LELAKI TAK JADI

bila whatsapp group bertubi-tubi keluar info yg bukan-bukan mengenai politik dan banjir  , untuk kali ke tiga dinda uninstall whatsapp !  peh legaaa . . .  tenang semula dunia dinda ni . dinda ada whatsapp ? yup ada ,tapi semalam ! harini dah lesap !

bila whatsapp takda ,bosan pulak asik nak layan sms ! off handphone ! lega ! sunyi sepi alam ku ! Kalau hal kerja nombor handphone mama kan ada , no hal lah !

tiba-tiba petang tu !

sis !!

satu suara kedengaran dari belakang dinda . menolehlah dinda sepantas kilat !

eh ! fibo ! pe buat ni kat sini cari sis ni ?
~dinda mulakan soalan ringkas.

ala . . saja ,nak cari sis ,rindu laaaaa . . .
~fibo mula mengedik .

kalau rindu lepaskan lah . . haha
~dinda dok melayan perempuan ala lelaki  ( fibo tu pengkid comel )

ermm . . nak lepaskan camane sis , 'bungaku' takde kat sini . . .
~rengek si fibo mengade-ngade

haaa . .  tau jugak kau rindu dia ek ? ingatkan lupa dah kat bungaku tu .
~keluh dinda pelahan

ish sis ni . .mestilah ,dialah ratuku , jantung hatiku , mawarku , bunga hatiku selama ini aaa. . .
~ahh fibo makin mengade-ngade nampaknya kali ni .

ni datang cari sis nak ajak makan ke ?
~dinda saja tukar topik .

a ah la ,malam ni datang la port kita orang , ada majlis sikit . makan-makan ,minum-minum , nyanyi-nyanyi , tapi tari menari takda ok ,sebab semua tengah sejuk sebab musim hujan ni . . . . datang tau sis ?
~fibo merenung wajah dinda ,tepat ke mata dinda .

dinda jadi serba salah . dia kawan baik adik dinda ( bungaku ) kang kalau tak pergi , apa pulak kata perempuan-perempuan tu nanti !

hmmm . .  camane ek , malam eah ? tapi jangan lewat sangat la , sebab sis nak keja esok ,lagi pun musim ujan ni ,risaulah drive sorang-sorang memalam . . .
~luahan dinda untuk fibo .

ok k . . takde hal punya ,kita orang lepak sampai jam 11 malam jek ,sebab ada geng nak masuk kerja jam 12 malam nanti ,so its oke lah , memang nak stop awal pun niatnya  . . .
~fibo beri penjelasan ringkas .

ok ! pukul 8:30 sis pergi port korang . jangan lambat pulak ,nanti sis balik semula tau ! haaa . .
~dinda sengaja mengugut fibo .

ok ok , jam 8: 00 kita orang dah tunggu sis lah ,jangan risau !
~fibo jawab serius

oii ! lepaskan la solat isyak dulu ,baru la keluar ,nanti dah keluar ,balik malam ,letih dah nak solat . . .
~haa kan dinda dah bebel  hmmm

haaa yelah yelaaaaa . .
~fibo start motor ,dan meninggalkan dinda kat situ sengsorang.

8:45 semua perempuan manja dan lelaki tak jadi dah ada di kedai makan kat tepi tasik  . dinda duduk sebelah jojie ( perempuan yg minat perempuan ) lahai ,sweetnya jojie malam ni detik dinda .

fibo ,jojie ,azah , emmy , lia , sweety , locca ,rania hah ! semua ada !

lepas makan , mereka sambung karaoke dan minum . dinda hanya memeriahkan majlis mereka jelah ,untuk nyanyi ermm . .  tak sampai hati nak nyanyi ,kang menangis budak-budak perempuan tu nanti hahaha

lepas semua letih menyanyi ,tiba-tiba jojie buat pengumuman . bunyinya lebih kurang macam ni . . .

beb ! thanks so much sebab korang sudi join dinner aku malam ni . semuanya hanya saja-saja ,sekadar mengisi masa yg terluang untuk aku dengan korang  . anyway thanks so much untuk sis zati sebab sudi join group kita orang yg selama ni ,asik memeningkan kepala sis jek bila melepak kat rumah sis dengan bungaku . yup truly kita orang rindu kat bungaku sangat-sangat.  rindu semua tentang dia  but kita orang kena terima kenyataan yg dia kena buli kat PLKN tu haaa. . .  haha sis ! joke eah?

dinda cuma senyum dan anggukkan kepala . . .

ok. .  ada satu hal aku nak share dekat korang , tahun baru ni ,aku nak buat satu perubahan . kalau Allah izinkan lah kan . tapi aku yakin memang Allah beri keizinan pun kot . insya allah . ok  . . .  aku kan  . .  aku nak back to normal beb ! aku nak jadi perempuan tulin ,macam sis zati kita tu . sweet je dengan hijab ,dengan stokin ,dengan segalanya tentang dia lah , aku betul-betul tertarik penampilan sis ! sis . . .  agaknya boleh tak jojie jadi macam sis ?

adeh . . .  jojie  . .dada dinda beku terus !

dinda bangun dan terus berdiri di depan jojie saat tu dan  . . . tanpa rasa bersalah ,dinda memeluk jojie di depan kawan-kawan yg lain ! kami saling berpelukkan dan tanpa dinda sedar , air mata ni turun laju walaupun dibibir dinda tersenyum gembira .

Alhamdulillah . . .  syukur ya Allah  . . . hanya tu yg dapat dinda lafaskan .jojie yg sebelum ni berperangai macam lelaki tak jadi akhirnya nak mengubah penampilan kepada perempuan sejati ! syukur sangat-sangat .

kawan-kawan yang lelain turut sama memelok kami dan saat tu hanya suara tangisan yg kedengaran .

tak lama kemudian jojie ambil sebuh beg yg kelihatan sama macam  beg shopping !  didalamnya dia mengeluarkan beberapa helai  shawl , beberapa pasang stokin , anak tudung dan ada 3 helai jubah !

beb . . . inilah pakaian aku tahun depan . aku harap sangat-sangat ,sis zati akan tolong aku macamana nak pakai shawl ni nanti ,boleh sis ? heee

dinda senyum dan menganggukan aja kepala tanda setuju .

dan . . .  dinda hanya hanya mampu merenung anak gadis yg berusia 19 tahun tu yg bertahun-tahun berperangai seperti lelaki kini dah berazam untuk kembali ke pangkal jalan .

dinda pandang kepada fibo ,sorang lagi pengkid comel , dia tunduk malu dan memandang ke lantai kedai . ok ,dinda paham ada sesuatu yg menyentap jiwa fibo ,tapi dalam hati dinda ini turut mendoakan agar fibo akan mengambil jalan yg serupa macam jojie ,insya allah ,aamiin . . . .

girls . . .  kalau kau tahu bagaimana indahnya perempuan di mata Islam , aku pasti kau takkan tinggalkan segalanya milik korang yg abadi ini , yg dikurniakan sejak dari azali lagi . harap sangat semuanya  akan back to normal . . . aamiin ya robbal alamin ~

kenapa jojie nak  jadi perempuan semula ? haaa nanti dinda cerita eah ? jeng3x


Comments