APA MAHUNYA



Salah siapa jika perkara seumpama ini berlaku pada kanak-kanak bawah umur ini ?salah ibubapanya kah ? salah guru-gurunya kah ? atau salah kawan-kawannya kah? atau mungkin salah internet atau media electronik kah? apa yg menarik dimata sepet saya ni . . . nawaitu mereka untuk jadi pailang semalaya sungguh berani !


kenapa perkara sebegini terjadi dikalangan murid sekolah rendah yg beragama islam dan berbangsa melayu ?mana hukum hakam yg mereka perlu ambil tahu ? kalau sebaya ini pastinya sudah dihantar ke sekolah agama ,pastinya sudah tau membaca bab halal dan haram tahu antara dosa dan pahala . . .


ok fine ! katakan lah itu hanya lakaran biasa-biasa yg boleh dicuci ,bagai mana jika dewasa nanti ? besar kemungkinan mereka mahukan yg lebih power dari yg ada sekarang ni ! yg orignal ! yg hebat ! sedangkan sah-sah benda ni tidak dibenarkan dibawa bersolat !


masyaALLAH . . .  nak di rotan nanti cikgu akan didakwa ,nak diberi makan rumput nanti cikgu dibuang sekolah ,nak di letak celah kerusi nanti cikgu yg popular . . .so . . apa hukuman yg setimpal jika awak jumpa murid sebegini hebat nalurinya !


rasa-rasa jika dirotan punggungnya ,apakah kereta cikgu displin tu kan calar masa pulang nanti ? atau apakah esok hari akan datang ibu bapa murid  yg membuat aduan di balai polis berdekatan ? atau akan datang reporter di sekolah dan akhirnya sekolah jadi HOT di tv 3!


inilah masalah pelajar kita sekarang , mereka lebih dewasa  sebelum tiba usia mereka yg sebenar . mungkin ini disebabkan kebanjiran cikgu-cikgu baru yg berleluasa di alam maya ini antaranya google , fb ,twitter, whatsup,wechat ,line dll , semua itu hanya ajaran alam maya yg mahu kan sesuatu yg lebih hebat ! lebih berani ! dan mangsanya adalah murid-murid yg masih belum berakal 100% waras macam diatas tu . . .


kesian kat anak-anak  bangsa kita yg hidup di dalam era baru ni . . .mereka sentiasa dikejar oleh pemangsa dan pemusnah minda ! ni baru yg lelaki ,belum lagi pelajar yg perempuannya pulak ! emm . . .



Comments