Posts

Showing posts from January, 2015

CARA LEGAKAN LETIH

Terlalu sedih dengan nasib ? Letih ? Lemah badan ? Jawapannya mudah je . . .

Ambil sebiji bantal , pasang kipas atau air-cond bilik awak .  tepuk -tepuk tilam , baring dan bacalah

" Allah humma bismika ahya wa amutzs"

aamiin . . . .

Naaa. . .  dah boleh pejam mata . . . sweet dreams  hahaha

Dinda takde idea ni hmm bosan seyy . . .





YANG GITU -GITU

Image
Sementara tunggu pak bilal melaungkan azan , dinda sempat lagi on twitter untuk meninjau kehangatan para penyokong team tok gajah dan team harimau selatan  tweet .


Dan bila check the notification , ada something yg buat dinda teruja . apakah?? Meh tengok screenshort ni jap!



Nampak tak siapa yg following tu ?  Haaaa . . .cari sendiri jawapannya  . . .alaaa yg gitu-gitu tu . . heee



90 MINUTES AND MORE

Image
Ahh team ini lagi yg bakal berentap dipadang . balik -balik dia lawan dia , dia lawan dia .



Apa keistemewaannya game malam ni hanya Allah yg tahu . apa yg penting , kata sorang penyokong Pahang


" peluang datang sekali , siapa yg tahu ambil peluang tu , dia lah bakal menang "

Orite harap sangat lautan biru malam ini tidak pulang dengan kekecewaan . kalah menang adat bertanding ! Apa pun harap sangat JDT  dapat membawa pulang piala idaman .

Macam biasa tata susila telah pun diterap kepada setiap penuntun . pesanan demi pesanan diberi . itu kalau ada lagi terjadi kes yg bukan-bukan , memang kena hantar ke villa Nabila lah mereka lepas game nanti . nak tunjuk kuat kan?? Haaa


Dinda ke stadium malam ni kah? Owh . . .  not lah , kata paksu Shukri jangan cari pasal dengan lautan manusia itu .stadium bukan tempat sesuai untuk dinda ( gadis comel lagi manja) ** mohon jangan bunuh diri** hahaha .


Bukan apa  nanti ada pulak yg kena jadi ' jururawat tambahan' kalau dinda pengsan…

LU BIAR BETUL BRO

hmmm . . . .kalau free dinda akan melepak kejap wechat milik bungaku  . lepas kan rindu kununnya , dinda rindu bunga la

lepastu tangan ni gatal pulak nak search people nearby , mengade je kan . and the result dapat lah beberapa hamba Tuhan yg paling peramah , tapi paling handsome masih pilihan jari dinda hahaha well , handsome kan anugerah Allah , dan dinda mensyukuri akan semua ciptaan Allah yg maha indah lagi menarik .!  why not ! hehehe kalau dah sihat memang gini lah ragamnya .

nak jadikan cerita .adalah seorang tu ,lelaki berusia 27 tahun berasal dari Batu Pahat katanya. perniaga kedai makan .

and he said , "just call me abang "

hah? haha yelakan jelah ,asalkan dia bahagia . still bujang !! ah katanya lah kan .

kami sembang adalah dalam 20 minit .then dinda pun mohon undur diri .

malam tadi lepas magrib sambil nak tunggu azan isyak , dinda on lagi wechat untuk layan perasaan , just layan lirik lagu bunga angkasa*

and 'abang' tu msg lagi untuk kali ke dua ni  . …

SAMBIL MAKAN SAMBIL MENAIP LAH

makan jum . . . tanpa selera yg meluap , dinda memang kena isi perut ni supaya nanti tidak dimasuki angin . kalau dah masuk angin , tu yg timbul macam -macam hal , sakit kepala lah , sakit perut lah , lemah lah , lesu lah . . . ngade ah!

tiba-tiba teringat bunga kesayangan di kem PLKN , makan apa gaknya dia tengahari ini  kan .  harap sangatlah dia sihat dan dapat makan makanan kegemarannya disana tu .

makanan kegemaran dia apa ? ayam masak kicap ! haaa sebab tu dia sayang sangat JALEN hahaha sapa jalen tu ? kalau dah tau jawap dalam hati jelah k .

wasalam . . .

SEMANGAT TUN TEJA

Salam seindah suria , senyumlah dinda walaupun letih ,sedang matahari bersinar tiap hari pun tak pernah  mengeluh letih  . hmm malu je jadi insan comel gila macam ni suka sangat mengeluh letihlah , tak sihat lah, demam lah ,seram sejuklah . . . ngade je kan ?


***motivasi untuk diri sendiri je la nampaknya lepas ni ***


Diluar sana manusia semakin rancak mengejar arus dunia ,kenapa kita mudah sangat nak berputus asa kan . selagi badan dan nyawa masih bersatu ,selagi nafas masih berhembus ,selagi itulah kita kena kuat untuk hidup dan majukan diri ! gagal bukan selamanya  Lyenda ! senyuman mu  yg perlu kekal selamanya ! haaa


ceh . . .semangat tun Teja pulak dinda pagi ni hehee . . . sorry over ~

LETIHNYA

petang dan nak  masuk senja pun ni . dinda baru balik dari kerja . letih sebab banyak kerja di taska tadi. namun demi sesuap nasi , dinda rela letih begini .

balik je layan susu panas dulu . urat leher dah tegang , kepala pun dah berat je ni . tapi tugasan rumah dah pun menanti . hmm siapa nak tolong ?

orang yg dah kawin , yg dah ada baby  tak tahu lah letih nya macamana kan . double trouble maybe . . . haish kesiannya jadi perempuan ni .


 miss my baby right now  hmm

APAPUN TAK BOLEH

wahai bulan . . dinda tak tau nak cakap apa lagi ni , tapi mata dinda memang tak boleh tidur . . baru wish gudnite dengan Zaid **adik yg peramah dan baik budi  dgn dinda di twitter tu**

but jari ni haa masih aktif lagi pulak, so . . .
mana datangnya nak tidur?
mana celahnya nak mimpi ?


ya ampunnnnn . . .esok nak bangun pagi ni . jum teman dinda minum susu ! :)

PROMISE

pukul  1 pagi . .

dinda janji pada diri utk tidak menangis lagi dan akan bangun dgn senyuman di esok hari . . .

in sya Allah . . gudnite~

I DO MISS U . .

rindu Sya . . . perempuan yg kreatif mencipta novel cinta , yg selalu cakap sayang kat dinda . . .


 Sya , i doakan u bahagia dengan dia yg u puja . perjalanan kita masih jauh , tengs sebab pernah hadir dalam dunia siber i . dan maaf sebab facebook i dah tak dapat aktif lagi disebabkan hal yg tak dapat dielakkan . miss u girl :'(

BELUM PULIH

lepas masuk tahun 2015 , dari minggu pertama hingga kini ,dinda tak sihat 100% . . bukan demam , bukan pening ,bukan kena gigit jin . tapi sejak dinda cakap dinda lemah dan lesu kat paksu Shukri haritu . badan dinda terus jadi seram sejuk sampai sekarang .siang ke ,malam ke dinda kena pakai sweater dan stokin.

masih ingat lagi masa tu mood memang down giler . sampaikan dinda cari orang untuk lepaskan  bosan . lastly nampak paksu Shukri online , apelagi terjah je dia terus  dengan ayat lebih kurang gini . . .

"siapa suruh kau on line beb ,kan akak dah nak mengadu kat kau ni haa "

apa yg jadi ? paksu gelak kan dinda . . . . dan macam biasa lah , paksu akan suruh dinda banyakkan rest . jaga kesihatan .dan jangan banyak fikir .

dan dengan apa yg dia tahu jugak , potongan surah yasin yg paksu beri tempohari ,dah pun dinda amalkan .setakat ni alhamdulillah . .sudah ada perubahan pada diri dinda . terima kasih paksu .

dan sekarang . . .dinda sedikit sihat  cuma , minda je kosong .…

RINDU TENTANG KITA

malam .  . . dinda disini masih lagi bernafas dan masih lagi  waras . tapi naluri makin hambar utk meneruskan segalanya lagi .

awak . . .saya rindu kita yg dulu . . .


THROWBACK

kepala dinda  pening . tapi jari jemari dinda  tak pulak , so dapat la menaip petang ni . tadi kat mukabuku ada isu dimana pihak berkuasa JAKIM nak ambil tindakan terhadap penganjur atas kes perempuan-perempuan muslim Malaysia berpelukkan dipentas bersama artis k-pop kesayangan mereka .

dan memang sedia maklum ,isu ni dah jadi viral dilaman sosial dinegara kita sekarang .dinda yg tak bersalah pun dapat tengok video kes tu .

persoalannya sekarang , kenapa tindakkan untuk penganjur? dah memang sedia maklum penganjur itu bukan muslim . apakah dia suruh perempuan muslimah datang show tu?? tak bukan?

lagi jelas , mereka hanya perlukan untung ,sedang perempuan muslim terlalu taksub sehingga mampu melakukan aksi diluar minda mereka sendiri dengan datang kesitu .

ye memang , bila kita sedang seronok , akal kita tak berfungsi , tu sebab terjadinya perangai yg macam orang takde otak !

pada dinda , yg datang tengok show tu bukan orang kurang pelajaran , bukan dikalangan perempuan biasa -biasa .…

ZIARAH BUNGA DIPLKN

sejak petang semalam , dinda habiskan waktu cuti bersama yg tersayang. lain tak  bukan dia adalah adik manja dinda si bunga .

dengan izin , dinda bawa dia ke chalet berhampiran dan disana kami sama - sama melepaskan rindu masing-masing .


dinda layan rindu depan laptop , bunga layan rindu dengan handpon . hee kaki online memang gitu gaknya .

 maklumlahkan , dah beberapa minggu tak jumpa . tak dapat call , tak dapat dengar suara .tak dapat nak mengade - ngade .


dinda pun dah lama rasanya  tak dapat tenguk senyuman manja dia . tak dapat gaduh dengan dia . sebab dinda dan bunga kalau tak gaduh tu bukan kami namanya . sibling more happening with fighting hehe ahh merepek la fakta ini .

dan harini sekali lagi , dinda kena lepaskan dia semula ke kem selepas beberapa jam bersantai bersama . wajah mama pun dinda tenguk happy je sepanjang hari disini . mama , ayah , adik pun  rindu bunga sangat - sangat tu  tapi masing - masing masih lagi nak tunjuk ego masing . ahh biarkanlah

banyak perubahan…

ANTARA DIA DAN AKU

makin nak lupa ,rupanya makin timbul rasa sayang . . . ahh itulah yg belaku dalam kehidupan dinda sekarang ni . hmm . .

korang  mesti nak tau apa yg cuba dinda lupakan kan ? ok , harini dinda nak jujur 100% dengan korang  la ye . biar tiada rahsia lagi antara kita .


yang sebenarnya . . . dinda dah cuba lupakan sorang hamba Allah ni . yg pernah bemain dlm taman hati dinda . yg pernah menyerikan malam dinda yg sepi . yg pernah menarik dinda jauh .  . . . jauh hingga kehujung dunia . sampaikan pernah satu ketika kami sama - sama hanyut dalam arus yg dipanggil gelombang hidup .


ahh merepek - repek katanya. . .


serious la . . . mana ada merepek kalau waktu dinda tengah  jujur ni . haa kalau dinda meroyan barulah  nampak merepek nya . lahai . . .

dulukan masa kami bersama menerokai dunia kami  , ada je benda  yg kami buat , ketawa ,menangis , kutuk orang , gossip , bergaduh , ish semualah kami pernah rasa masa tu .


part paling teruk kalau dia lambat reply message , makan merajuk lah dinda …

HATI -HATI DUHAI JARI

Jumaat yg sejuk . . . . nak mandi pun teragak -agak tadi . tapi kalau tak siram air pepagi , nanti kepala dinda pening pulak . sebab dari kecil ,mama dah pesan " bangun je dari tidur , terus mandi ! bersihkan diri dari keletihan waktu tidur "


ala mama tu . . . tidur mana ada letih , kecuali kalau mimpi main bola atau main kejar - kejar dengan hantu , haa tu baru la letih kot hmm . .

tapi dididikan selama lebih 20 tahun ini akhirnya jadi rutin bagi dinda , bangun tidur , terus mandi ! dan air sejuk masih kekal menjadi pilihan .

lepas mandi tengok cermin , makin comel doe ! hahaha trylah buat kalau tak caya cakap dinda ni haa .

awak . .  semalam dinda ada kongsi pasal kekanak  hilang kan kat timeline . atas dasar perihatin dinda untuk 2 beradik tu dan atas dasar kesiankan ibubapanya lah dinda turut sama berkongsi kisah itu.

namun apa yg membangangkan keadaan , diwhatsapp dah menjadi satu keserabutan melampau bila mana dikatakan ,
*dah jumpalah *
*masih belum dapat beritalah*

ANAK

ermm . . . nak naik sekolah tak lama lagi .  ibubapa yg ada anak sekolah sibuk dah buat persiapan , lebih kurang nak buat persiapan hari raya jugak dinda tenguk kan .

biasalah anak -anak semua nak baru di tahun baru . bukan dia fikir  macamana ligatnya makbapak diaorang nak adjust RM .


duit yuran sekolah pun boleh tahan jugak harganya sekarang ni . dengan duit buku , lencana , nametag , setokin , kad itu ,kad ini , buku panduan sekolah ,majalah sekolah haish . . .yg  lagi pedih , bila dah berabis -abisan diawal tahun  , tapi diakhir tahun anak dapat result yg entah apa-apa je tu , si anak boleh takde rasa bersalah pun kan . menyesal pun tak ! lahai anak  oh anak .

untuk diaorang menangis  dok kenangkan pengorbanan mak bapak tu , mustahil lah . apa yg mampu diaorang cakap , percayalah pada takdir , kita hanya mampu merancang . . hmmm akhirkata . . .


whos your mama? whos your mama? hahaha pengaruh whatsapp video lebih dinda ni kan! grrr

BILA BIJAK JANGAN RIAK

awak . . . dinda sedih  bila ustazah yg mengajar  mengaji lebih dari 20 tahun dah reti buat undang - undang  sendiri . semalam dikelas tajwid tempat dinda belajar ty , semua pelajar ada dapat memo yg berbunyi :

jika didapati ada pelajar yg tidak hadir  kelas 2 bulan berturut turut tanpa sebarang  alasan , maka secara automatik ,dia akan diberhentikan  dari kelas  ini .



Ok , kalau  kita lihat memo tu biasa - biasa aja. memang standard lah kan , ponteng kelas selama 2 bulan confirm kena berhenti .

tapi secara ilmiah , ini pelajaran al-Quran , bukan matematik atau sains!

al-Quran selagi hayat dikandung badan , orang muslim memang perlukan nya .


 wa imaamuka ?  . . al-Quran ! dan kalau al-Quran tak dapat dibaca betul , bagai mana nak pandu kan hidup yg sekejap ini ?

singkat betul akal Ustazah zaman ini * walaupun tak semua* mereka lebih pentingkan income dunia dari income akhirat .


cuba awak bayangkan , dah la pelajar tu kaki ponteng , lepas tu kena warning macam tu , agak -agak awak lah…

SEJARAH TAKMUNGKIN BERULANG

hai throwback !

kes malam tadi yg berlaku dipentas Gegar vaganza ! hee keknis dilamar si azreen ! wow !! ramai hati jejaka yg mereput dalam kegelapan malam tadi hahaha

ada yang kata keknis diberi kejutan melampau sampaikan dia seperti blur , tak tau nak jawab apa . just " insya allah ,tQ" !

haa apakata korang terjah instagram keknis tu , then instagram azreen tu . . nanti korang dapat la jawapannya .

apa yg dinda baca , mereka kenal dari tahun 2004 lagi ! zaman mereka sama-sama aktif blogging ! betul ke? kalau betul lahkan . . .wow ! 10 tahun tu beb ! dan pada dinda lah kan , pasti mereka sudah pun saling mengenali antara satu sama lain dan cumanya mereka ni tau jaga adat dan adab memasing , sebab tu kita tak kesan percintaan mereka . maybe kawan rapat dah tau kot haaa . .

apa pun benda dah jadi dipentas tu , biarkan je terjadi . sebenarnya memang gak maniskan , sebagai mulim kita ada step by step untuk melamar anak gadis orang . oklah , manusia mana pernah sempurna . maaf …

DINDA JIWANG PULAK

dinda nak jiwang kejap lah !



naluri malam ini . . .
suara cinta itu memanggil sayu,
dikala malam berlagu sendu. . .
sehingga kini
rasa sayang masih ada
biar jarak telah memisahkan kita.
namun dalam sebak
ingin ku lagukan nada pedih,
bahawa rasa cinta itu masih milik hati ini . . .biarpun kau dah anggap kenangan kita hanya memori  . .

ah sedih ah . . .


*terkilan pada syurga idaman

MIMPI SIANG MALAM

Dengan mood entah apa- apa ni , dinda nak kongsikan satu kisah kat awak ah !

semalam dinda tidur macam biasa , tidur awal ! eh lupa nak beritahu yg dinda ada kat kampung dinda *Muar , Bandar Maharani .

Dalam keasyikan tidur , dinda boleh termimpikan sorang sahabat dinda yg merupakan seorang ibu tunggal ber anak 4! nak jadikan cerita , waktu ni , dia masih berada di Mekah kerana mengerjakan umrah selama 3 minggu .

yg menariknya dalam mimpi tu , seperti kami berada dalam majlis membaca al-Quran . dan dinda pun join sama .

tapi sahabat dinda tu seboleh -boleh nak suruh dinda yg baca sorang sedang dia dan anak-anaknya hanya pegang je al-Quran itu.

dinda hairan , kenapa dinda ? dia jawab , dinda pandai mengaji dengan baik dan suara dinda sedap .

hah??? dinda pun masih belajar ilmu tajuid , mana dia tahu dinda pandai mengaji nya?

owh . . . lupa kan mimpi ! dalam mimpi macam-macam boleh jadi kan? heee dan dinda pun penuhi permintaannya hanya dengan bacaan al-Fatihah !

tapi kan , ye . . .din…