TERIMA KASIH ALLAH

Belum pun April tiba untuk berkuat kuasanya GST , barang keperluan terutama barang makanan dah mula naik harganya . bukan je harga bahan kering tapi makanan dikedai makan pun dah mula naik harga dengan harga yang sangat mengarut . kadang kala tu macam tak masuk diakal .

Hmm tapi tak semualah yg dinda maksudkan .cuma segelintir je yg ambil kesempatan pasal GST ni . mereka mungkin terlalu taksub untuk harga baru yg menjerut  leher pelanggan mereka sendiri . mereka lupa diluar sana masih ada perniaga yg punya akal fikiran yang waras . yang punya belas kasihan untuk tidak sewenang-wenangnya menaikkan harga hingga tak masuk diakal . semoga Allah perluaskan  rezeki pada peniaga yang tak mencekik darah pelangan - pelanggannya . . .aamiin

Satu je yg dinda pelik orang Malaysia ni . apalah sedapnya makan kat kedai yg jual air teh O ais sampai Rm 7.00 tu  ??kek sepotong rm 8.00??  Padahal kat tempat lain boleh dapat dengan harga rm1.20 sahaja . dan kek sedap pun sepotong baru lah rm4-5 sahaja pun .

Kalau setakad nak jaga standard sampai bila pun takkan naik standard tu . cuba biarkan lah standard tu jalan sendiri dan tak perlu dijaga setiap hari . mungkin aja orang lain akan respek awak sebab bijak guna wang dan bijak guna akal .

Buat apa masuk kedai mahal-mahal jualannya lepas tu update kat laman sosial dengan caption mengeluh . . .

" ala . . ai makan kat sini mahal la. . you alls tengok pic ni , mahal ke murah ni you alls . . . ermm . .ermm . .peaceeee . . ."  hati-hati keluhan awak tu sangat berharga selepas tiba musim GST nanti . dan ada beberapa minggu lagi je tau.


Heeee dinda tengok aja . sebab dinda tak minum teh O ais berharga rm 7.00 tapi dinda biasa bancuh sendiri teh O , beli limau then masukkan kesemuanya dalam ais yg di bekukan sendiri oleh peti ais dinda dirumah .dan aisnya kompem air masak yg bersih  dan bertapis . insya Allah tiada keluhan selepas menikmatinya .

Terima kasih Allah kerana beri dinda akal . Alhamdulillah~

Comments

Yenda Ixati said…
Waalaikumsalam Alhamdulillah . . .
Terima kasih kak Maria Firdz ^^