HUJAN SEMALAM

hujan turun dengan lebat  . . . . adik yg baru pulang dari sekolah  basah lencun  ditimpa hujan .  ketika tu saya  duduk depan anjung rumah sambil menunggu dia untuk  menghulurkan tuala kepadanya .jum kak main hujan ! jerit adik . tak nak la akak demam kan . ..  jerit  saya  dengan suara yg serak basah ni  . alaaaa. . jum laaa . . .  dia menarik tangan saya , lama kan tak main hujan . . best tau  . .lebat ni hehehe . . .dia seronok melompat-lompat dalam hujan yg semakin lebat tu . . .dengan berpakaian baju seragam sekolah ( baju kurung putih ,kain blue navy dan bertudung putih ) dah laaa tuuu . . .pergi mandi nanti awak yg demam kang  . . .

saya yg  makin kesejukkan menanti dia yg tak mahu masuk kerumah . dia melompat gembira macam heroin filem hindustan yg sering beraksi main hujan bila menyanyi time diaorang acting dating . . .  dah la tu dik  . . .  cepat masuk . . nanti selsema nanti ,sejuk ni . . . saya bertambah mengigil kesejukkan . dia semakin lincah  ,menadah air hujan kewajahnya ,emmm sejukknyaaa . . .  dia menjerit keriangan  . . .  kakkk jum  . . . saya hanya mengeleng-gelengkan kepala tanda tak nak join dia . tubuh makin sejuk tiba-tiba dia menyiram saya dengan air hujan yg di tadah menggunakan tangannya  . .. hei !! basah laaaaa  . .  saya menjerit ! dia tersengeh-sengeh gembira sambil menyiram lagi . . dan lagi air hujan kearah saya  . .  ..  eeeee . .budak ni kang  . . . .

saya mencampakkan tuala kekerusi dan berjalan untuk ke dalam rumah . tetiba saya tergelincir dan oppsss . .  *gedebuk !!  . .saya terjatuh diatas lantai yg licin dan sejuk itu  . . . adooii sakit nyaaa . . . . saya mengerang menahan sakit . . . .aduhhh. . . .  suasana gelap . . hujan masih lagi turun ! eh !! mana adik saya  ????? tadi dia di depan anjung rumah ? tapi kenapa sekarang keadaan jadi gelap ???

adik !!  saya menjerit kuat ! sambil menggosok punggung yang terhempas kelantai tadi . adik !!! sekali lagi saya bersuara lantang dalam keadaan serak -serak basah  !! adoiii . . . .

tangan saya berpaut pada tepi katil ! eh !! kenapa katil ?? bukan tadi saya dianjung rumah kah ? bukan tadi saya kena siram percikkan air hujan oleh adik saya kah ?  saya memegang pipi saya ,ye basah ! saya lihat ke arah tingkap bilik  ianya terbuka luas dan ye diluar  sedang hujan . . . .

awak . . . . . adik saya belum balik sekolah lagi rupanya . . .jam baru pukul 11pagi , tadi saya tertidur lepas makan ubat yg doktor bagi ,saya dah setkan jam untuk tunggu adik balik jam 1 petang nanti ,tiba-tiba hujan turun dan hujan yg bersama tiupan  angin menyebabkan air hujan tu tempias kepada saya yg sedang lena beradu  . . .  awak . . . sakit tau jatuh katil ni . . .  huarghhhh . . .dah la orang demam  ,jatuh pulak tu  . . . .  hmmmmm . . .

Comments