DIA

Dia  . . seorang jejaka yg sering mengeluh kerana masih lagi tidak mempunyai teman hidup ,sedang usia nya sudah menjangkau 30an . dia bukan tak pernah dicinta atau menyintai ,tetapi jodoh tak panjang ,cinta dia berakhir dipertengahan jalan .

dia  sering diperli oleh teman-teman kerana masih lagi keseorangnan . ada yg kata dia kaki perempuan (playboy ) sebab tu dia tak kawin sampai sekarang . ada yg kata dia buaya darat yg sering dijauhi oleh gadis yg baik-baik sedangkan pekara itu tidak bagi dia . dia keliru mana cinta yg Allah bagi untuk dia dimasa akan datang ,dia cuba menilai tiap cinta baru untuk dia ,tapi hampa ,tiap kali itulah dia akan kecewa akhirnya .

sebenarnya :

dia selalu jauhkan dirinya pada Allah ,dia sering lupa jodoh ,ajal maut ,semua tu kerja Allah , dia perlu mendekati Allah,merayu kepada Allah untuk jodoh terbaik buat dia ,berdoa tanpa jemu , memohon Allah memberi gadis yg sempurna dimata dia ,yg baik ,yg solehah,yg indah didunia dan akhirat .

dia sering lalai,disaat matahari baru nak terbit dia baru sedar dari lena , mana solat subuh dia? dia sering abaikan waktu maghrib ,kerana dia sering dikedai mamak untuk minum selepas waktu kerja ,dia kata dia sentiasa sibuk bila azan zohor dialunkan untuk diberi amaran kepadanya supaya *marilah menuju kejayaan*

sama ada dia tak ambil peduli atau dia tak perasan yg bilal terjerit-jerit memanggil dia untuk menuju kejayaan ,bukan hanya kejayaan dalam mencari rezeki tetapi kejayaan mencari jodoh untuk dia jugak ! subuh dia didalam mimpi , zohor dia didalam kerja ,asar dia didalam keletihan ,maghrib dia didalam kedai mamak ,dan isyak dia didalam internet dan akhirnya dia tertidur didalam kehampaan .

kasihan dia ,letih mencari rezki ,letih  mencari bakal isteri .

kata dia ''bukannya aku tak kacak! bukannya aku tak ada kerjaya ! kerjaya aku hebat ! aku ada kerja  yg best ,aku mampu beli rumah ! aku mampu menyara anak dara orang jugak ! tapi kenapa aku masih begini .??? dia sering mengeluh didalam minda . dia sering mengeluh ditimeline facebooknya . dia sering cemburu melihat orang yg tak hebat mana pun sudah beristeri ,punya anak ,punya keluarga ! dia sedih .

ada lagi yg dia lupa ,dia ada ibubapa yg perlu diberi perhatian ,dia perlu mendapat restu orang tuanya ,dia kena ingat jasa orang tuanya ,beri orang tuanya nafkah pada tiap rezki yg dia termampu ,beri perhatian , kerana doa orang tuanya itulah antara doa yg Allah makbulkan . hati-hati dengan doa orang tua kita ye .

nasihat saya untuk dia dan untuk saya juga :

jangan pernah lupa bahawa hidup ini adalah perjalanan dan perancang perjalanan untuk kita ialah Allah ,maka ingatlah Allah , merayulah kepada Allah, berdoalah kepada Allah agar kita sama-sama dapat kebahagiaan sama seperti orang lain ,jika tidak didunia ini ,mungkin diakhirat  nanti . . .ingatlah antara jalan untuk mendekati Allah ialah SOLAT 5 WAKTU .

dan hargai ujudnya kedua ibubapa kita itu kerana jika mereka tiada maka terputuslah doa untuk kita nanti . . . waallahualam bissawab~