JAGA - JAGA MATA TU

Nak share info yg pada dinda ianya sangat bagus ni utk penjagaan mata.

Info medical dan  Ini benar-benar menakutkan! Belia dengan kanser mata meningkat sebanyak 3%!

Apabila lampu dimatikan pada waktu malam,  tidak boleh melihat telefon bimbit!

Lazimnya menggunakan telefon bimbit sebelum tidur dalam gelap boleh membawa kepada masalah yang serius.

Baru-baru ini, peningkatan jumlah pesakit yang berusia 30-40 tahun yang mendapatkan bantuan perubatan kerana menggunakan telefon bimbit dalam gelap.


Profesor Li Li, pengarah Hospital Oftalmologi berkata: silau langsung> 30 minit akan menyebabkan mata tidak dapat dipulihkan makula degenerasi yang membawa kepada kemerosotan pusat penglihatan.

Maculopathy (kanser mata) bermaksud menunggu hilang penglihatan kerana perubatan moden tidak boleh merawat, apalagi menyembuhkannya.

Telefon terang dalam gelap dengan dekat pandangan & tenaga tinggi diarahkan pada mata akan merosakkan makula mata.

Profesor Li Li berkata gejala degenerasi makula kebanyakannya dialami oleh orang-orang tua, tetapi akhir-akhir ini pesakit semakin muda. Pesakit yang 30-40 tahun meningkat sebanyak 3%, paling kerap adalah pengguna telefon bimbit.

Walau bagaimanapun, melihat telefon bimbit yang dalam gelap bukan sahaja menyebabkan degenerasi makula. Ia pada mulanya menyebabkan mata kering, katarak dan akhirnya kehilangan penglihatan.

Luka awal mata perlu dirawat dengan laser atau suntikan steroid.

254 Hospital pakar mata Profesor Li Li mencadangkan bahawa perkara yang paling penting adalah untuk menghilangkan tabiat buruk menggunakan telefon bimbit dalam gelap. Oleh kerana penggunaan biasa telefon bimbit dalam gelap sebelum tidur boleh menyebabkan seumur hidup kemudaratan.

Dalam usaha untuk menjaga diri kita dan keluarga kita, ingat untuk tidak mematikan lampu jika melihat telefon bimbit. Maklumkan kepada pengguna telefon bimbit segera yang melihat telefon bimbit dalam gelap dengan mudah boleh membawa kepada kehilangan penglihatan!

Psst !! prof Li Li tu siapa? Yg bujang tu pergi tanya emak awak  . . .  dan yg   dah kawin tu ce tanya wife awak ye uncle-uncle ? Hahaha