Posts

Showing posts from April, 2015

CUTI

Cuti belum bermula tapi halaman rindu dinda kian menyepi .

Manakah haruman bunga yg mewangi ?
Manakah kicauan burung yg menyanyi ?
Manakah indahnya sang pelangi ?

Apakah esok menjanjikan bahagia . . . ?
Apakah esok melabuhkan ceria . . .?

Entah ,dinda pun tak pasti . Apa yg jelas , esok cuti hari pekerja dan ahad cuti sempena wesak day . Selamat bercuti awak . . .

SEORANG ORANG

Image
Hi there . .

Menjadi seorang orang , bukan semudah menjadi orang-orang ditepi batas sawah. Untuk jadi orang-orang ,kita cuma  pacakkan je sebatang kayu , sarungkan baju buruk , letak penutup dikepalanya , dan biarkan je ditepi batas bertahun-tahun . Lantak lah ! Hahaha namun ianya tetap berfungsi dan bakti kepada pesawah-pesawah , kan?

Tapi menjadi seorang orang , selain kena turut kata kehendak naluri  sendiri , seorang orang jugak kena menurut permintaan demi permintaan dari orang disekeliling hidupnya . Sama ada kenal atau tak , setiap orang yg disekeliling mesti punya permintaan masing-masing .

Ada sesetengah orang  dia paham  bahawa tak semua kehendaknya perlu dipenuhi , tapi ada juga yg malas nak paham kan kepahaman dirinya utk lebih memahami , so dia akan sebut lagi dan lagi dan lagi pada apa kemahuannya sampai dia hilang ingatan . Tu pun kalau lah hilang hahaha what the fish !

Pada dinda , hak orang , privacy orang ,siapa kita nak memaksa . Ye dok ??

Tapi ,jujur cakap , jatuh…

BUNGA HATI

Petang 6 :45

Bila someone dah berjaya buat dinda tersenyum , hati ini dah mula berbunga kembali .mungkin tak seindah bunga-bunga yg mekar ditaman rashidah utama ,namun dia masih kekal mewangi .

Sebut pasal bunga ,tetiba teringat Bunga Hati dinda si Mia izzara . Sejak duduk Singapura  ni ,rindu kat dia bukan lagi pura-pura. Buktinya setiap pagi dinda akan call dia ,takdapat pakai no handphone ,dinda call pakai whatsapp mama ,tak dapat diwhatsapp ,dinda call guna wechat  ,dinda akan cari dia sampai dengar suara ceria dia tu . Well . Walaupun kadang -kadang nampak macam suara jantan hahaha opss. . .sorry dear yelahkan ,suara orang baru bangun tidurkan serak-serak gitu . .heee

Dulu ,masa duduk satu rumah , gaduh jangan cakaplah ,perang kat Gaza pun tak sehebat perang kami berdua . Tapi bila part ngada-ngada , pujuk rayu kami kalah pujuk rayu romeo and his juliet hahaha Well . .tu dulu ,zaman kali belasan tahun .

Dan harini . . Bila 'Putera' cakap . . Untung awak dapat adik yg car…

THE REALITY

Rindu ? Ok fine ,sejujurnya memang rindu , tapi disebabkan dinda terlalu banyak urusan didunia reality ni , akhirnya satu keputusan dah dinda buat . . . .



" Offline semua laman sosial milik dinda . . Ada umur kita jumpa lagi . . . . Sekian terima kasih "







DINDA DIHALAMAN RINDU ?

Selasa lepas , balik je dari kerja ,satu badan dinda lemah ,letih ,lesu tak berdaya . Kenapa jadi gitu , dinda pun tak pasti puncanya .yang dinda tau , selera makan turut hilang , entah kemana perginya agaknya . Situasi ni bukan macam demam ,suhu  badan ok je tapi dalaman macam kosong dan lemah longlai tak berdaya . Minda pun jadi blank all the  space

Lepas mandi dan minum petang ,dinda dah tak boleh buat apa-apa lagi , apa yg bermain diminda saat itu . . .ialah tidur ,ye dinda perlu tidur sepuas - puasnya . Dan memang betul ,lepas je azan isyak ,dinda entah kemana melayarkan bahtera impian dan akibatnya kelesuan itu  ,dinda akhirnya tidur hingga ke pukul 6:30 am itu pun bila dengar suara mama menjerit  terkejut :

" eh budak ni tak bangun lagi????! Astagfirullah halazim , ni tidur ke pengsan??! Sihat ke tak ni ? Nak rest ke ? Cuti ea ? "

Sebenarnya ada banyak soalan mama yg dinda tak taip kat sini  ,sebab dinda lupa ,maklumlah kan tengah mamai baru tersedar dari tidur yg pa…

JUM MEROYAN

Jdt 3 - Kelantan1 . . Itu cerita malam tadi  lah dan siang ni kita dah jadi  1 Malaysia semula ! Dapat  3 kah , dapat 1 kah , kita semua tetap kena beli barangan yg ada GST  dinegara ini . . .  Ahh  . . .Tu pun kisah yg dah tak hot , maklumlah kan dah masuk hari yg ke 19 , orang ramai pun dah letih merungut , ok la , diam lebih baik dari cakap dengan  dinding !Pesan dinda " mereka " yg amek kesempatan ,sila abaikan ! Duit dari purse awak duit awak !! ** erk . .  ini jarum baik punya **


Awak . . . Siapa kita nak mengubah takdir ? Ye ,kita bukan siapa-siapa .

Siapa kita nak mengubah paras rupa ?Bersyukurlah pada keindahan wajah tu ,tak perlu diubah bulu kening seperti hagemaru

Siapa kita nak mendesak orang utk kasihkan kita ,sayangkan kita , rindukan kita ,Sedangkan kesemua perasaan  itu hadir dalam diam ,tanpa disedari oleh sesiapa .

Ishhh . . .janganlah nak salah sangka ,Kata cinta itu buta ,sedang merindu pun sakit ,menyinta lagi lah perit !

Ramai terjerumus dilembah asmar…

UNGKAPAN BUKAN KHAYALAN

Mungkin rindu tak seindah kata ,tapi ia ada
Mungkin resah tak seindah khabar , tapi pasti menular
Mungkin cinta tak seiring jiwa ,tapi ia membara
Aku yg lemas didalam kabus hati
Mencari jalan keluar dari kemelut asmara ini
Menggapai rindu yg kau sangkutkan  dikamar hatiku dulu
Mencari indah sebaris helah yg kau carik-carik hingga berdarah
Mungkin kau tak menyangka
Dalam senyumanku ada terpatri rahsia
Dalam senduku ada nama indahmu
Dalam diamku ada sebuah doa ku tuju
Mohon Allah berkati usaha kita
Mencari sebuah erti cinta yg hilang
Yang pernah kau ungkapkan sedikit masa dulu
Dikala aku bertanya jujur padamu
" masih kah kau sayangi aku ? "

Lyenda Lyen -Johor Bahru,Johor

DINDA KUAT CEMBURU ?

Image
Amat sulit bila dapat pasangan yg kuat cemburu . Antara kasih dan kasihan , mangsa keadaan sering menjadi mangsa cemburu terus-terusan . Ini agak tidak adil disisi undang-undang jiwa . Mangsa dan pemangsa tidak dapat hak yg sepatutnya .


Kalau orang cakap ,cemburu tandanya sayang ,agak pelik kalau sebab sayang jugak banyak ikatan perkahwinan ,percintaan musnah angkara cemburu . Hidup jadi kacau bilau , kerja tak terurus , penampilan nampak serabut , dan gaya hidup pun agak tidak menyihatkan !


Dinda sorang yg kuat cemburu ?

Yaaa . . .dinda seorang " cemburu tegar " !! Yey . . Dah macam penagih tegar pulak lagaknya kan . Bytheway dinda memang kuat rasa cemburu bila . . .bila . . .bila mana ada seorang orang boleh tahan dengan perangai pasangannya yg macam-macam , dia masih bajet ok jek , sepertinya takde apa-apa yg berlaku ,padahal pasangannya dah buat dia macam-macam dah . Arghh . .tabahnya kau duhai manusia , kalau dinda lah dapat pasangan yg kuat buat perangai ni , memang &…

STILL UNWELL

Blog dinda dah sepi . . .tak macam selalu ,riuh je memanjang . Bila si bunga hati dah jadi perantau , dinda makin busy menguruskan kehidupan ni , termasuklah dengan kerjajaya ditaska , urus kerja dirumah , study dikolej dan tanggungjawab sebagai seorang kak long .


Minggu lepas dinda tak sihat lagi dan tiba - tiba dinda rebah ditempat kerja , kemudian ayah hantar dinda ke klinik  ,kata doktor handsome dinda kena lebihkan rest . Hmm

Dalam dunia ni ,kalau asik nak fikir pasal rest ,memang tak jauh la jalannya . Dengan kudrat sorang perempuan comel dan penyayang ini ,dinda akan teruskan juga usaha semua yg dinda ada ni . Sakit ???? Ubat kan ada . Dan lagipun ,sakit tu kan penghapus dosa kecil ,so memang dinda kena redha .


Dan harini ,dinda masih "unwell . . . . "

LIRIK PELIK BIKIN JIWA MAKIN KACAU

Mau jadi apa? Mau jadi hantu ? Atau jadi buaya ? Terpulanglah . . . Heee itu antara lirik lagu yg dinda dengar diradio tadi . Err . . . Er . . Kenapa ek lirik lagu sekarang dah macam mak kita membebel je ek?

Kalau layan lagu ' nama gua said gila '  haaa lagilah gila bila di hayati liriknya . Habis keluar anggota luar dalam manusia , hee . . Apa pun semua tu adalah hasil kreatif pencipta lagu  ditanah air kita . Sebagai pendengar ,kalau awak suka layankan je ,kalau tak suka , tutup je radio awak dengan bantal , kompem tak dengar lagu yg awak tak suka tu . Mudah? Yaa semudah mudah.com ! Hehe

Ok , tu cuma dua je lagu yg agak pelik dinda dengar untuk harini ,lain-lain tu ,macam takde lain ,cinta ,cinta dan cinta . . Muak deh !!


 Sejujurnya , setiap lagu itu ada ceritanya . Begitu jugak dengan dinda . Setiap entri ada saja kisahnya . Dan hari ni ,dinda hanya layan radio seharian sebab jiwa ada sikit kacau  , tu yg timbul idea nak bisik -bisik pasal lirik lagu ni .

Awak ada idea ? …

KAWAN MAKAN KAWAN

Week end ! Yey ! Tapi dinda kena kerja demi mencari sesuap nasi . Kalau dua suap tak muat mulut ,sebab bibir dinda ni nipis dan mulut dinda  kecil . Heeee sungguh la ,tak tipu  haha *perasannyaaa*


Sorang kawan ! Apa function ?

Truly sorang orang yg dipanggil kawan itu ada banyak jenis perangai . Kalau awak perhati dalam kelompok kawan yg selalu ada disisi kita di saat  nama kita sedang meningkat naik , mereka lah teman bergembira ,merekalah penaik semangat dgn pujian-pujian indah , yg kita sendiri hampir tak perasan sama ada pujian itu ikhlas atau hanya saja - saja nak menunjuk baik didepan kita . Apa yg kita rasa mereka memang kawan kita  , walaupun ada keburukan yg  kita lakukan mereka tetap  kata " its oklah , betullah tu , kami sokong anda " ohh tidak , ini bukan kawan yg real kawan , inilah gunting dlm lipatan  yg boleh menikam awak dlm diam.

Eh . .kenapa dinda cakap macamtu?

Contoh la ea , kita cakap mengarut-ngarut pasal seseorang ditimeline,  kita  marah sangat - sa…

DUGAAN LAGI

Harini bahu dan tengkuk  dinda sebelah kanan sakit  ,mungkin sebab posisi tidur yg salah malam tadi . Masa nak beri salam masa solat subuh pagi tadi  , salam pertama dah kantoi . Tak boleh toleh .peh . . .sakitnya jangan cakaplah . Berair mata nahan sakitnya .

kata mama ,pergi ambil bantal yg dinda guna ,lepastu selawat 3 kali ,kemudian ketuk tempat yg sakit tu . Dinda dah buat dah tapi masih sakit lagi . .atau . . Dinda salah ambil bantal kot? Sebabnya dinda ni kalau tidur malam ,tak cukup 3,4 biji bantal memang tak lena tidur heeee .

sekarang ni pun bahu , dan pangkal  leher sebelah kanan still keras macam kayu kalau nak menoleh atau buat kerja . Hmm jadilah robot seharian dinda ni rasanya . Bytheway .. robot ni masih comel walaupun bahu dan pangkal lehernya sakit . Heeeee


 **pujilah diri sendiri sebelum orang lain memuji **


Seriously sakit tau haaaa . . Nak nangis malu pulak  dengan budak - budak kat taska ni . Adeh .sakitnya tuh dibahuuuu . . Arghhhh . . .!!!





MALAM YANG LAPAR

Image
Pukul 12.25 pagi,  tadi dah terlelap , tapi tepat pukul 12.00am mata terbuka .entah kenapa agaknya dan tiba-tiba perut pun terasalah sangat lapar . Tanpa disuruh , selera membuak-buak mengidam nak makan sesuatu yg dipanggil ' chicken chop ' . Capai handphone dan call tokey chicken chop yg beroperasi dekat dengan rumah dinda . Dan hasilnya ye ,kedai dia masih buka ,lalu dinda pesan 2 set  chicken chop !  Bila siap dimasak , tokey kedai yg punya dua isteri dan 10orang anak pun call dinda . " dik , 2 set sudah siap ni " !!

Dan dinda pun bergegas kekedainya yg ambil masa 10minit kalau berkereta sebelah malam . Maklumlah kan malam kan lengang je jalanraya . Sampai sana ,isteri kedua abang tokey sudah sedia menanti . . Lahai comelnya lebih muda dari dinda kot . Dia senyum je dan berkata " siap dah kak lyn punya ni , semua sekali rm 18.00 ." Tak tidur lagi ke kak?? " soalnya sementara dinda keluarkan duit dari purse .
"Ah? Tidur ? Dan tidur dah , ni bar…

MENGIGAU

Carilah yg sempurna buatmu
Carilah yg boleh buat hidupmu lebih  tenang
Carilah yg mendamaikan jiwamu
Carilah yg terindah dimatamu
Carilah yg lebih memahami duniamu
Carilah yg terbaik
Carilah . . . .
Carilah . . . .
Carilah . . . .
Dan jangan cari aku lagi









Gudnite . .

WARKAH BALASAN DARI DINDA

Hi kandaku yg handsome, misai tebal ular sawa , suami yg ku cintai dunia akhirat ,dulu ,kini dan selamanyaaaa . . . .

Terima kasih utk warkah sweet giler haritu . Dinda nak balas memang tak sempat sebab tugas-tugas dinda bukan hanya untuk balas warkah kanda je , dinda kena basuh baju , sidai baju , kena kemas rumah ,kena mop lantai , sapu sampah , basuh anjung , halau nyamok ,kemas bilik tidur ,jaga anak , mandikan anak,  buatkan susu anak ,angkat jemuran ,lipat baju , basuh toilet , siram pokok bunga , basuh kereta , dan last sekali duduk kat dapur . Tu sebabnya kalau dinda goreng ikan jadi arang ,goreng telur hangit , goreng nasi termasin . Semuanya berpunca dinda masak sambil-sambil buat kerja lain . Ermm kanda bukan tau pun ,kanda duduk office , dinda kat rumah ni dah macam berperang dah . Tu nasib anak kita baru je 3 , kalau 13??? Mati mata terbuka dinda tau ermm . . .mencik tauuuu  , kanda suka fikir dinda duduk rumah goyang kaki macam mem .


Kandaku ,pasal cukai mukai tu ,kanda…

PASAL WARKAH KANDA HARITU

Hai awak
Ramai terkejut unta bila baca entri dinda yg sebelum ini . Ada yg kecewa ,ada yg mengeluh ,dan ada yg menyampah . Kenapa kata awak ?? Yelaa sebab warkah dari kanda  tu so sweet dan ayat kanda untuk dinda sangat-sangat menyentuh hati dan perasaan hingga melekat disanubari katanya heee **dinda saja nambah ayat ni **

Sebenarnya itu warkah bukan ditujukan untuk dinda yenda yen pun . Ishh kalau lah dinda dapat suami yg hebat  kata-katanya seperti  didalam warkah itu , kompem dinda tak  curang laa . Ayat dia memujuk tu dah boleh buat seluruh wanita diMalaysia ni jadi cair tau . .haaa tengok je  dalam warkah tu baru je mengayat  supaya isterinya masak sendiri dirumah, dan tu  pun dah macam memujuk isteri ajak masuk bilik "lipat baju " hahahaha ada sesuatu  tersembunyi didalam ayat bertanda ( " ) **hati-hatilah**

Warkah itu adalah atas pengalaman dinda berjiran dengan pasangan dimana ,isteri dia memang "hot" . Cantik ,mabeles ,dia punya jalan bikin mata jira…

WARKAH KANDA UNTUK DINDA

Assalammualaikum kesayangan kanda . .

Dikejauhan ini , pada detik ini , pada hari ini ,kanda tau dinda rindu kanda sangat-sangat kan ?  Ermm kanda pun sama ,rindu dinda every moment tau . Padahal malam tadi kita dah jumpa dah kat rumah ,kat bilik ,kat meja makan ,kat ruang tamu , kat bilik mandi dan kat dalam mimpi . Kan dinda ? Yup ,every second hanya dinda diminda ini .

Hari ini kanda jugak tau bagaimana naluri dinda bila GST sudah pun  dijalankan kat negara kita . Ermm bersabarlah sayangku , bukan kita sorang duduk kat negara ni . Pendatang pun tak kecoh bila kerajaan nak buat GST ni . Kenapa sebagai warga negara kita nak bising - bising pulak kan . Kesah pulak diaorg pasal GST  ek?

Sebenarnya malam tadi kanda nak pengsan gelakakn dinda ,bilamana dinda ajak kanda berhijrah keluar negara . Kata dinda duduk jejauh ,nanti hati tenang dari kemelut yg menindas rakyat kat negara kita ni . Dinda oh dinda ku sayang , awak nak pergi mana lagi , sekarang ni seluruh dunia ni rakyatnya kena t…