Posts

Showing posts from September, 2014

DINDA NGERI

Image
hai
tenang nya petang ni , lepas jogging semua rasa ringan kan !mood blogging membuak -buak dah ni !  rasa lama sangat jarini tak menaip dikeypad laptop . kesian dia sepi dilanda gelisah hehe *alasan je tu*


minggu ni memang banyak aktiviti dialam reality ,so agak kurang nak tengok suasana dialam maya  . paling kuat dalam minda hanyalah peristiwa pemuda di baham harimau di negara India tu ! * video* ngerinya dinda tengokkannya  macamana lah boleh termasuk dalam kandang rimau !

kata orang masuk kandang kambing mengembek ,masuk kandang rimau mengaum ,tapi mamat tu tak sempat mengaum rimau dah seret dia bawak lari  ke dalam semak ! macam kucing larikan ikan je dinda tengoknya   .ishh seriously ngeri lah ! awak belum tengok ekk ? meh klik sini  manusia dimakan rimau ! ish . . . ngeri ahh !

awak . . . dari kes ni ,bila namanya ajal ,  seminit je ,bila ia dah tiba ,tak terjangka pun oleh sesiapa pun . makanya  takkan ada lagi istilah nantilah dululah aku belum taubat lagi ni , atau bagilah m…

KISAH ANAK EMAK AYAH

Image
hi . .bila dalam keluarga tu ada 5-6 orang anak .biasanya orang tua akan kata semua kasih sayang kami bagi sama je . takde pilih kasih pun . kan ? tapi bila dinda perhatikan betul -betul ada ketika semua tu palsu !kalau awak perasan  . . .

along biasanya akan jadi  kawan  emak . kawan paling rapat . tempat luahkan masalah ,tempat kongsikan masalah ,tempat lepaskan amarah , tempat mengadu . . . kan ? dari along kecik sampailah along dewasa ,emak akan cari along bila ada hal yang emak nak bincangkan . sedangkan anak-anak lain boleh jugak dikongsikan sama ,tapi emak tetap cari along jugak ,  kan along kan ?

angah biasanya pulak part bila perlu .kalau dah takde along , baru emak cari angah . biasa masa remaja angah kuat memberontak sebab dia rasa dirinya macam tak perlu pada emak dan keluarga , padahal tak punkan ? paling sedih bila semua barang along yg along dah tak muat ,emak suruh angah pakai  ! asik - asik dapat yg 'sekenhen' jek . . . sebenarnya perasaan cemburu angah je yg…

JANGAN PANDANG REMEH

Image
awak . .bila orang tanya :

cik dinda ni jadi blogger dapat duit tak ? buang masa gini berbayar tak ? ada hasil ke ? haaa . .  soalan ni memang selalu dipersoalkan bila orang yg bukan blogger bersembang dengan seorang blogger . maka akan dinda jawab macamni . . .

blogger terbahagi beberapa ketogeri . ada yang blogging just suka -suka . ada yang blogging dengan menambah pendapatan mereka . ada juga memang berblog sepenuh masa sebagai mata pencarian mereka !

kalau jenis blogger untuk blog peribadi yg hanya suka suka macam dinda ni , semua yang dinda kongsikan disini adalah ikhlas dan bukan diminta  bayaran . sebab dinda kongsikan kisah dinda saja , pendapat dinda , yg pada dinda semua nya ni ikhlas dan tidak perlu dibayar . lagipun siapa lah dinda nak demand kan . dinda bukan retis pun . . .  ianya hanya sekadar meluahkan isihati dan pembaca membacanya . seperti kata orang : cakap sini habis sini .

ada blogger yg jadikan blognya sebagai medium tempat dia berniaga online  . sebagai menam…

MAMA RULES

hai . . . *senyum ~

Sekarang ini dinda free selepas terkejar -kejar diawal pagi tadi . maklumlah kan tanggungjawab ni selagi tak pejam mata ia nya masih lagi berkeliaran di depan mata . semua itu tanggungjawab ! ia juga bagai amanah buat kita . melaksanakannya juga wajib jika tidak membebankan diri kita sendiri . fuhh ~ kena yakin diri lepas ni heee~


awak . . .
banyak kali sudah dinda perhatikan . mungkin juga awak pun perasan akannya  . dalam kelompok satu keluarga yg ramai ahlinya . bila mana satu - satu majlis diadakan . mesti terdapat tak satu ,dua orang yg pengelat . apa maksud dinda ? gini . . .

contohnya ada majlis kenduri kesyukuran la ok . kat rumah nenek la kononnya . bila mana orang lain dok sibuk melakukan kerja ramai -ramai . . * orang jawa cakap REWANG * ada 2-3 orang yg langsung tak mahu menolong . mereka lebih seronok bersembang dan sesetengahnya pulak asyik dengan handphone memasing . kalau embah - embah dinda tak kesah la . . siapa tu embah -embah ??* heee nenek -nen…

DOA AMALAN DINDA

Image
Awak setiap hari ,setiap saat ,dinda pasti akan sentiasa bersyukur dan berdoa ,agar setiap nafas yg Allah bagi untuk dinda ni , dinda gunakannya untuk mensyukuri nikmatNya dan dinda akan pastikan ianya digunakannya kearah kebaikan . untuk diri sendiri dan untuk orang lain juga ,insya Allah . . .walaupun hakikatnya dinda ni bukan lah mahluk Allah yg 100% sempurna . sikit comel tu ada lah heee :p *alhamdulillah* 

kalau awak nak tahu  dari bangku sekolah hingga lah kehari ni ada satu doa yang memang dinda tak pernah lupa baca setiap kali lepas solat 5 waktu ,atau sebelum ketempat kerja atau pun kemana -mana jua atas urusan sesama ummah yg lain . dinda rasa awak pun boleh amalkannya jugak kot . . .  doanya ialah . . . .

 bismillahirrohmannirahim . . .

KELUARGA DAN CINTA

Image
Selamat pagi cikgu ! cikgu muda ke , cikgu tua ke ,cikgu belum pencen ke , cikgu dah bersara ke , tetap orang panggil cikgu jugakkan ? kenapa ekk ? mungkin je ada sejarahnya kalau tidak kenapa misi dengan doktor kalau dah pencen orang tak panggil misi/ doktor  lagi ? ahh tu semua ada sejarah nya kita budak -budak mana tau kan? *ceh perasan budak pulak tu * huhu


awak ada lagi panggilan yang akan kekal sehingga kita hilang nyawa . apakah dia ? emak ,ayah , adik ,abang , anak-anak , aa. . .semua tu jugak  akan kekal . sampai kiamat pun tetap kekal ! malahan mereka inilah akan menyambungkan  pahala kita hingga ke akhirat nanti . doa mereka . sedekah mereka dan semua yg mereka lakukan untuk aruah kita ,akan sampai kepada kita dengan izinNya . so kenapa kita nak lupakan mereka ketika kita masih lagi bernyawa ini ?

orang sekarang lebih fokus pada kerjanya ,kawan -kawannya , isteri mudanya yg seksi , harta bendanya ,sehingga mengabaikan kesemua yang sepatutnya dia ambil tahu seperti yg diatas…

DAH POWER HOT PULAK TU

Image
semalam dinda buat satu status yg dikomen oleh seorang friendlist . katanya :


yes ! bila awak dapat komen macamni secara automatik awak pastinya dapat kesan yang ni standard adik - adik gitukan . ok . . dinda pun rajin -rajinkanlah jari untuk masuk ke timeline dia  .  . . dan

ok fine ! jumpa dah ! seriously dia memang budak hot  !!! sebelum tu antara aspek budak hot di muka buku ialah  #follower  #liker  #friendlist  #komenkawankawandia

jom tengok salah satu dinda ambil dari status adik hot yg power giler pada dinda !! hah !! tu diaaaa . . .



Mulanya bila dinda baca status dia ,dinda gelak golek golek je sebab memang lawak  ah kan tapi bila tengok liker status tu !! mak oiii . . kalah status abang Ben Ashaari ,  status Pak Nil ( aznil nawawi ) , status Bro Famestone , ngalahkan retis budak ni hot dia hahaha . . ko hade ?? gigil dinda nak komen kat timeline dia dah  hehehe . . . . dinda cool ,dinda tak hot pun kan  awak kan :)

yeah . .  its too cool bebeh :p

ADIK DAN DINDA

Image
pagi pagi dinda dah nampak kelainan diwajahnya  . seorang insan comel yang dinda panggil ' adik' . ok ni kisah adik dinda  . pelajar pra U disalah sebuah sekolah tempat menimba ilmu di negeri Johor ini . lokasi  dirahsiakan .

dinda : kenapa ni muka ketat semacam ?

adik : takde pape lah !

dinda : selalu happy je  pagi pagi camni . usik orang sana ,usik orang sini . kenapa  harini tak ?

adik : mane ade . . . . orang senyum ni kan  . . .  ngeee ~  . . hmmm

dinda : ah tu senyum pakse tu . .tak berkesan langsung nak tengoknya

adik : beb ! lu pikir la ek ,lu marah tak kalau pepagi  lu dah disuapkan dengan wajah anak dara sebelah rumah bf lu ??  boleh telan tak beb semua tu ? wa tengah lapo pun terus kenyang la wey . . . aaa

dinda : ?!??? kenapa ni . . . cuba cakap elok elok  sikit . mana orang paham cakap KL gengster camni . wa ok je kalau lu cakap bahasa anak dara comel manja - manja gitu heeee . . . boleh kan ?

adik : ek eleh . . . bahasa ni bukan lu ke yg ajo wa dulu dulu ? sekar…

DINDA KENA SKODENG

Image
ok fine . . .ramai yg cakap ;

ko kalau dah kawin senang ,makan minum ada yg jaga . sakit pening ada yang tengok ,kesana kemari dah tak perlu risaukan mak ayah ko lagi . sentiasa berteman . sentiasa ada tempat meluahkan perasaan .ada teman menangis ,teman ketawa ,teman bergaduh . . . halal pulak tu .

hmmm . . . cakap senang lah kan . diaorang belum kawin .or mungkin diaorang dah kawin tapi dapat apa yg diaorang hendak kan tu . sedangkan dalam rumah tangga ni ada 1001 jenis masalah dan kejutan yg kita sendiri tak sangka benda tu akan terjadi .

kadang kadang masalah tu datang bukannya bagi salam pun .tup tup dah depan mata ! hendak tak nak kena juga hadapinya  . ada orang sekejap je settle semua masalah dia .ada orang pulak bertahun tahun mengadap masalah yang serupa . kenapa ek ?

dinda ni kalau bab rumah tangga mungkin masih tahap kurang bijak lagi lah sebab setakat ni masih lagi sendirian berhad . kalau esok lusa ,entahlah tak tahu macamana kan . bila lihat sekeliling rasanya seram juga…

MEH BISIK JAP

Image
mood dinda kelaut harini
badan tak tentu rasa
semua kerja membosankan


kenapa ? hmm . . . entahlah ,makin lama jiwa jadi makin longgar  .

awak ? awak sihat ke . . ..


LEVEL CEMBURU

Image
hujan renyai renyai diluar taska ni . pagi sabtu tak ramai kanak kanak yang dihantar sebab ada yang bercuti kerana parent mereka cuti . namun ada jugak yg mengade ngade hantar anak dia walaupun diaorang tak berkerja . ish . . .tergamak sungguh ! padahal waktu nilah anak anak nak bermanja - manja dengan diaorang kan . alasan ?? 
saya nak kemas rumah lah kak  . saya letak budak kat sini kejap ye , nanti siap kemas saya datang lah ambil . rumah tu berhabuk ,nanti dia bersin tak selesa pulak nanti . . . . 
ye itu alasannya . selalu alasan ni dia guna pakai ,dinda pun dah boleh hafal skrip dia tu . hmmm . . tak nak anak bagi je kat dinda , biar dinda jaga sampai budak tu tua ! 
awak . .  kenapa ekk, manusia ni sukar sangat nak bersyukur dengan apa yang dia ada ? ada anak tapi tak mahu jaga . ada suami 'handsome  perangainya ' tapi nak cari pulak 'suami yang lebih kaya '  . ada isteri baik ,nak pulak isteri yang terbuka sana ,terbuka sini  ( kalau dah terlalu sangat terbuka l…

DINDA INSAN BIASA JUGA

Image
hai awak ,salam jumaat buat semua . sebelum dinda meroyan lebih jauh jom kita berselawat keatas junjungan nabi kita Muhamad saw . banyakkan berselawat kepada nabi kita ye awak , ada banyak hikmah disebaliknya tu. semua tu tidak diminta bayaran malah akan diberi imbuhan . percaya lah ~
awak . . .  bila dinda cakap pasal  agama ni , agak lain macam pulak perasaan ni ,bukan apa takut silap cakap . tapi kali ni sempena hari jumaat yg mulia ni ,dinda nak kongsi amalan dinda yang hari - hari dinda buat disepanjang hidup dinda ni , nak tahu ? jum la . . .
bila bangun je pagi ,celik je mata ni , dinda terus tengok siling bilik , dinda senyum dan ucap :
alhamdulillah hillazi bak dama ama tana wa ilai hin nusyur **aminn
kemudian dinda  tak terus bangkit ,tapi dinda akan urut perlahan lahan tubuh dinda ,dari dada hingga ke hujung kaki dengan berselawat sebanyak 3 kali.
kemudian dinda bangun menuju ke bilik mandi dengan bacaan doa :
Allahhumma inni a'au zubika minal hubsi wal abaizz **aminnn…

DOA

Image
hai awak !

rindu dinda tak  . . . sorry masa sangat terhad buat dinda untuk melayan mood blogging ni . petang ni rasa macam nak sembang sikit la untuk melepaskan rindu kat semua readers setia blogs dinda ni . eh ! ade ke readers yg setia disini ? insya Allah ade je kan ? dinda je yg tak tahu .al maklum dalam viewer cuma ditunjuk jumlah pembaca je bukan siapa gerangan pembaca  . kot - kot Aroon Aziz yg baca ? aa kang dinda riak le pulakkan  . . heee~

mana dinda pergi lama tak blogging ?

soalan pertama diajukan tadi,semalam ,haritu dan semalam punya haritu ! sebenarnya dinda ada saja di Malaysia ni , belum kena buang negara pun lagi . cumanya tanggungjawab dinda kepada rakyat dan tanah air lebih utama *ceh*  . kemain mengade je dinda ni . . .macam lah kahwin dengan  YB ! doakan dinda menjadi YB satu hari nanti itu lagi baik kot . sekarang ni dinda pun YB jugak . . * Yang Benar * heee


awak  .  . . dalam kehidupan ni apa yg perlu ada untuk satu satu kehilangan ialah doa . kalau rindu pun …

MAHLUK TUHAN PALING KEJAM

Image
jam 3.03 am

dinda baru je  lepas offline muka buku . baru lepas berchatting dengan  insan yg memang naluri dinda kata , saya kenal sangat dia ni ,cuma mungkin saja dia pakai profile yg  lain . ahh dinda dah mula rasa cuak !!

ye ,jika dengan profile ini  memanglah dinda baru pertama kali chat . tapi selepas beberapa minit bersembang ,ada sesuatu yang dinda rasa. . .  seperti kami dah lama kenal ,dah  biasa chat . lagi -lagi bila masuk ke timeline dia. melihat teman teman fb dia. memang sah ,dialah orangnya .

katanya dia orang Selangor ( Kajang ) tapi dinda tak rasa dia orang Selangor ! ok fine ! dia tipu dia yang dapat dan dinda pun dah berazam nak kosongkan tabung dosa kan,maka dinda pun ia kan je lah kenyataan dia tu . dan bila  akhirnya ,

dia tau lirik lagi sepi by 6ixth sence yg dinda minat gila tu

dia tau kerjaya dinda sebagai pekerja di taska

dan bila dia nak tahu dinda ni seksi ke tidak !

ok ,jelas memang dia lah orang yg sejak awal chat tadi dinda fikirkan . yakin sangat dialah…

TAMBAHKAN PAHALAKU

Image
malam tadi dinda tidur awal  belum pun pukul 11 dinda dah belayar ke pulau impian . bila masuk pukul 2 pagi tetiba je mata dinda terjaga  . tanpa kelat mata ,tanpa rasa pedih pun . macam dah puas sangat tidur yang cuma 3 jam tu ! 
kenapa ek ?
entahlah ,mungkin ada yang menyebut nama dinda kot malam - malam buta begini ? mungkin ada yang merindu dinda saat -saat sepi macam ni  atau mungkin ada yang tengah  menumpat dinda ? hmm . . .
. . .  ahha takpe lah , bagilah pahala kat dinda banyak - banyak sebab dinda ingat dinda nak penuhkan tabung pahala dan kosongkan tabung dosa dinda mulai  sekarang  . tak larat dah nak bawak sedua-duanya bersama -sama   . bawak satu dah la  . . . lagi pun dinda ni  bukan besar sangat tubuhnya nak menangkut  beban akibat dosa  . 


awak . . .  . tambahkan lah pahala untuk dinda eah , mungkin aja awak tahu bagaimana caranya  . . .  hmmm bilalah mata dinda nak pejam ni . . . #hurmmm  kalaulah . . . . . 



BLOGGER

Image
masa itu emas !

bijak sungguh orang zaman dulu beri contoh peribahasa . kalau yang mahal , yang bernilai ,berharga mestilah dengan emas ! eh . . . dah berapa nilai segram emas ye sekarang  ? lama dah rasanya  dinda tak beli emas  dikedai emas sebab asik je pergi kedai baju #eh . . .

harini 11-9-2014 notification muka buku dinda full dengan aktiviti aktiviti blogger - blogger di #kelabbloggerBenAshaari , B .A ada buat segmen dan ada jugak blogger yg nak blogwalking minta link . so berpusu pusu lah link masuk diruang komen ,bertubi tubi lah notification masuk di muka buku dinda .

alhamdulillah . . . akhirnya meriah semula dunia blog di Malaysia ni .barulah dinda boleh nampak  kaki - kaki blog  yg selama ni sejuk dan masing -masing buat hal masing -masing gitu .heee *macam dinda je kan *

apa pun dinda harap ,semua blogger di Malaysia terutama kawan -kawan blogger di #kelabbloggerBenAshaari berjaya dengan impian dan matlamat arah tuju mereka dalam dunia blog .rebut peluang ni untuk terus…

I FEEL YOUNG AGAIN !

Image
hai !

harini dinda sempat la merayau rayau dilaman sosial muka buku tu kejap . jeling sana ,jeling sini . bila di jemput untuk menjadi ahli sebuah group . dinda pun masuklah ke group tu  . tengok punya tengok rupanya . . . . ok share bukti  . . but sebelum tu mohon sangat jangan  GELAKAN DINDA EH !!!



tolong !! dinda dah dimasukkan ke  group adik adik yang baru nak up la  . . .  hahaha gelak golek golek dah ni , sampai hati korang , ajak akak join kat group tu !! tapi yang best kan diaorang punya bahasa sweet sweet gitu . nanti bila dinda free dinda kongsikan kat sini k ? huhhuuu really  we are young !!feel too young now !! mmuaah la~



TAGGING AGAK AGAK LA YA

Image
Hai . . .  salam hari khamis ye awak

harini kesihatan dinda masih belom ok 100% . mungkin ubat demam tak sesuai kot. nak kena makan yang lebih power lagi . ke memang dinda banyak sangat dosa kat kawan-kawan so demam ni penghapus dosa dinda . . hmmm

bila online muka buku , dinda rasa macam masuk akaun orang lain asalnya  . tapi bila tengok nick name ,sah memang fb dinda yang sebenarnya . kenapa dinda terkejut ?

ada sorang kawan dinda ni ,dia baik hati sangat sangat ,rajin sangat sangat , so dia pun taggingkan status dia kat wall dinda ni . kalau dia jual barang online memang dinda lepaskan lagi .. . but kalau nak share pasal film hindustan ,sorry dinda tak minat hindustan ye awak . . . sorry sangat sangat ,dinda kena hidekan status awak tu .

DULU BOLEH LA . . .sebab dulu dinda minat sangat kat salmah khan tu ,tapi sekarang kat Malaysia kita dah ada AWIE , BEN ASHAARI , so nape nak tengok yang jejauh tu . . .ye dok ?puji pun bangsa sendiri jugak . . .eh ! Awie dan Ben Ashari belakon hi…