher kat 7E dan kepada handphonenya ketika chatting ! betul ke bohong ?





apa yang selalu kita lihat *kita* tu maknanya orang…

BAHAGIAMU DERITAKU

Image
Bahagiamu Deritaku – Hafiz


Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu
Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa ku terima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mau lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama
Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan
Tinggalkanku, perlahan-lahan ku terima
Semakin ku sakit, semakin kau bahagia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu
Yang pasti aku tak mau lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama

Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan
Tinggalkanku, perlahan-lahan ku terima
Semakin ku sakit, semakin kau bahagia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu, bersamamu
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguh ku tak sangka dia membawa jantungku bersamamu



KEHADIRAN KEDUA

Image
ASsalammualaikum . .
seringkali ku dengar
seringkali ku baca
namun kehadiran awak  kali ini untuk apa ?
adakah untuk satu perjanjian ?
atau untuk sebuah kehancuran . . .  ?
saya  keliru . . .

awak ? ye awak ,  ini untuk AWAK . . . kalau tak reti BI , sila google . . .
hahaha macam lari je entri ni

100

Image
ASsalammualaikum . . . .



minggu ni anak-anak murid sekolah rendah dan sekolah menengah di negeri Johor dapat duit dari kerajaan Malaysia sebanyak RM 100 . . .  Kalau untuk budak sekolah RM100 tu memang banyak  , Alhamdulillah ! belajar pandai ketidak , tetap dapat RM100
selalu ponteng ke tidak , confirm dapat RM100
makan rumput ke makan kangkung , sure dapat RM 100 . . .


gambar hiasan

murid adalah generasi akan datang , guru pula pembimbing kearah mana hala tuju generasi itu nanti . jika guru sangat cenderung dipihak pembangkang ,tak mustahil murid akan menjadi lebih kepada pihak membangkang dan memprotes satu hari nanti , tak kiralah dengan siapa dia tak berpuashati  . . pasti  dia tetap akan membangkang , terutamanya kepada kerajaannya , ibubapanya dan  masyarakatnya  . . . kita  lihat saja perangai remaja zaman sekarang ni ,kalau tak melawan dengan orang tua ,bukan remaja namanya  . . .
tepuk dada tanya selera  . . waAllahualam  . .  .

*saya ? ahh . .macam tak tau . . saya kan  blo…

AJL !!

ASsalammualaikum . . .

Lepak depan tv sambil menuntun AJL  2013 !
macam nak komen pulak detik hati ni bila tengok segelintir artis perempuan muslim kita berpakaian .

lahai kenapa mesti berbaju tanpa lengan ?
kenapa mesti pakai baju sahaja , mana seluarnya?
kenapa mesti bukak sana sini ?

owh katanya fesyen dan lagi katanya inilah dunia seni makanya pakaian perlu jugak berseni . . .

owh saya hanya blogger yang syok sendiri mana lah tahu hal seni hehehe .


*Black pakaian awak menarik dan takkan terpisah kan Black?

SALAH SIAPA KAH ?

Image
assalammualaikum  . . .
nak salahkan siapa kalau sesuatu yang tak diduga itu terjadi ?
kadang-kadang manusia lebih suka menyalahkan takdir , namun dalam sesuatu kes sebenarnya manusia kena lebih dulu siasat dahulu kemudian bila sudah  ada bukti kukuh makanya layak lah seseorang itu menerima balasan yang setimpal dengan perbuatannya . . 

haha meroyan je kerjanya kan cik Lyenda harini !

yang sebenarnya saya ni dipengaruhi oleh pic yang saya dapat dari muka buku tu hah . .meh le tengok , lepastu jangan malu -malu bacalah then dengan relanya buatlah andaian awak sendiri untuk menilaikan nya  . . mudah je kan ?? eh  . . .mana pic tu ? tu hah kat bawah ni . . .

MISS U

Image
seriously i miss you becos i'm  still loving you babe . . . .


Time, it needs time
To win back your love again.
I will be there, I will be there.
Love, only love
Can bring back your love someday.
I will be there, I will be there.
Fight, babe, I’ll fight
To win back your love again.
I will be there, I will be there.
Love, only love
Can bring back your love someday.
I will be there, I will be there.
If we’d go again
All the way from the start,
I would try to change
The things that killed our love.
Your pride has build a wall, so strong
That I can’t get through.
Is there really no chance
To start once again?
I´m loving you
Try, baby try
To trust in my love again.
I will be there, I will be there.
Love, our love
Just shouldn’t be thrown away.
I will be there, I will be there.
If we’d go again
All the way from the start,
I would try to change
The things that killed our love.
Your pride has build a wall, so strong
That I can’t get through.
Is there really no chance
To start onc…

JDT KEKASIH KU

Image
Assalammualaikum . . petang ni lepak muka buku nampak sangat hotnya JOHOR ! lebih-lebih lagi setelah team kesayangan saya si JDT tu kalah 2 game sebelum ni . .lahai . .inikah cinta  ?? hahaha

kalau awak nak tau , saya kan memang suka lepak kat page yg suka sangat kutuk orang tu kan *al maklum page tu adalah page sukan yang diulas pakai kaki hehehe . .dan setelah diamati bukan satu negeri malahan hampir menyeluruh semalaya yang bencikan JDT saya tu ! bukti ?? meh masuk page ni :

bahan bukti pertama

bahan kutuk kedua

ah ! sadis sungguh bahan kutuk ni

lihat je gambar dengan komen sangat lari !

sebenarnya ini hanya segelintir dari puluhan ribu peminat bola di Malaysia  . . apa yg saya nampak kebencian mereka tetap kepihak JDT walaupun ianya langsung tiada kaitan . . .  hehehe hot sangat kah JDT tu ? kenapa jadi macam tu ?

sebagai penyokong bola sepak negara saya tahu kehadiran JDT telah sedikit sebanyak membantu pasukan bola negeri lain sebenarnya , tu antara awak semua nampak atau tidak je …

HANYA SEBAB NAMA

Image
Assalammualaikum . . .

risau juga hatini bila sejak kebelakangan ni cik Lyenda kerap dapat 'pm' dari jejaka ala-ala  Salman khan gitu . apakah mereka tahu yg cik Lyenda peminat salman kah ?? kalau sebelum ini memang ada beberapa orang abangla ke apa tah tak pulak dapat dikesan   tetapi diawal tahun baru ni *semalamlah * adalah seorang insan yang menegur  saya di inbox dengan ayat  . . . hay  . . adeh gigil jugak jari nak menaip untuk balas nya  . . .  lebih-lebih lagi bila tenguk wajah dia . . oh men . .mampukah saya melting kali  ini ????  hahaha tidak . .saya tak mudah cair sekarang ni sebab saya memang dah beku ! dah kebal ! dah waras . .  . dan saya dah sengal ~

awak mungkin akan gelakkan saya bila saya katakan yang sebenarnya ramai friendlist dari Bangladesh dan Pakistan sangka saya orang India  . .puncanya ?? nick name saya  tu lah * YENDA IXATI *  katanya yenda itulah nama orang india dan saya terjebak dengan nama saya akhirnya ohmygay . . . . salah saya lagikah ini ?? …

AMARAHMU BUAT AKU GELISAH

Image
Selamat pagi minggu rindu . . . ceh pepagi dah merindu nampak sangat angau . kali ni menaip dari seberang tambak rasanya macam sejuk ke jarini melintasi selat tebrau hehehe


adapun harini pepagi dah melayari ni disebabkan semalam saya dah meninggalkan seseorang dengan seribu satu kemarahan untuk nya dan rasa bersalah saya padanya masih terasa disepanjang malam tadi .



 awak . . . maafkan saya awak . . .ada banyak benda yang saya kena rahsiakan dari awak tentang diri saya ni dan pemergian saya kali ni adalah untuk masa depan saya dan kesejahteraan diri saya jugak , bukan sengaja mencari alasan seperti mana yg awak katakan semalam kepada saya . dan jika  ayat saya ni masih buat awak meluat kat saya  , ok saya terima . . memang ini salah saya  . .  .tapi percayalah kehadiran saya dalam hidup awak ialah untuk sebuah kebahagiaan bukan kesakitan yg sering kita rasa sebelum ni . . . . saya tetap sayang awak selagi nafas saya masih berhembus . . . .





JDT

Image
Assalammualaikum . . .

malam ni team kesayangan JDT saya bermain melawan PDRM distadium Larkin . untuk menuntun kestadium memang tak mampu kerana banyak tugas yang menanti disisi saya ni .

bersama pemain yang baru di undang ke pasukan tersebut , berbesarlah harapan saya agar team saya tu akan berjaya dalam perlawanan malam ni .

walaupun sentiasa bertukar pemain , namun dengan kebolehan masing-masing seluruh penyokong sangat berharap agar team JDT  dapat membersihkan nama yg kecundang ditahun lepas .

tapi semuanya diserahkan kepada corak permainan dan juga kemantapan pemain jugak !

dan sesungguhnya kita harus lah ingat , sehebat mana pun pemain dan permainan , pengadil juga lah yang mampu memberi keputusan pada pertandingan tersebut ! siapa nak komen ? hang la jadi pengadil ! ahha . . so . .sebagai penyokong kita hanya mampu berdoa agar team kita akan dapat pengadil yg telus dan bertanggung jawab pada setiap kali permainan .



*good luck JDT . . . I love U  . . .
*ER . . . love U too . …

HAJAT MALAM NI YG TAK SAMPAI

Image
Assalammualaikum  . .  .

malam ni selepas melepaskan lelah berkerja , sempat lagi lepak diblog tu . mulanya nak tukar lagu blog ni . bila dah remove lagu sebelumnya  dan paste lagu yg baru tetiba button save tak berfungsi . . lahai masalah apa kah ini ? line kah ? atau masalah notebook kah ? namun disebabkan minat dengan lagu yg ingin di dengangkan disini dan hasilnya gagal . . makanya saya akan letak lirik lagu tersebut agar hajat saya tak terkilan nanti . .boleh pulak gitu ekk heee ~

nama lagunya : PUISI HAMBA ~ Ella

Esok hari, tiada lagi
suramnya hati untuk ku pergi
meninggalkan bulan dan suria
itu umpama kamu semua
diri ini diterpa hiba
tika fajar berubah senja
Ooo..

Chorus
Terima lah puisi hamba
pengganti ku bila tiada
sukar untuk ku berkata
selamat tinggal semua

Aku ini sering berdoa kepada yang Maha kuasa
agar kita satu semula
sayang ini bukan masanya

Sejauh mana aku kembara
memori ku digalas bersama
esok hari tiada lagi suramnya hati untuk ku pergi
terima lah terima lah terima lah

IZINKAN SAYA MENYENDIRI

Image
Assalamualaikum . . .

selamat malam jumaat duhai  rindu .. . .

malam yang sunyi ni buat saya jadi makin sepi sebab dalam seminggu  dua ni , malam saya sangat sibuk dengan tanggungjawab kerana sekarang saya dan rakan kongsi ada buat kelas tambahan untuk pelajar upsr dan beberapa murid tahun 4,5 jugak . . .

ye tugas  yg bermula seawal 7.00am  ditaska kemudian jam 2.00 pm dikelas itu sebenarnya amat meletihkan namun saya akur , inilah tanggungjawab buat saya !

ada beberapa sebab kenapa saya lebih suka padatkan masa saya dengan tanggung jawab yg banyak tu , antaranya ialah :

*saya dah letih dengan masalah  jiwa luka saya
*saya nak lupakan kisah silam saya yg perit duĺu
*saya malas nak fikir teruknya kecewa
*saya hanya nak fikir pasal kerjaya
*saya nak kejar cita-cita dulu lepastu baru mengejar cinta
*saya dah ada ' someone' yg masih tahan dengan karenàh nakal sikit saya ni .. .

dan jika someone tu dah tak tahan . . . saya  redha dan  rasanya tiada lagi setia selepas saya setia me…

KISAHNYA SAYA

Image
Assalamualaikum  . . . .

ku menyintaimu sedalam - dalamnya hatiku , miski pun tak siapa pun yang tahu . . lahai . . jiwang pulak . . . harini makin hari , jiwa saya makin tenang dan semuanya bagai pemangkin untuk semangat saya yg lama dulu hilang , namun begitu saya tak pasti sehebat mana power pemangkin itu untuk saya . adakah kekal selamanya atau hanya sementara ?
waallah hualam . . .

awak . . pernah satu ketika saya jadikan hidup ini bagai pertaruhan  ! antara keluarga dan cinta , namun akhirnya saya kena akur kerana keluarga adalah segalanya dan cinta itu bukan lagi hak saya  .

pernah dulu hampir saja saya hilang harga sebuah nyawa akibat kecewa yg amat teruk kerana hajat saya dihalang keluarga , namun saya kena terima yg semua orang tua saya mau kan adalah yg terbaik buat anaknya iaitu saya . . .

pernah saya lari dari kenyataan bahawa darah muda ini memang hebat ! memang menarik ! memang  indah  ! saya tinggalkan keluarga saya , namun akhirnya saya kena yakin selagi saya belum be…

MASALAH MALAYSIA ZAMAN INI

Assalammualaikum . . .
malam ini tak ingin aku sendiri , ku cari  damai bersama bayanganmu aahhh . . .  lagi  - lagi jiwang... tah apa-apa la cik Lyenda ni *

tadi masa saya menuntun buletin  utama di tv 3 . . . terasa sebak je bila kisah adik yg berusia 2 tahun tu meninggal . memang lah dah ajal dia , tapi azab dia tanggung ketika menjadi mangsa kekejaman insan keji tu , buat saya betul - betul insaf dan ngeri !

serious saya nak tahu , betul ke lelaki di Malaysia ni makin kuat nafsu nya ???  hampir setiap hari ada saja kejadian rogol , kmudian bunuh !! ah  apa  kesudahannya masalah begini ? takkan nak salah kan pak menteri  jugak ? atau ni disebabkan turunnya harga kangkung ? atau disebabkan kenaikan harga petrol ?

sebagai perempuan , saya memang memandang serious hal sebegini kerana ianya melibatkan nyawa insan yang tak berdosa dan lemah . anak kecil seusia 2tahun tu bukan nya tahu apa- apa pun namun masih dianggap ' menyelerakan'  oleh manusia bernafsu kuda tu !! nauzubillah…

AH ! JIWANG LAGI

Image
Dear you . . .

I still remember your Last words-
Dont call me...
Dont text me...
Dont irritate me...
You know...My heart was taken by you...
yup ... its broken by you...
and now it is in pieces because of you...
And still every single piece craves, longs for you only...
Trust me baby I am going through hell...
I am suffering each and every moment...
Why dont you see... All I ever wanted is YOU only.....

BILA DAH MALAS , GINILAH

Image