Skip to main content

APA MAHUNYA



Salah siapa jika perkara seumpama ini berlaku pada kanak-kanak bawah umur ini ?salah ibubapanya kah ? salah guru-gurunya kah ? atau salah kawan-kawannya kah? atau mungkin salah internet atau media electronik kah? apa yg menarik dimata sepet saya ni . . . nawaitu mereka untuk jadi pailang semalaya sungguh berani !


kenapa perkara sebegini terjadi dikalangan murid sekolah rendah yg beragama islam dan berbangsa melayu ?mana hukum hakam yg mereka perlu ambil tahu ? kalau sebaya ini pastinya sudah dihantar ke sekolah agama ,pastinya sudah tau membaca bab halal dan haram tahu antara dosa dan pahala . . .


ok fine ! katakan lah itu hanya lakaran biasa-biasa yg boleh dicuci ,bagai mana jika dewasa nanti ? besar kemungkinan mereka mahukan yg lebih power dari yg ada sekarang ni ! yg orignal ! yg hebat ! sedangkan sah-sah benda ni tidak dibenarkan dibawa bersolat !


masyaALLAH . . .  nak di rotan nanti cikgu akan didakwa ,nak diberi makan rumput nanti cikgu dibuang sekolah ,nak di letak celah kerusi nanti cikgu yg popular . . .so . . apa hukuman yg setimpal jika awak jumpa murid sebegini hebat nalurinya !


rasa-rasa jika dirotan punggungnya ,apakah kereta cikgu displin tu kan calar masa pulang nanti ? atau apakah esok hari akan datang ibu bapa murid  yg membuat aduan di balai polis berdekatan ? atau akan datang reporter di sekolah dan akhirnya sekolah jadi HOT di tv 3!


inilah masalah pelajar kita sekarang , mereka lebih dewasa  sebelum tiba usia mereka yg sebenar . mungkin ini disebabkan kebanjiran cikgu-cikgu baru yg berleluasa di alam maya ini antaranya google , fb ,twitter, whatsup,wechat ,line dll , semua itu hanya ajaran alam maya yg mahu kan sesuatu yg lebih hebat ! lebih berani ! dan mangsanya adalah murid-murid yg masih belum berakal 100% waras macam diatas tu . . .


kesian kat anak-anak  bangsa kita yg hidup di dalam era baru ni . . .mereka sentiasa dikejar oleh pemangsa dan pemusnah minda ! ni baru yg lelaki ,belum lagi pelajar yg perempuannya pulak ! emm . . .



Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx