MEMORI DALAM HUJAN

balik kerja petang semalam dinda ditimpa hujan ,habis basah satu badan bila terpaksa pergi kedai nak beli  bahan untuk lauk malam . payung pulak takde dalam kereta so dinda pun kenalah berjalan dengan meredah hujan lebat tu .

dalam hujan lebat tu tetiba dinda nampak sepasang orang tua  dalam hujan sambil salah sorang antara nya pegang payung . mungkin aja mereka hendak menanti teksi atau bas  disitu . tapi dalam keadaan hujan lebat ,dinda simpati dengan mereka . dinda pergi kearah tempat mereka duduk .

dinda : uncle ,aunty why not both of u go to the shopping complex first . then if the rain stop ,u can waiting the bus?

uncle : never mind ,i got this umbrella  !!

aunty : senyum*

dinda : its cool , its heavy rain ,please uncle , go into  the shopping complex please.. aunty please  . . . come with me ! lets waiting the rain stop ok ?

uncle : we are ok miss , i can hold this umbrella until the bus coming . . .

aunty : pelok pinggang uncle tambah kuat

dinda : ahh . . . feel jeles pulak derr **

uncle : how about u , the rain  wetting  u too right ahha

dinda : senyum dan tak boleh cakap apa apa lagi

aunty : go inside girl , u are sweety and pretty , u need to hide from this rain  , don't worry about us ok. go . .

dinda : senyum je bila aunty cakap dinda sweet and preety girl* ahh orang tua memang pandai memujuk dan dinda tewas akhirnya .


ok ,dinda lepaskan pandangan dinda dari arah mereka dan hanya suara dinda je yang  sebut : ok ,bye uncle ,aunty,take care yea . . .  . sambil berlalu meninggalkan mereka berdua disitu dengan perasaan simpati.

hurmm . . . .
dinda bukan nak memerintah orang tua berdua tu ,tapi dinda bayangkan kalau dua dua antara mereka dapat demam  sebab kena hujan ,siapakah  akan menjaga mereka ? anak mereka  ? ahh anak anak sekarang selalu sibuk dengan rumah tangga dan kerjaya masing masing sehingga lupa pada mak ayah mereka di kampung  . tiba tiba dinda teringat mama dan ayah pulak  . . .hmmm sebak ~



Comments