MALAYSIA BOLEH ?

sekali lagi . . . semua rakyat bersatu hati . bila harini Malaysia berkabung ( bersatu dalam kedukaan ) menanti kepulangan jenazah mangsa MH 17 .

kalau sebelum ni kita bersatu , walaupun bukan berkabung tetapi kita bersatu ketika kehilangan MH 370 . sehingga pesawat itu lenyap terus dari alam nyata . bacaan surah yasin ,tahlil , solat hajat , doa-doa disetiap solat berjamaah dimasjid dan surau-surau . ye ,dimana-mana saja masyarakat bersatu ,bergabung untuk mendoakan keselamatan MH 370 itu .

ya Allah . . .apakah dugaan demi dugaan ini aja yang mampu menyatu padukan kami  ? apakah kesedihan sahaja yang dapat memberi kami kepercayaan sesama sendiri . kini dinda sangat berbangga dengan rakyat Malaysia  yang bersatu dalam kedukaan dan dalam kesedihan . tanpa mengira darjat ,bangsa dan agama .tapi sampai bila tahannya bersatu itu ?

ohh . . alangkah bagusnya jika bersatu hati ini diteruskan begini .  saling hormat menghormati ,saling mendoakan antara satu sama lain , sambil percaya mempercayai  . tiada lagi  kutuk mengutuk  ,tiada memburuk burukan sesama sendiri . kita orang Malaysia , kita orang timur yang kaya dengan budi  bahasa . kita perlu ada sifat lemah lembut sesama insan  . kita hamba Allah yang satu , kita layak bersatu supaya Malaysia maju bukan kerana hasil pengeluaranya sahaja ,tapi Malaysia maju sebab rakyatnya yg berkerjasama .
disinilah mula bersatunya kita . . . 

tapi  mampukah kita ?agak-agak boleh tak kalau sesama kita ni tak gaduh dalam masa 1 hari je ?? hmmm