26 Disember 2014

26 Disember 2014 ,
genap 10 tahun kejadian tsunami berlaku di kepulauan kita ini . pelbagai kisah sedih yg menimpa mangsa kejadian yg kita semua pasti dah tahu . namun setelah 10 tahun akhirnya mereka bangkit demi meneruskan kehidupan yg masih berbaki.

di Aceh ~ menurut pada penjelasan mangsa yg terselamat , untuk memulihkan kesan tsunami ini bukan ambil masa yg singkat . aktiviti menyelamat dan mencari mangsa ambil masa 1 tahun , manakala proses pembersihan sahaja ambil masa 2 tahun . kemudian selepas 2 tahun barulah mangsa  di benarkan pulang ke kediaman masing-masing dan memulakan hidup baru tanpa insan yg tersayang. yg mana ahli keluarga mereka ramai yg telah terkorban dikejadian itu . amat perit keadaan ini ,tapi mereka memang kena teruskan juga hidup  !

dan untuk mencapai kematangan  hidup tahap normal ,mereka mengambil  masa anggaran  5 tahun selepas kejadian . kini  selepas 10 tahun selepas kejadian ,alhamdulillah semuanya berada dalam situasi stabil , didalam lindungan Allah swt !  yg mana tunggak utama dalam aktiviti harian ialah Lillah hi taa la ,mereka berjaya kerana mereka sudah pun meneruskan gaya hidup berlandaskan hukum Allah  . . . alhamdulillah ~


Comments

Popular Posts