NIKMAT DAN SYUKUR

Assalammualaikum  . . .thanks to Allah  yg dah beri saya peluang untuk membuka hati ini  kemari . thanks juga to Allah yg telah menghidupkan saya setelah saya dimatikan malam tadi . thanks  to Allah again and again  untuk tiap nikmat yg dihulurkan sejak saya dilahirkan kedunia ini sehinggalah ke hari ini

dulu pernah waktu saya kecil  ( dalam lingkungan umur 7  or 8 tahun  ) saya tanya mama :

nape mama keluarkan Hetty ? nape mama tak simpan je Hetty dalam perut mama tu ? nape mama buat Hetty ? buat Hetty untuk ape ? macamana mama buat ? macamana mama keluarkan ?  kenapa mama yg kena buat? kenapa tak ayah je yg simpan Hetty dalam perut ayah tu ? kenapa tak ayah je yg keluarkan Hetty ? Hetty kan anak ayah . . .

dan jawap mama :

emmm .  dah malam ,gi la tido   . .esok kan nak gi school . . nanti  Hetty dah besar  . .dah bijak pandai , Hetty tau semua jawapannya . mama tak pandai nak cerita sekarang nanti Hetty tak paham  . bila dapat info yg salah nanti kita sentiasa fikir benda-benda yg salah . so . . . gi la tido dulu eah .

dan saya hanya menggangukkan kepala je ketika tu walhal hati memberontak nak tahu apa kah jawapannya . .  .

sekarang baru saya tau . . . mama pening untuk menjawap soalan budak kecik yg banyak celoteh macam saya  . bila saya dah masuk keusia dewasa ini barulah saya paham dengan kepahaman maksima bahawa :

dengan kuasa Allah , saya hadir dari dasar cinta mama dan ayah . saya dikeluarkan untuk menikmati keindahan  alam yg indah ciptaan Tuhan ini . saya diberi peluang untuk bernafas dengan pecuma disini . dan saya diberi peluang untuk meneruskan perjalanan yg indah . bermula di zaman kanak-kanak kemudian alam remaja dan sekarang melangkah ke alam dewasa tapi saya taklah tua sangat pun.

dan saat paling indah bila mula-mula saya ditarik masuk ke alam percintaan ( selepas habis SPM ) walaupun hanya cinta siber  . saya juga akhirnya mengenali erti kecewa apabila 4 tahun bahtera cinta remaja saya berlayar . sekali lagi Allah beri saya peluang untuk merasa sakitnya kecewa dan diberikan juga merasa apa itu erti serik !

harini berbagai nikmat dan peluang yg Allah beri tu telah buat air mata saya jatuh lagi  . sekali lagi Alah beri saya peluang untuk mengenali erti rindu  . . .  aaah . .  saya sering dilanda rasa ini cuma walaupun  rindu itu pecuma dan saya tahu siapa tuan empunya rindu itu , namun saya kena katakan pada hati :

untuk apa dirindu kalau hadirku hanya sebagai pelangi petang??? ku hanya memberi keindahan sementara , ku hanya pelepas resah dijiwanya ,aku bukan sesiapa !! hilangkan lah rasa itu dari sini !!

dengan keegoan yg tinggi saya lepaskan rasa rindu yg tidak kesampaian distinasinya ini ketepi . memang saya akui bahawa kini keegoan saya makin berkuasa dijiwa ! . . .waallahhualam ~



Comments