SORRY TO SAY LAH KAN

hai . . . morning !
breakfast ? belom ! shower ? belom ! brush theeth ? belom ! aaaah ! lantak kau lah ,lambat tertinggal lah kau ! :p 

inilah ayat biasa digunakan  untuk orang yg suka bangun lambat ! sedang orang lain dok berpeluh-peluh cari rezeki waktu begini ( 10.00am ) dia dok lagi masih enak tergolek atas tilam ! huh ! anak bangsa siapakah ini ??

jika awak keluar ke bandar  atau dikawasan taman-taman seawal pagi hingga saat ni . waktu begini kelihatan anak-anak muda berbangsa cina sudah pun sibuk keluar masuk membantu keluarga atau pun mereka menguruskan perniagaan mereka sendiri  , ada yang hanya buka kedai yg berpayung je untuk  jual air ! jual air je pun ! 

pukul 10 pagi  begini mereka sudah pun masuk kedai ayah nya ,bukan dia buat apa,cuma buka pintu kedai,kemas sikit-sikit ,buang sampah yg ada dalam kedai tu ( mungkin sampah semalam ) sementara tunggu pelanggan datang berkunjung !

sambil tunggu pelanggan dia dapat juga main hp ! dapat juga call kawan-kawan ! dan sementara tu ayah dia dapat juga buat kerja lain seperti tambah stock , order tu,order ni ! kadang-kadang baru darjah berapa sekolahnya pun ( mungkin dia bersekolah sesi petang ) sudah minat untuk  belajar berniaga dengan membantu mak bapak diaorang disebelah paginya ! memang tabik spring lah kat bangsa ini !

bukan je dibandar-banda besar ,tapi dikampung-kampung pun saya akan terjumpa dimana anak-anak mereka sudah diajar menguruskan kedai mak bapak diaorang,melayan pelanggan, tanpa rasa janggal !!

tapi anak bangsa kita ??????

krikk. . .kirkkk . .

yang pelik tu ,main game boleh pulak berjam-jam , main motor reti pulak sampai larut malam ,main perempuan tahu pulak nak kawin ! padahal poket tu masih stock habuk !!! huhu


****sorry to say to bangsa ku

Comments