BISNES HEBAT

sewaktu bersarapan bersama keluarga pagi tadi . dinda ada ajukan satu soalan yang selama ini dinda tak pernah pun tanya kat family dinda tu . 


dinda : siapa tahu bisnes apakah yg hebat sekarang ni ?

mama  : kalau mama lah kan buka taska macam kita pun dah kira hebat ! zaman sekarang ni sebab setiap satu keluarga pasti paling sikit ada seorang anak . dan dizaman serba serbi naik ni , pastinya kelurga mereka perlu keluar bekerja ,kan ? dan bila mak bapak diaorang pergi kerja ,anak pastinya dihantar ke taman asuhan kan? jika seorang anak dikira minima RM250 seorang . cuba ambil paling sikit 15 orang -20orang ? berapa yg dapat dalam sebulan ?  tapi risiko memang tinggi lah sebab jaga anak orang bukan sama dengan jaga anak kucing aa. . . 

dinda : ma . . ini bisnes untuk lelaki bukan perempuan macam kita kita ni . . .heee

mama : ohhh . . . eh ! tapi lelaki pun boleh juga pe ,ambil la pekerja tukang buat kerja ,dia hanya mengurus kan je . boleh jugakkan ?

dinda : ha ah la. . .kalau dapat yg panas baran ? jahanam anak orang ma . . heeee

mama : ye ke .  .hmmm payah jugak tu

adik 11 tahun : kak !! buka lah kedai jual gadget ! handpon ! tab ! aksesori handpon ! adik pasti mesti ramai orang datang punya . .  sebab setiap rumah ,setiap ahli rumah mesti ada handpon sekarang ni  . aaa  . .macam rumah kita je sorang ada 2 handpon kan ? tu belum notebook ! tab ! laptop ! lagi-lagi buat khidmat baiki  ,lagilah ramai yg datang cari kalau gadget problem .

dinda : ahh awak memang la . . asik asik benda tu yg awak fokus sekarang ni . siang malam handpon tak abis abis hmm .

adik 11 tahun : laa tadi tanya so adik bagi la idea . juat idea ok . . . 

dinda : ok laaa . . idea awak diterima laaa hahaaa

adik 19 tahun : oiit ! cop! cop ! wa rasa jual baju ngam ! bukak butik ! sekarang punya style tiap minggu baju baru ! hahaha . lu boleh jual online jugak koleksi lu tu aaa . .  kawan wa kalau pergi window shopping mesti bawak balik paling koman pun selai baju beb ! tak nak cuba ke ? selain baju ,kasut handbag , tudung ,ahh banyak la boleh selitkan dalam tu . . .  yelah selagi permintaan ada. esok kalau orang dah malas nak  pakai baju ,barulah tak yah jual lagi hahaha . . .giler ahh kalau orang tak mau beli baju lagi kan ! grrr . . . idea wa idea jiwa kacau ni je hahaha

dinda : aaa. . lu memang la kaki shopping beb . tu dalam gerobok tu wa rasa dah boleh bukak kedai  bundle dah sekarang ni . haish pelah nak jadikan .membazir je la tiap bulan beli baju ni . emm

adik 19 tahun : eleh  . .kadang -kadang lu pinjam jugak kennnn . . .aaa 

dinda :opsss heee . . .  sharing kan caring hehehe

adik 19 tahun : werkkkk . . . banyak la lu punya caring emmm

dinda  , adik dan mama : hahaha kedekotttt !!

ayah : emmmm . . .

dinda , adik -adik dan mama : hah ??? ayah ade idea ke ?

ayah : bisnes paling hebat sekarang ialah jual dadah ,jual perempuan ,jual tanah pusaka , jual kereta curik , jual harta mak bapak ,jual maruah  aaa tulah paling hebat ! paling laris TAPI . . . risiko , dosa . .  tanggung la sendiri  sebab tu bukan bisnes yang halal pun cuma ianya memang laku dan laris dipasaran sekarang ! hahaaa

dinda : ayah ni memain laaa . . orang serious la tanya ni .

ayah : betul la ,kamu jugak yg tanya kan bisnes yang hebat ? so tulah jawapan ayah . hahaha tapi kalau nak fikir bisnes yang mendapat hasil yg masyuk pertama kali :

~lihat dulu kawasan setempat
~apa yg perlu di kawasan tu ,yg orang lain macam perlukan ianya sangat-sangat
~kena ada pengalaman juga bukan main bedal je
~kena yakin yg bisnes tu boleh masyuk
~kena sabar tangggung risiko
~kena tahan melayan karenah orang ramai 

dinda : pada saya kan ayah , kalau rajin berusaha bisnes apa pun boleh ,janji halal . contohnya jual nasik lemak je la . sapa cakap tak boleh jadi kaya . kat kampung nasik lemak seringgit sebungkus ! tapi di Putra Jaya sepinggan nasik lemak berharga rm 10 ! haaa. . . basic dia nasik lemak jugak ? kawasan mempengaruhi harganya . sekarang ni pulak dah ada orang jual nasik lemak guna khidmat online ! haaa tu lagi lah canggih ! masih basic nasik lemak jugak kan ? atas usaha nak atau tak nak je ayah  .

adik 11 tahun : akak nak jual nasik lemak ???

adik  19 tahun : lu kalau jual nasik lemak kan ,wa cadangkan lu pakai kebaya ketat ,pastu kain batik lepas ,then selit bunga kat tepi tudung tu hahaha kompem beratur panjang beb coustemer lu nanti hahaha

dinda : woii hahaha tu bukan jual nasik lemak ngok ! itu jual body ! hahaha siot ! dah la malas nak layan . . . 

dinda tak tahu nak cakap apa pasal bisnes sebab dinda rasa  untuk berniaga kita cuma perlu ada modal ,usaha ,yakin dan pelanggan ! lain-lain lu fikir la sendiri heee . . . 


jual guitar boleh laku tak ekk heee. . . 

Comments