Skip to main content

KISAH ANAK EMAK AYAH


hi . .bila dalam keluarga tu ada 5-6 orang anak .biasanya orang tua akan kata semua kasih sayang kami bagi sama je . takde pilih kasih pun . kan ? tapi bila dinda perhatikan betul -betul ada ketika semua tu palsu !kalau awak perasan  . . .

along biasanya akan jadi  kawan  emak . kawan paling rapat . tempat luahkan masalah ,tempat kongsikan masalah ,tempat lepaskan amarah , tempat mengadu . . . kan ? dari along kecik sampailah along dewasa ,emak akan cari along bila ada hal yang emak nak bincangkan . sedangkan anak-anak lain boleh jugak dikongsikan sama ,tapi emak tetap cari along jugak ,  kan along kan ?

angah biasanya pulak part bila perlu .kalau dah takde along , baru emak cari angah . biasa masa remaja angah kuat memberontak sebab dia rasa dirinya macam tak perlu pada emak dan keluarga , padahal tak punkan ? paling sedih bila semua barang along yg along dah tak muat ,emak suruh angah pakai  ! asik - asik dapat yg 'sekenhen' jek . . . sebenarnya perasaan cemburu angah je yg buat angah rasa macam tu . akhirnya   bila dah rasa terpinggir ,angah kuat berdikari . rajin berusaha !sebab angah nak emak tahu yg angah pun boleh jadi  macam along ! malah lebih terror dari along !! haha kan angah ?

uda ? ni lagilah terpinggir ,sebab tu uda selalu jadi anak paling nakal dalam family ! kuat ngamok , suka memberontak !  along ,angah suka buli uda masa uda kecik-kecik dulu !  tu sebab uda lebih suka geng dengan kawan-kawan dari adik beradik sendiri . bila dah dewasa ,uda lebih suka diam atau buat hal sendiri dari fikir hal adik beradik atau hal keluarga . pada uda ,along dan angah kan ada . . . aku tak payah la . . .eh ! ni ke uda ? hee

acik ? kalau panggil acik ,dia mesti manja sebab jarak acik biasanya lebih jauh dari along ,angah dan uda . so bila dapat acik ,emak ayah akan fokus acik lebih . kalau acik nangis ,semua kena marah dengan emak dan ayah ! kenapa bagi acik nangis ? apa maunya acik tu ? adeh . . .  acik anak paling di poyokan oleh along ,angah dan uda . . selalunya kata diaorang . . acik ni ngade lah ! leceh la ! haha kesian acik ,nasib emak ayah sayang . bila  dah dewasa biasanya acik akan ikut je kata akak - akak dan abang-abang dia . acik taknak komen banyak sebab nanti mesti kena poyokan dengan mereka hahaha . . . acik suka senyum je kan acik kan ? huhu

ucu? aloloooo . . ni lagila cute ni . paling tidak pun selalu kena cubit pipinya masa kecik ! kena timang dengan along ,kena dukung , bawak naik motor , naik basikal  ! kalau ayah tak sempat ,along lah jadi  mangsa . hehe tapi biasanya along memang sayang gila kat ucu sebab pada along ucu lah adik along paling manja . mana -mana along pergi ,ucu lebih dalam ingatan along . ye tak along ? kadang -kadang adik beradik yg lain sampai naik jeles dengan perangai along layan ucu . . . hmmm nyampah !! kata angah dalam hati hehee


 tapi bila ucu besar dan dah dewasa kenapa along , angah ,uda dan acik selalu suruh ucu jaga emak dengan ayah ?  sedangkan ucu pun nak jugak rasa nikmat berdikari macam along ,angah ,uda dan acik .  kenapa mesti ucu  sorang yg perlu hadap emak ayah bila emak ayah sakit ? kenapa ucu yg kena hantar emak ayah bila emak ayah nak pergi jenjalan ? kenapa ucu tak boleh kerja jauh dari  emak dan ayah ? kenapa along ,angah ,uda ,acik boleh kerja jauh-jauh  sedang ucu kena cari kerja yg dekat-dekat je dikampung ? malah kena duduk serumah dengan emak dan ayah lagi !

kenapa ucu ?  along kan anak emak jugak ? angah ,uda ,acik pun anak emak ,anak ayah ! kenapa mereka boleh  kerja jauh-jauh ,dapat duduk rumah sendiri , dapat beli kereta sendiri , dapat isteri cantik / suami handsome . sedang ucu ? kena jaga rumah emak ayah ,jaga emak ayah ,cari rezeki untuk emak ayah . atas alasan ucu masih single ? macamana ucu nak couple kalau 24 jam asik dengan menjaga emak dan ayah ?

yg sebenarnya memang ucu ikhlas jaga emak dan ayah , tapi kenapa dalam keikhlasan ucu , along ,angah ,uda dan acik ambil kesempatan ? kenapa mereka anggap ucu lebih layak jaga orang tua kami ni ?? kadang kadang ucu simpati dengan emak ,dengan ayah sebab mereka selalu harapkan kepulangan anak-anak nya yang lain -lain. tapi tulah . . kalau tak raya ,takde kenduri kendara , takde urgent ,memang batang hidung masing -masing tak kan nampak lah kan . hmmm

lagi bila kami ada masalah kat kampung ni . along ,angah ,uda , acik mana tahu? cuma ucu ,emak dan ayah je yg tahu . kami makan apa ke? kesihatan kami macamana ke? susahkah kami ? senangkah kami ? semua orang tak pedulik ! apa yang mereka tahu  . .alaaa ucu kan ada boleh jaga emak dengan ayah . apa-apa nanti mesti ucu call kan . . .  ohh macam tu . . .  ingat ucu ni @#$%^&* ? astigfirullah hal azim . . .nasib ucu masih kuat tembok kesabarannya ni .

awak . .sebenarnya dinda kesian kat emak dan ayah diaorang . . .  anak ada 5 ! tapi masa dalam usia tua ni, hanya ucu sorang je yg mengadap susah senang emak ayah menghabiskan sisa-sisa usia mereka  . harapan dinda , semoga emak dan ayah dilindungi dengan sebaik -baik perlindungan disisi ucu dalam menjalankan tanggungjawab pada diri sendiri , keluarga dan kepada Allah swt . amiinnnn . . . .

Moga doa emak dan ayah akan menjadikan ucu seorang anak yg berjaya di kehidupannya didunia dan diakhirat nanti , insya Allah aamiinnn . . . sabar ye ucu ~


pinjam gambar mr google je


Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx