BUNGA HATI KALUT LA

Hari jumaat sudah ! Alhamdulillah Allah beri keizinan kepada kita untuk sehari lagi bernafas dibuminya . Tengs Allah . . ..

Semalam dinda plan tak masuk taska untuk pergi jelaskan semua bil rumah mama ni . Al maklum jumaatkan semua pejabat tutup di Johor . Bila semua bil dah berlonggok , dan duitnya pun sudah berbaris untuk ditaburkan ke pejabat pos , pejabat TNB , kedai astro , kedai maxis , pejabat SAJ , dinda sempat lagi online sementara menanti pukul 9. Dinda kalau keluar memang suka pukul 9 ,tah tak tahu kenapa ,tapi memang 9 .

Tapi belum pun pukul 9 , tetiba dinda dapat panggilan dari adik dinda sebunga hati . Beliau ditaska masa tu bersama mama .

" kak ! Baby Ninie nangis ni , orang tak pandai pujuk la ,dari datang sampai sekarang asik menangis je ni aa , kak lu datang sinilah kejap beb ."

" La . .sakit perut kot ,akak nak pergi bayar bil kan kejap lagi ni "

"Orang dah sapu minyak dah perut dia ,tapi nangis jugak aaa , cepatlah beb ,apa tah naknya dia ni , pening la dengar dia menangis jek "

" mama mana ? Suruh la mama tengokkan , dia tak sihat ke ?"

" mama sibuk nak siapkan makanan budak -budak , mama suruh orang jaga Ninie ni , a ah dia demam . Tapi orang nak bagi ubat pun tak dapat , kalau dah asik menangis je dari tadi "

" masukkan la dalam buai "

" sudah . . . Orang dah masukkan dah , lagi kuat dia jerit, dah la beb , datang la cepat ,kesian aa budak ni . . .ermm "

**suara adik dinda tetiba sebak je bunyinya **


"Ok ok , kejap akak siap jap ,  sabar jap ,jangan kau lempang budak tu sudah ah , siap kau nanti , akak bukan pecaya emo kau tu , kang tak memasal merah punggung budak tu kang ,ingat !!"

" ye ye ingat , tengah tahan sabar la ni , cepat aaa kaaaakkkk ! "

Suara bunga agak keras diringi suara baby ninie yang terjerit jerit menangis . Dinda pun simpan semua bil dan duit yg nak dileburkan tu . Hmm nampaknya memang kena batalkan la program harini . Dengar suara bunga hati , suara baby ninie , dinda dapat rasa ada sesuatu yg tak kena kat taska .


15 minit kemudian dinda dah tiba dimuka pintu taska . Beberapa orang kanak - kanak sedang  menyusu  sambil berbaring didepan tv .

mama keluar bila dengar pintu dibuka ,

" assalammualaikum ma " dinda pun masuk dan bersalaman dgn mama ,"

"mana mia? "

"Waalaikumsalam " *sambil jari mama menunjuk kearah bilik yg ditempatkan untuk baby tidur .

"ninie demam kata ibu dia tadi , ibunya nak cuti tak dapat sebab minggu lepaskan dia dah cuti seminggu sebab balik kampung "

" ohh ,ok ,kejap ye ma ,dinda terus kebilik tidur baby tu , dan bila dinda sampai dalam bilik , bunga hati dah berpeluh peluh , atas meja berselerak dengan ubat demam ,ubat batuk dan selsema milik baby , susu  berterabur ,botol susu tergolek , minyak yuyi dah hilang kemana tah penutupnya ,Dan baby ninie sedang menangis dalam pelukkan bunga hati .

" ayah dia tak balik lagi ke ?" Kesian mama dia dgn baby. Hahahaha dinda sakat bunga yg tengah gabra dan keletihan tu .

"Kuaja !!! Amek budak ni la ,orang dah  berpeluh ketiak layan dia ,asik nangis jek !?!"

Hahaha aalolo . . Baru anak demam ,belum laki yg demam hahaha meh ,meh ninie . . Mama marah awak ye ?


Bunga jeling dinda dan tetiba dia nangis. . .

"Ermmm kak . . .orang penat aaa . . ""

" ishh sabarlah ,  Mana ada kerja yg tak penat , tidur pun penat kot "

Jawab dinda sambil pujuk baby ninie ,dan bila didada  dinda ,ninie pun diam sambil hisap puting tiruan milik dia . Haa puting tiruan ok , kena pahamkan ayat tu . Hahhaha

Setelah dibelai -belai dalam pelukkan , ninie lena ,dan dinda pun masukkan dia dalam buaian , lena dia tidur selepas menangis hampir 2 jam . . .kesian ninie , kesian bunga hati dinda ni .




Comments