Posts

Showing posts from December, 2014

TERMUDA DALAM 2290

ok  . . . kalau awak nak tahu dalam senarai kawan alam maya dinda , yg pernah ber chatting dan bersembang elok jek ,ada seorang pemilik akaun yg paling muda , beliau berusia 11 tahun . berasal dari Terengganu !

dinda pun asalnya tak tahu yg dia tu standard adik-adik je dengan dinda . sehingga pada hari lahir dinda baru -baru ni . dia ada wish happy birthday kat dinda melalui inbox .


dimulakan dengan wish happy birthday  ,kemudian di jawab dengan thanks oleh dinda . dia boleh pulak tanya dinda , siapa awak ni ? saya kenal ke ? dinda  jawaplah , tak ! just kawan fb jek !

hahaha lawak kan? dia wish dinda ,kemudian dia boleh tanya dinda , dia kenal dinda ke ? dan bila dinda cakap umur dinda 24 ! dia nak rahsiakan umur dia haaa . . part ni yg kantoi ni ,bila dinda cakap , ermm tipu dose ye . . haha padahal saja nak ugut dia tu . akhirnya dia ngaku umur dia 11 tahun dah ! so sweet ~

kawan alam maya dinda paling muda !! kesah pulak ? tidak kesah pun sebab dia perlukan teman untuk bersembang…

PEMBUKA TIRAI 2015

salam 2015 buat semua .

mungkin ini entri pertama dinda menjelang 2015 . tapi lepas ni dinda tak pasti sama ada idea dinda akan dipaparkan disini lagi atau tidak kerana laptop kesayangan  dinda buat hal ! dia langsung gak mau nyala ! adeh bikin kaco aja sih !

Dan jika dinda pilih untuk berdiam diri seketika , mohon jangan bunuh diri ye kawan-kawan . . haha perasan retis pulak dinda ni.


terdetik didalam hati , apakah ini petunjuk baru supaya dinda capai perubahan baru untuk diri dinda dimasa akan datang ?

waallah hualam . . .

awak , sejujurnya dinda sayang blog dinda ni , tapi kata orang , kalau sayang kena tinggal-tinggalkan . eh ! mampukah dinda?


2015 nanti . . . .
apa jadi kat dinda ?
apa jadi kat blog ?
apa jadi kat facebook?
apa jadi kat taska?
apa jadi kat hati ini?


sama - sama kita saksikannya nanti pada setiap malam jumaat , diwaktu dan hari yg sama . haha merepek - repek !!

awak oo awak . . minyak petrol turun malam ni tau .


MANGSA PESAWAT AIRASIA DITEMUI

Image
Akhirnya kisah pesawat AirAsia QZ 8501 yg hilang dari radar beberapa hari lepas kini terjawab bila dinda masuk ke link berita terkini !


alhamdulillah ,walaupun ambil masa  , tapi segala persoalan terjawab sudah dan pencarian sudah pun  berhasil . takziah buat keluarga mangsa . . .




SELASA, 30 DISEMBER 2014 @ 3:49 PM
QZ8501: Anggota SAR temui mayat membengkak terapung


PANGKALAN BUN: Pembantu juruterbang Hercules C130 Indonesia mendakwa melihat objek seperti mayat manusia terapung di Selat Karimata di mana objek lain seperti pelampung dan serpihan pesawat. Leftenan Satu Tri Wibowo berkata, pada awalnya beliau melihat objek berkenaan seperti manusia yang sedang melambai-lambai ke arah pesawat, namun selepas didekati ia menyerupai jasad manusia yang sudah membengkak. "Pada awalnya saya lihat seperti manusia melambai-lambai, mungkin dia menyedari kehadiran pesawat. Tetapi selepas kami dekati, nampak ia sudah membengkak. Ia kelihatan melambai-lambai mungkin kerana dipukul ombak," kat…

MENJELANG PERUBAHAN TAHUN 2015

Image

JOJIE ~ LELAKI TAK JADI 2

*Ini sambungan dari kisah  LELAKI TAK JADI .

nak lagi ! nak lagi ! gitulah kalau kita dapat dengar permintaan seorang insan yg memang rapat dengan dinda . tapi apa yg dia nak lagi tu ? ahaaa . . . bukan dia nak pizza lagi  , tapi dia nak kisah jojie tu disambung lagi haaa .

sebenarnya kalau nak korek pasal jojie ni , dia taklah rapat sangat pun dengan dinda , kalau  fibo tu memang dah macam adik sendiri dah . tapi disebabkan diaorang tu kawan sepermainan adik dinda yg dipanggil bungaku tu . makanya masing-masing punya perangai memang dinda dah masak sangat dah .

walaupun beberapa kali diaorang dah pening kan kepala otak dinda ni hah , tapi bila fikir manusia baru nak up , maka dinda akan cakap ,its ok , jangan buat lagi lepas ni , kalau buat jugak , sis memang tak amek port hal korang lagi dah ! sejujurnya mereka tu memang anak yg mudah dilentur cuma . . . cara melentur je yg kena bijak !

pernah dulu ,lepas kena tinggal dengan mr moon , dinda memang takde mood nak bercakap , nak  ke…

LELAKI TAK JADI

bila whatsapp group bertubi-tubi keluar info yg bukan-bukan mengenai politik dan banjir  , untuk kali ke tiga dinda uninstall whatsapp !  peh legaaa . . .  tenang semula dunia dinda ni . dinda ada whatsapp ? yup ada ,tapi semalam ! harini dah lesap !

bila whatsapp takda ,bosan pulak asik nak layan sms ! off handphone ! lega ! sunyi sepi alam ku ! Kalau hal kerja nombor handphone mama kan ada , no hal lah !

tiba-tiba petang tu !

sis !!

satu suara kedengaran dari belakang dinda . menolehlah dinda sepantas kilat !

eh ! fibo ! pe buat ni kat sini cari sis ni ?
~dinda mulakan soalan ringkas.

ala . . saja ,nak cari sis ,rindu laaaaa . . .
~fibo mula mengedik .

kalau rindu lepaskan lah . . haha
~dinda dok melayan perempuan ala lelaki  ( fibo tu pengkid comel )

ermm . . nak lepaskan camane sis , 'bungaku' takde kat sini . . .
~rengek si fibo mengade-ngade

haaa . .  tau jugak kau rindu dia ek ? ingatkan lupa dah kat bungaku tu .
~keluh dinda pelahan

ish sis ni . .mestilah ,dialah rat…

26 Disember 2014

26 Disember 2014 ,
genap 10 tahun kejadian tsunami berlaku di kepulauan kita ini . pelbagai kisah sedih yg menimpa mangsa kejadian yg kita semua pasti dah tahu . namun setelah 10 tahun akhirnya mereka bangkit demi meneruskan kehidupan yg masih berbaki.

di Aceh ~ menurut pada penjelasan mangsa yg terselamat , untuk memulihkan kesan tsunami ini bukan ambil masa yg singkat . aktiviti menyelamat dan mencari mangsa ambil masa 1 tahun , manakala proses pembersihan sahaja ambil masa 2 tahun . kemudian selepas 2 tahun barulah mangsa  di benarkan pulang ke kediaman masing-masing dan memulakan hidup baru tanpa insan yg tersayang. yg mana ahli keluarga mereka ramai yg telah terkorban dikejadian itu . amat perit keadaan ini ,tapi mereka memang kena teruskan juga hidup  !

dan untuk mencapai kematangan  hidup tahap normal ,mereka mengambil  masa anggaran  5 tahun selepas kejadian . kini  selepas 10 tahun selepas kejadian ,alhamdulillah semuanya berada dalam situasi stabil , didalam lindungan Allah…

DINDA SPORTING ?

Image
5-6 kali dinda masuk blog ni . bila ready to post , malangnya satu benda pun idea tak datang . sedih sangat-sangat , cuti kali ni i have nothing to do ! bosan nyaaaa . . . ya ampunnnnn ~



kemudian lepak twitter kejap dapat juga teman sembang ,walaupun baru je kenal kat laman  tu , tapi dia punya sembang macam kami dah 10 tahun duduk berjiran . haish ,ikhlasnya dia melayan dinda yg kebosanan  . walaupun baru umur 19 tahun ,dinda rasa dia memang sesuai buat kawan sembang ,ada je idea dia nak tanya dinda ni ,sampaikan kadang-kadang dinda kena hati-hati untuk menjawabnya haaa  . .haha

banyak hal yg kami sembangkan  termasuklah hal ehwal yg membongkar sejarah silam  ,apa pun dia memang awesome ,jujur lah adik ni ! respek kat dia ! dan dia pun sudi melepak dengan dinda yg standard kakak-kakak je pada dia , yg 5 tahun lebih tua darinya . sambil tu dia sendiri sedang buat kerja di tempat kerjanya ( family bisnes ) dan kat bawah ni  texts dari dia yg dah bagi idea untuk dinda berblog malam ni …

INI LAH WAKTU UNTUK BANGKIT

cuti dan bersambung cuti , satu fenomena agak bosan dan bingung . kesihatan yg semakin pulih ,namun jiwa nurani masih tak dapat membayangkan kesengsaraan mangsa-mangsa banjir di luar sana . mood memang menurun jauh kedasar !
masa nak makan tetiba dinda teringat  , makan apakah mereka ?
masa nak tidur dinda terfikir , lena kah tidur mereka ?
masa menuntun tv dinda bertanya , ada elektrik kah mereka?
melihat keluarga didepan mata terdetik hati ini berkata, selamatkah ahli keluarga mereka ?
bila katanya keadaan banjir makin meruncing ,hilang terus selera makan . bagaikan  dinda yg berada dipusat pemindahan kala itu .beberapa kawasan didaerah di negeri Johor termasuk di penempatan dinda ini ada ditubuhkan badan bertanggungjawab untuk mengutipan  derma kilat untuk banjir  sedang dijalankan . ianya termasuklah dari segi pakaian , makanan kering ,dan kelengkapan peribadi dan juga duit . namun semalam diberitahu akibat banyak jalan terputus hubungan dan terpaksa mengunakan helikopter , maka …

PERKONGSIAN SEORANG SYEIKH

Apa yg dinda kongsikan ini adalah kata-kata seorang syeikh yg dicerita semula oleh seorang sahabat . yg baik apa salahnya dikongsikan ye dok ? kalau benda tak elok ,biar je disimpan diam-diam agar  bisa menjadi angin sendawa  . Yg bakal pupus senyap-senyap di dalam kabus.

dah jum hayati kata-kata syeikh ini :

Kalau dengaq kuliah SYEIKH tadi memang nak nangis Nabi , bila langit mendung, muka nabi berubah terus. Saidatina Aisyah tanya kenapa muka nabi berubah bila tgk langit mendung? jawab nabi sebab waktu mendung ni bala ALLAH turun. 


**Kesian tgk SYEIKH tadi. Mcm tak larat ja (Syeikh demam) 


SYEIKH kata langit skrg ni tahap voltan paling tinggi dah .Tunggu masa bala nak turun. Bala, selagi tak turun, kita boleh solat hajat, mintak jangan turun. Tapi bila dah turun, kita mintak pada ALLAH, ALLAH tolak. ALLAH tk terima dah ,SYEIKH kata, dia mcm nak suruh menteri kedah panggil semua rakyat kedah buat solat hajat di stadium darul aman. Doa mintak ampun. Mintak tak turun bala.Tenat dah skrg …

BANJIR DI AKHIR TAHUN 2014

Image
awak sebenarnya dinda memang ngeri dengan minggu -minggu terakhir tiap bulan disember ,pada setiap tahun .selepas kejadian  tsunami pada tahun 2004 dulu dinda memang seriau ! sebab tu bila tiba musim hujan macam ni dinda mula risau keadaan cuaca dan keadaan alam semula jadi ciptaan Allah ni . . .

Tadi dalam group yg dinda join untuk belajar ilmu  tajuid dan solat di FB tu ,ada beberapa orang sahabat mengepostkan beberapa hal menyedihkan yg belaku di negeri yg dilanda banjir iaitu  Kelantan .

antaranya  kejadian masjid Gua Musang yg ditengelami air hingga ke paras bumbung .sama ada sahih atau tidak ,gambar ini jadikanlah sebagai  iktibar,sebabnya sumber dari internet kita tak boleh percaya 100% jugakkan . apa pun jum sama-sama berdoa ye ~


dan yg terkini kisah ini . .

Assalamualaikum ....mohon smua saing sobat solat hajat n doa mohon kslamtan....loni berlaku bot askar yg memberi bantuan di bndar lama gua musang terbalik d bwak arus deras....yg terlibat 2 kluarga bersma anak2 kcik... ibu…

LESBIE LOVE PENGKID

Image
Lesbie ?

perempuan minat perempuan ? jemaah ini biasa dinda jumpa di kalangan sahabat sahabat realiti dinda ! mereka  adalah wanita tulin cuma cita rasa mereka tidak memilih lelaki sebagai lambang cinta ! nahh!! manusia akhir zaman kah ini ? mana nikmatnya ke'power' an lelaki sejati ? akhir zaman ni lelaki tulin dah habis ke spisisnya ? atau semua dah minat kat lelaki jugak ? atau rata -rata lelaki dah malas nak couple dengan perempuan sebab perempuan banyak hal ! hahaha ngak  kenal makanya ngak cinta dongggg . . . .

truly dinda pernah juga join spisis lesbie ni . memang mereka sangat-sangat take care orangnya . terlalu beri perhatian. terlalu penyayang . kalau boleh orang yg jadi couplenya tu   nak saja di bawak balik rumah then diframekan letak kat dinding untuk ditatap oleh mereka setiap saat ! perhhh kejam kan ? hahaha seyes ! power giler cinta diaorang ! part ni dinda memang respek !!

Pengkid !
part kalau couple dia orang sakit memang terbaik ,kalah nurse dilayannya . ma…

KAWAN SETIA

Image
malam ni sebelum dinda nak tutup laptop ni , dinda nak ucap thanks so much kat someone yg dinda ingat selama ni dia hampir lupakan dinda.maklumlahkan orang dah ubah status diri  . .  .tapi petang tadi lepas dinda update kisah Ucapan Keramat kat blog ,tetiba someone tu pm dinda dan katanya . . .


Assalammualaikum awak. . .Pertama sekali sy nk mnx maaf sbb lmbat wish besday awk. . . sy xpasan notification ada nama awk. . lg pon sy bz sjak kbelakangan ni dgn keje n study. . ni pon bru pas abis exam. . . pape pon di sini sy nk ucapkan
Selamat hari lahir kpda awak Cik Lyenda dgn ucapan. . . Semoga dikurniakan iman yang sempurna, Akhlak yang terpuji, Pekerti yang mulia, Umur yang bermanafaat, Rezeki yang halal, Ilmu yang berguna, Jodoh yang membahagiakan, Hidup yang dirahmati di dunia dan akhirat. Sekali lgi sy mnx maaf ye sbb lmbt wish. . .  btw, adiah xda sbb awk dh besar. . . hahaha sbnarnyer sy xingt lngsung besday awk. . . sy bce blog awk bru taw besday awk then tngok fb notification. .…

PORT MEROYAN KEDUA

Image
awak , awak kat mana ? dinda kat twitter malam ni hee . . mengatal pulak masuk twitter  dinda yg dah ditinggalkan sejuk . haritu kejap je panasnya haha lawak !

kalau awak nak tau kat twitter kita boleh lihat anak siapakah yg kurang kasih sayang . kalau awak nampak ada orang yg ada berpuluh ribu tweet dia tu ! haa yg tulah yg kurang kasih  sayang . kalau yg 2-3 ribu  biasalah kan . kalau twitter dinda tu ada 3K lebih tu sebab dinda masukkan status dari page - page dinda

@Aku Sayang Kamu Manja
@Lu jangan nak temberang gua eah

kedua page tulah penyebab  tweet jadi sampai 3K lebih  . . haa bukan dinda meroyan sangat eah?  tapi bila nak lepaskan geram termeroyan jugak kengkadang haha . .

awak . .budak remaja sekarang tak reti nak ajak mak bapak dia orang duduk bincang baik-baik , tu sebab diaorang lebih suka melepaskan segala masalah perasaan mereka di laman sosial memasing ,terutama di twitter  . dinda tenguk ,kalau dah tak ada orang nak dibahan , perdana menteri pun jadi lahai  anak ba…