KISAH ANAK EMAK AYAH


hi . .bila dalam keluarga tu ada 5-6 orang anak .biasanya orang tua akan kata semua kasih sayang kami bagi sama je . takde pilih kasih pun . kan ? tapi bila dinda perhatikan betul -betul ada ketika semua tu palsu !kalau awak perasan  . . .

along biasanya akan jadi  kawan  emak . kawan paling rapat . tempat luahkan masalah ,tempat kongsikan masalah ,tempat lepaskan amarah , tempat mengadu . . . kan ? dari along kecik sampailah along dewasa ,emak akan cari along bila ada hal yang emak nak bincangkan . sedangkan anak-anak lain boleh jugak dikongsikan sama ,tapi emak tetap cari along jugak ,  kan along kan ?

angah biasanya pulak part bila perlu .kalau dah takde along , baru emak cari angah . biasa masa remaja angah kuat memberontak sebab dia rasa dirinya macam tak perlu pada emak dan keluarga , padahal tak punkan ? paling sedih bila semua barang along yg along dah tak muat ,emak suruh angah pakai  ! asik - asik dapat yg 'sekenhen' jek . . . sebenarnya perasaan cemburu angah je yg buat angah rasa macam tu . akhirnya   bila dah rasa terpinggir ,angah kuat berdikari . rajin berusaha !sebab angah nak emak tahu yg angah pun boleh jadi  macam along ! malah lebih terror dari along !! haha kan angah ?

uda ? ni lagilah terpinggir ,sebab tu uda selalu jadi anak paling nakal dalam family ! kuat ngamok , suka memberontak !  along ,angah suka buli uda masa uda kecik-kecik dulu !  tu sebab uda lebih suka geng dengan kawan-kawan dari adik beradik sendiri . bila dah dewasa ,uda lebih suka diam atau buat hal sendiri dari fikir hal adik beradik atau hal keluarga . pada uda ,along dan angah kan ada . . . aku tak payah la . . .eh ! ni ke uda ? hee

acik ? kalau panggil acik ,dia mesti manja sebab jarak acik biasanya lebih jauh dari along ,angah dan uda . so bila dapat acik ,emak ayah akan fokus acik lebih . kalau acik nangis ,semua kena marah dengan emak dan ayah ! kenapa bagi acik nangis ? apa maunya acik tu ? adeh . . .  acik anak paling di poyokan oleh along ,angah dan uda . . selalunya kata diaorang . . acik ni ngade lah ! leceh la ! haha kesian acik ,nasib emak ayah sayang . bila  dah dewasa biasanya acik akan ikut je kata akak - akak dan abang-abang dia . acik taknak komen banyak sebab nanti mesti kena poyokan dengan mereka hahaha . . . acik suka senyum je kan acik kan ? huhu

ucu? aloloooo . . ni lagila cute ni . paling tidak pun selalu kena cubit pipinya masa kecik ! kena timang dengan along ,kena dukung , bawak naik motor , naik basikal  ! kalau ayah tak sempat ,along lah jadi  mangsa . hehe tapi biasanya along memang sayang gila kat ucu sebab pada along ucu lah adik along paling manja . mana -mana along pergi ,ucu lebih dalam ingatan along . ye tak along ? kadang -kadang adik beradik yg lain sampai naik jeles dengan perangai along layan ucu . . . hmmm nyampah !! kata angah dalam hati hehee


 tapi bila ucu besar dan dah dewasa kenapa along , angah ,uda dan acik selalu suruh ucu jaga emak dengan ayah ?  sedangkan ucu pun nak jugak rasa nikmat berdikari macam along ,angah ,uda dan acik .  kenapa mesti ucu  sorang yg perlu hadap emak ayah bila emak ayah sakit ? kenapa ucu yg kena hantar emak ayah bila emak ayah nak pergi jenjalan ? kenapa ucu tak boleh kerja jauh dari  emak dan ayah ? kenapa along ,angah ,uda ,acik boleh kerja jauh-jauh  sedang ucu kena cari kerja yg dekat-dekat je dikampung ? malah kena duduk serumah dengan emak dan ayah lagi !

kenapa ucu ?  along kan anak emak jugak ? angah ,uda ,acik pun anak emak ,anak ayah ! kenapa mereka boleh  kerja jauh-jauh ,dapat duduk rumah sendiri , dapat beli kereta sendiri , dapat isteri cantik / suami handsome . sedang ucu ? kena jaga rumah emak ayah ,jaga emak ayah ,cari rezeki untuk emak ayah . atas alasan ucu masih single ? macamana ucu nak couple kalau 24 jam asik dengan menjaga emak dan ayah ?

yg sebenarnya memang ucu ikhlas jaga emak dan ayah , tapi kenapa dalam keikhlasan ucu , along ,angah ,uda dan acik ambil kesempatan ? kenapa mereka anggap ucu lebih layak jaga orang tua kami ni ?? kadang kadang ucu simpati dengan emak ,dengan ayah sebab mereka selalu harapkan kepulangan anak-anak nya yang lain -lain. tapi tulah . . kalau tak raya ,takde kenduri kendara , takde urgent ,memang batang hidung masing -masing tak kan nampak lah kan . hmmm

lagi bila kami ada masalah kat kampung ni . along ,angah ,uda , acik mana tahu? cuma ucu ,emak dan ayah je yg tahu . kami makan apa ke? kesihatan kami macamana ke? susahkah kami ? senangkah kami ? semua orang tak pedulik ! apa yang mereka tahu  . .alaaa ucu kan ada boleh jaga emak dengan ayah . apa-apa nanti mesti ucu call kan . . .  ohh macam tu . . .  ingat ucu ni @#$%^&* ? astigfirullah hal azim . . .nasib ucu masih kuat tembok kesabarannya ni .

awak . .sebenarnya dinda kesian kat emak dan ayah diaorang . . .  anak ada 5 ! tapi masa dalam usia tua ni, hanya ucu sorang je yg mengadap susah senang emak ayah menghabiskan sisa-sisa usia mereka  . harapan dinda , semoga emak dan ayah dilindungi dengan sebaik -baik perlindungan disisi ucu dalam menjalankan tanggungjawab pada diri sendiri , keluarga dan kepada Allah swt . amiinnnn . . . .

Moga doa emak dan ayah akan menjadikan ucu seorang anak yg berjaya di kehidupannya didunia dan diakhirat nanti , insya Allah aamiinnn . . . sabar ye ucu ~


pinjam gambar mr google je


No comments: