Skip to main content

JAGA - JAGA MATA TU

Nak share info yg pada dinda ianya sangat bagus ni utk penjagaan mata.

Info medical dan  Ini benar-benar menakutkan! Belia dengan kanser mata meningkat sebanyak 3%!

Apabila lampu dimatikan pada waktu malam,  tidak boleh melihat telefon bimbit!

Lazimnya menggunakan telefon bimbit sebelum tidur dalam gelap boleh membawa kepada masalah yang serius.

Baru-baru ini, peningkatan jumlah pesakit yang berusia 30-40 tahun yang mendapatkan bantuan perubatan kerana menggunakan telefon bimbit dalam gelap.


Profesor Li Li, pengarah Hospital Oftalmologi berkata: silau langsung> 30 minit akan menyebabkan mata tidak dapat dipulihkan makula degenerasi yang membawa kepada kemerosotan pusat penglihatan.

Maculopathy (kanser mata) bermaksud menunggu hilang penglihatan kerana perubatan moden tidak boleh merawat, apalagi menyembuhkannya.

Telefon terang dalam gelap dengan dekat pandangan & tenaga tinggi diarahkan pada mata akan merosakkan makula mata.

Profesor Li Li berkata gejala degenerasi makula kebanyakannya dialami oleh orang-orang tua, tetapi akhir-akhir ini pesakit semakin muda. Pesakit yang 30-40 tahun meningkat sebanyak 3%, paling kerap adalah pengguna telefon bimbit.

Walau bagaimanapun, melihat telefon bimbit yang dalam gelap bukan sahaja menyebabkan degenerasi makula. Ia pada mulanya menyebabkan mata kering, katarak dan akhirnya kehilangan penglihatan.

Luka awal mata perlu dirawat dengan laser atau suntikan steroid.

254 Hospital pakar mata Profesor Li Li mencadangkan bahawa perkara yang paling penting adalah untuk menghilangkan tabiat buruk menggunakan telefon bimbit dalam gelap. Oleh kerana penggunaan biasa telefon bimbit dalam gelap sebelum tidur boleh menyebabkan seumur hidup kemudaratan.

Dalam usaha untuk menjaga diri kita dan keluarga kita, ingat untuk tidak mematikan lampu jika melihat telefon bimbit. Maklumkan kepada pengguna telefon bimbit segera yang melihat telefon bimbit dalam gelap dengan mudah boleh membawa kepada kehilangan penglihatan!

Psst !! prof Li Li tu siapa? Yg bujang tu pergi tanya emak awak  . . .  dan yg   dah kawin tu ce tanya wife awak ye uncle-uncle ? Hahaha

Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx