DUGAAN DITASKA

Salam senja yg berjerebu

disaat hujan belum turun lagi di tempat saya ni  , jerebu pulak yg mari doh . dugaan yg maha hebat . dalam cuaca panas lagi hangat , udara berbau hangit , pemandangan alam sekitar jadi kabur dan kesihatan kian tergugat katanya banyakkan minum air masak , jangan kerap berada diluar rumah . aktivit luar hendaklah disertakan pemakaian mask !oh betul-betul dugaan kali ni. . . . . .

ditaska ini beberapa orang kanak-kanak sudah dijangkiti cirit birit hampir seminggu . katanya jangkitan ! alhamdulillah tidak semua yang terlibat . cuma saya rasa sungguh bersimpati keadaan mereka yg kurang berselera untuk makan sebab lepas je makan mereka akan muntah atau buang air besar . badan mereka sudah kurus kering ,keceriaan mereka hambar dan demam yg kejap on ,kejap off. mereka nampak sungguh  menderita sekarang ni . ya Allah ,pulihkan kesihatan mereka kembali ke asal.

bila disiasat ,keracunan bukan berpunca dari taska saya ni tetapi dari pembelian makanan  dari luar yang terdedah dengan pencemaran yg berleluasa . hati-hati lah ketika membeli makanan di tempat yg terbuka ye .

* kesihatan tidak mampu untuk dibeli *

Comments

Popular Posts