ITU SAYA



hot story !


dilarang masuk  ??? punca ??

mencegah lebih baik daripada merawat. Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) bersedia untuk memikirkan langkah tidak membenarkan penyokong Johor Darul Ta'zim (JDT) hadir pada perlawanan separuh akhir kedua di Darul Makmur,30 Mei ini.

Menurut Setiausahanya, Datuk Hamidin Mohd. Amin, mereka sedang mengkaji pelaksa­naan idea itu daripada pelbagai pilihan lain yang sedia ada memandangkan pelbagai langkah telah diambil sebelum ini, termasuk peningkatan maksimum soal keselamatan namun masih tidak berhasil membendung tindakan ganas segelintir penonton.

Bagaikan sudah serik dengan permasalahan keganasan dalam bola sepak, beliau mengakui dengan cara itu pihak keselamatan tidak bimbang akan berlaku pergaduhan antara penyokong Pahang dan JDT sama ada di dalam atau luar stadium memandangkan permusuhan antara kedua-dua pihak semakin menebal semenjak kebelakangan ini.

“Setakat ini berdasarkan mesyuarat JKPT yang terakhir, kami masih bersetuju untuk membenarkan penyokong lawan untuk hadir dan akan terus memantau perkembangan ini.



SO . . . apa komen cik Lyenda  ?

ok  . .saya orang Johor , sejak JDT ditubuhkan setahun lalu yg diterajui oleh TMJ *TENGKU MAHKOTA JOHOR* saya dapati rakyat johor sudah tau bersatu padu ! tak kira lagi pasal politik ! pasal budaya ! bangsa ! mereka telah disatukan di stadium ! syabas !!

tetapi bila team dipengaruhi oleh pemain yg tiptop dan penyokong menjadi bertambah taksub ! kalah menang mereka tolak tepi ! pada mereka kuasa sokongan itu yg perlu power ! mereka lupa yg mereka orang Johor !! sejujurnya saya sokong team JDT 100% Tak kiralah time kalah ke menang ,tak kiralah siapa pemainnya sebab team ni dah naikkan nama negeri saya JOHOR !

Tapi . . . bila setiap ada game ,ada sahaja perkelahian ,petumpahan darah , saman beribu-ribu ringgit dihabiskan ,penyokong dah kurang abad sopan ,page-page JDT dilaman social  dah semakin hancur dengan bahasa-bahasa kesat dan menjengkelkan . .  akhirnya saya hanya menyokong dari jauh dan hanya menuntun dari jauh ,gaya para penyokong yg semakin musnah tahap displin membuatkan semangat  saya pudar untuk memperjuang kan yg sedia ada .

ye . .  saya pergi menuntun distadium , saya sorak ! saya jerit ! tetapi bila keluar stadium saya kena diam ,kena tutup mulut dan mata ,kena jaga kata-kata ,kena sabar ,kena jaga hati orang lain,!!! kepada penyokong fanatik yg setia macam saya , saya nasihatkan jaga lah tingkah laku . .  sarang tabuan ni kalau tidak dijolok ,ia takkan mencederakan kita . . trust me . !!


kita senegara !sebangsa !seagama! tapi  bertekak sehingga berdarah -darah diluar stadium tu.. . ,tahukan awak  . .pemain yg  dibilik persalinan , yg dibayar gaji 5 angka dan lebih tu sudah pun  duduk bersama , sudah pun bergelak-gelak  lagi , sudah pun meminta maaf bersalam-salaman untuk kejadian - kejadian yg tidak disangka sewaktu bermain dipadang .

tapi awak ??? bukan sahaja TIDAK BERGAJI malahan benjol lah ,luka lah ,berkelahilah , paling rugi kena tahan pihak berkuasa dan kena bayar duit ubat ???? so?? berbaloikah itu ??

kalau FAM jadi buat undang-undang ini , sebagai penyokong  di Johor , saya akan kata : 
 kalau betul ,teruskanlah . . . jgn asik nak libatkan penuntun yg tak bersalah jadi mangsa . .jemu dah nak tegok orang gadoh . . kami nak tengok bola ,bukan nak tengok anak bangsa kami berkelahi sesama sendiri . . .








Comments

FarSha Dkillerz said…
memang tak adil... biler JDT semua salah... biler team lain.. argggghhhh middle finger for FAM....
Anonymous said…
Wow .. Tak salah kalau kita mengalah dgn mereka ( FAM ) tp menang dalam game dn adab sopan ..baru rare ;)
Yenda Ixati said…
amboi3x
ni mesti satu penyokong johor,lgi satu penyokong pahang ni heheeee ,wat lex,watlex ok . . .