Skip to main content

SORRY TO SAY LAH KAN

hai . . . morning !
breakfast ? belom ! shower ? belom ! brush theeth ? belom ! aaaah ! lantak kau lah ,lambat tertinggal lah kau ! :p 

inilah ayat biasa digunakan  untuk orang yg suka bangun lambat ! sedang orang lain dok berpeluh-peluh cari rezeki waktu begini ( 10.00am ) dia dok lagi masih enak tergolek atas tilam ! huh ! anak bangsa siapakah ini ??

jika awak keluar ke bandar  atau dikawasan taman-taman seawal pagi hingga saat ni . waktu begini kelihatan anak-anak muda berbangsa cina sudah pun sibuk keluar masuk membantu keluarga atau pun mereka menguruskan perniagaan mereka sendiri  , ada yang hanya buka kedai yg berpayung je untuk  jual air ! jual air je pun ! 

pukul 10 pagi  begini mereka sudah pun masuk kedai ayah nya ,bukan dia buat apa,cuma buka pintu kedai,kemas sikit-sikit ,buang sampah yg ada dalam kedai tu ( mungkin sampah semalam ) sementara tunggu pelanggan datang berkunjung !

sambil tunggu pelanggan dia dapat juga main hp ! dapat juga call kawan-kawan ! dan sementara tu ayah dia dapat juga buat kerja lain seperti tambah stock , order tu,order ni ! kadang-kadang baru darjah berapa sekolahnya pun ( mungkin dia bersekolah sesi petang ) sudah minat untuk  belajar berniaga dengan membantu mak bapak diaorang disebelah paginya ! memang tabik spring lah kat bangsa ini !

bukan je dibandar-banda besar ,tapi dikampung-kampung pun saya akan terjumpa dimana anak-anak mereka sudah diajar menguruskan kedai mak bapak diaorang,melayan pelanggan, tanpa rasa janggal !!

tapi anak bangsa kita ??????

krikk. . .kirkkk . .

yang pelik tu ,main game boleh pulak berjam-jam , main motor reti pulak sampai larut malam ,main perempuan tahu pulak nak kawin ! padahal poket tu masih stock habuk !!! huhu


****sorry to say to bangsa ku

Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx