BUDI BAHASA TAK JUAL BELI

perasan tak lama sungguh dinda tak sembang pasal bola ditanah air kita ni  . kalau dulu sikit -sikit update pasal JDT la . .Tok Gajah la . . Red Warrior la kan? kenapa ?

sejak kehadiran team kelab yg menjadi igauan orang -orang Johor tu ,berbagai page yang dinda jumpa  . kalau page tu milik orang johor pastinya dia dok asik memuji team JDT lah kan . tapi kalau page nak membahan JDT . . . .perh !!  memang full ! macam-macam page ada  . dari Kelantan ,dari Pahang ,dari Terengganu dan dari keseluruhan negeri yg sewaktu dalam  Malaysia ini !

membahan memang best ! sambil dapat luahkan apa yg tersirat ,kita juga dapat mengutuk orang yg kita nak bahan tu  .tapi kalau kita amati betul ke cara orang melayu macam ni adabnya ? membahan dengan ayat yg bukan saja pedas tapi agak nampak tidak bijak disitu sebab dia pertaruhkan adab sopannya !

yang sedihnya rata -rata admin page itu pastinya muslim dan terang -terang orang melayu ( bangsa kita sendiri )   pada dinda bola is bola ,sokong teruslah sokong tapi . . . . keturunan orang janganlah dipelekehkan , bayangkanlah jika keturunan awak dibuat  begini ,apa yg awak rasa . . .?

melayu itu kaya dengan budi bahasa ! hanya melayu yg bantu melayu !hanya melayu yg sokong melayu !jangan hanya kerana semangat team awak yg berkobar- kobar sebab team awak kuat ! awak terpaksa abaikan budi bahasa sesama melayu awak tu ! nabi pun tak pernah ajar jika kita kuat  , kita kena kutuk keturunan orang atau pasukan orang ! apa yg nabi ajar ,jika kita menang bersyukurlah ! jika orang buat tak elok nasihatkan lah ! jika orang lalai dengan egonya berdoa lah agar dia tidak terus-terusan takbur ! taksub !

okfine  . . .sebagai peminat bola sepak Malaysia ,dinda doakan semua penyokong akan terus menyokong pasukan memasing  . kepada admin page yg agak keterlaluan tu ,hati-hatilah jika beri pendapat sebab juara tak selamanya diatas ! Allah beri team awak peluang sekarang untuk jadi juara ,dan tidak mustahil Allah juga akan beri awak peluang juga untuk menjadi BUKAN JUARA satu hari nanti !

kesimpulannya : semua nya ada disitu  . dinda sebagai pemerhati aja ~




Kalau kutuk JDT mesti fans JDT ckap jeles ngn dorang.. woi lahabau ! buat ape kami nk dengki dgn Club since 2013 yg takde sejarah.. buat apa nk dengki dgn bangsa lanun yg jijik hina malah kote bau hamis..
sejak kemunculan korang ni mcm2 hal jadi.. kalau perangai korang ni baik takpe la jgk.. ni dh mcm beruk bru keluar hutan.. baru kenal dunia luar.. engkorang ni memang tak pernah datang stadium eh sebelum ni ? ehh lupa.. JDT baru je tubuh taon lepas..klau Nk sokong Johor ori(Johor FA) dorg main mcm paliaq plak.. yedok?

Comments