ADAT PUAK MANA

 
Assalammualaikum awak . . .

harini ramai betul yg sambut birthday kat peshbuk saya tu . alhamdulillah  sebab Allah masih izinkan mereka untuk menikmati sambungan usia mereka lagi kan . aaminn . . .  nikmat jugak tu namanya.


dan biasanya orang akan cakap . .selamat hari lahir ,semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki ! tu bermakna kawan awak memang nak awak menjadi yg terbaik di penambahan usia awak tu ! dan kita akan katakan  . .terima kasih ye . . .  heeheee *jangan pernah lupa untuk mengucapkan terima kasih kat seseorang ye . . budi bahasa amalan mulia ok ~


ok tu ayat biasa lah kan  tapi era ni  terutama anak muda belia ,akan sambut harilahir dengan balingan ! apakah maksudnya ? ye . . .sekarang ni ( beberapa tahun  yg lepas la maksudnya ) bila seseorang tu menyambut hari lahirnya ,kawan-kawan rapatnya akan membaling telur atau tepung ke birthday boy/girl!   ish ish ish . .


motif apakah disambut cara begitu ? kan tak elok membuang benda makanan . . adat puak manakah yg mereka ikut ni ?? kekadang dah macam zombie rupanya ,kesian la saya tengokkan si mangsa ,kotor bajunya ,hanyir bau telur , silap-silap haribulan  tertelan benda-benda yg dibalingkan kepadanya itu ! *eh ! kenapa ayat saya skemah sangat ni ?? hahaha



kan lagi eloknya sedekahkan lah alfatihah kat kawan yg sambut birthday tu  atau belanja dia makan ke , sebelum tu bacakan doa selamat ke . .itu lebih afdal . untung-untung birthday awak nanti dia buat benda yg serupa ! aaaa. . makan free awak nanti !


Apa pun pada saya ,lebih elok buat pekaran yg elok - elok dari buat sesuatu yg 'kosong' ini ,malahan belum tentu orang  yg diraikan tu boleh terima dengan 'kejutan ' yg diberikan untuknya. .  .







gambar diatas hanya hiasan :)
pada saya kan lebih bagus kalau tepung-tepung tu kita buat macam dalam gambar ni . . . mungkin awak kenal akannya . . . .



Comments