MUNDUR ITU LAH TAK MAJU

MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA ! mana-mana kita pergi ,rata -rata jalan tergantung sudah jalur gemilang ! sana sini ada ! yesss. . . berkibarlaaaaah jalur gemilang !!

 Malaysia sudah hampir 57 tahun  mendapat kemerdekaan . Keseluruhannya negara kita ada dalam diantara  negara maju ! yes . . .negara maju ,teknologi maju , rakyat maju ,minda pun kena maju !

apa lagi yang tak maju ?  a'ah ada lagi satu iaitu  . . tata rakyat kita masih  belum maju ,belum merdeka ,belum dapat dipertingkatkkan lagi mutunya . dari sudut mana pun masih ada lagi rakyat yang kurang tata rakyatnya , siviknya . . . masih lagi diparas had mundur , ye sangat mundur . kesian .

siapa salah dalam hal ini ? sudah pasti jawapananya  . . .mereka dan keluarga mereka  . . . kita tak boleh nak salahkan orang lain dalam hal ni sebabnya orang yang pertama kali kita lihat  bila kita celik mata ,mestilah ahli keluarga kita ,bukan boss kita,bukan tok penghulu ,bukan doktor peribadi , bukan polis pencen jiran sebelah rumah ,bukan  . . bukan dan bukan  .

so . . jadilah ahli keluarga yang boleh dijadikan contoh oleh ahli keluarga yang lain , bukannya menjadi beban kepada mereka  pulak . . . . sebabnya bebanan yang awak bawa tu bakal menyusahkan ramai orang didunia ini  .

Comments

Miaw said…
miaw miaw miaw :P
Yenda Ixati said…
dinda xpaham bahasa kucing la miaw :p

Popular Posts