JANGAN PANDANG REMEH


awak . .bila orang tanya :

cik dinda ni jadi blogger dapat duit tak ? buang masa gini berbayar tak ? ada hasil ke ? haaa . .  soalan ni memang selalu dipersoalkan bila orang yg bukan blogger bersembang dengan seorang blogger . maka akan dinda jawab macamni . . .

blogger terbahagi beberapa ketogeri . ada yang blogging just suka -suka . ada yang blogging dengan menambah pendapatan mereka . ada juga memang berblog sepenuh masa sebagai mata pencarian mereka !

kalau jenis blogger untuk blog peribadi yg hanya suka suka macam dinda ni , semua yang dinda kongsikan disini adalah ikhlas dan bukan diminta  bayaran . sebab dinda kongsikan kisah dinda saja , pendapat dinda , yg pada dinda semua nya ni ikhlas dan tidak perlu dibayar . lagipun siapa lah dinda nak demand kan . dinda bukan retis pun . . .  ianya hanya sekadar meluahkan isihati dan pembaca membacanya . seperti kata orang : cakap sini habis sini .

ada blogger yg jadikan blognya sebagai medium tempat dia berniaga online  . sebagai menampung rezeki dari hasil kerja nya diluar rumah  . niaga online juga menjadi pilihan blogger - blogger masa kini . jual baju ,jam ,kasut ,kuih muih ,kek dan macam macam yang awak sedia tahu . so pada blog la diaorang menharapkan rezki tambahan mereka . insya Allah ,ada rezki ,makanya menyusullah pembeli -pembeli mencari blog mereka tu . pada mereka ni dinda harap ,teruskan lah berusaha tanpa jemu kerana persaingan sangat sengit dikalangan mereka sekarang ini .

ada juga yang memang 100% mengharapkan hasil dari blog  . setiap masa memang blog ,blog dan blog ! sebabnya tulah punca rezki demi  menyara keluarga . blogger yg begini kerjanya lebih sikit sebab dia kena aktif dan kena fokus pada tiap apa yg di tonjolkn pada umum , mereka lebih kepada tukang iklan atau sebagai promoter pun ye jugak ! kena pergi event ! kena pergi ke sana ! kena pergi kesini ! dengan memikul tanggungjawab untuk   keluarga lagi  , mereka terpaksa kerja keras  . 2-3 pagi pun belum tentu dapat  tidur lena macam orang lain .selain asik mencari artikal-artikal yg perlu di kongsikan buat pembaca alam maya ni .


awak . .cuba awak bayang kan jika penat lelah tu tiba-tiba orang yg telah dibantu tidak ambil peduli ? sakit hati tak ? blogger jugak manusia , jika dia sudah diundang ,makanya masa dia sudah diambil , so silalah manfaati masa dia jugak. setiap manusia yg berkerjaya ada komitment memasing . jangan abaikan semua tu !! pesanan buat tokeh-tokeh atau siapa saja yg sering panggil blogger -blogger sebagai promoter atau apa -apa tujuan sekali pun :

bila sudah dipanggil ,hasil sudah tersiar ,orang ramai dah tahu ,silalah bayar untuk tiap hasil kerja tu  . blogger juga pekerja .dia berkerja untuk mempromosikan produk anda ! kenapa anda tidak menilaikannya ?cubalah produk anda tu dipasang di signboard ditepi jalan tu . adakah ianya semurah harga anda membayar untuk blogger ? tepuk dada tanyalah diri sendiri . duduk lah dalam situasi blogger yg begini . mau nangsi terduduk anda nanti  !!

dinda cakap je ,sebagai pemerhati ,dinda tak suka orang mainkan hasil kerja orang yg bertungkus lumus demi menyara hidup  keluarganya  . . .peh . .  dinda memang tak rela ahh!!







No comments: