Skip to main content

NIKMAT DAN SYUKUR

Assalammualaikum  . . .thanks to Allah  yg dah beri saya peluang untuk membuka hati ini  kemari . thanks juga to Allah yg telah menghidupkan saya setelah saya dimatikan malam tadi . thanks  to Allah again and again  untuk tiap nikmat yg dihulurkan sejak saya dilahirkan kedunia ini sehinggalah ke hari ini

dulu pernah waktu saya kecil  ( dalam lingkungan umur 7  or 8 tahun  ) saya tanya mama :

nape mama keluarkan Hetty ? nape mama tak simpan je Hetty dalam perut mama tu ? nape mama buat Hetty ? buat Hetty untuk ape ? macamana mama buat ? macamana mama keluarkan ?  kenapa mama yg kena buat? kenapa tak ayah je yg simpan Hetty dalam perut ayah tu ? kenapa tak ayah je yg keluarkan Hetty ? Hetty kan anak ayah . . .

dan jawap mama :

emmm .  dah malam ,gi la tido   . .esok kan nak gi school . . nanti  Hetty dah besar  . .dah bijak pandai , Hetty tau semua jawapannya . mama tak pandai nak cerita sekarang nanti Hetty tak paham  . bila dapat info yg salah nanti kita sentiasa fikir benda-benda yg salah . so . . . gi la tido dulu eah .

dan saya hanya menggangukkan kepala je ketika tu walhal hati memberontak nak tahu apa kah jawapannya . .  .

sekarang baru saya tau . . . mama pening untuk menjawap soalan budak kecik yg banyak celoteh macam saya  . bila saya dah masuk keusia dewasa ini barulah saya paham dengan kepahaman maksima bahawa :

dengan kuasa Allah , saya hadir dari dasar cinta mama dan ayah . saya dikeluarkan untuk menikmati keindahan  alam yg indah ciptaan Tuhan ini . saya diberi peluang untuk bernafas dengan pecuma disini . dan saya diberi peluang untuk meneruskan perjalanan yg indah . bermula di zaman kanak-kanak kemudian alam remaja dan sekarang melangkah ke alam dewasa tapi saya taklah tua sangat pun.

dan saat paling indah bila mula-mula saya ditarik masuk ke alam percintaan ( selepas habis SPM ) walaupun hanya cinta siber  . saya juga akhirnya mengenali erti kecewa apabila 4 tahun bahtera cinta remaja saya berlayar . sekali lagi Allah beri saya peluang untuk merasa sakitnya kecewa dan diberikan juga merasa apa itu erti serik !

harini berbagai nikmat dan peluang yg Allah beri tu telah buat air mata saya jatuh lagi  . sekali lagi Alah beri saya peluang untuk mengenali erti rindu  . . .  aaah . .  saya sering dilanda rasa ini cuma walaupun  rindu itu pecuma dan saya tahu siapa tuan empunya rindu itu , namun saya kena katakan pada hati :

untuk apa dirindu kalau hadirku hanya sebagai pelangi petang??? ku hanya memberi keindahan sementara , ku hanya pelepas resah dijiwanya ,aku bukan sesiapa !! hilangkan lah rasa itu dari sini !!

dengan keegoan yg tinggi saya lepaskan rasa rindu yg tidak kesampaian distinasinya ini ketepi . memang saya akui bahawa kini keegoan saya makin berkuasa dijiwa ! . . .waallahhualam ~



Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx