WARKAH BALASAN DARI DINDA

Hi kandaku yg handsome, misai tebal ular sawa , suami yg ku cintai dunia akhirat ,dulu ,kini dan selamanyaaaa . . . .

Terima kasih utk warkah sweet giler haritu . Dinda nak balas memang tak sempat sebab tugas-tugas dinda bukan hanya untuk balas warkah kanda je , dinda kena basuh baju , sidai baju , kena kemas rumah ,kena mop lantai , sapu sampah , basuh anjung , halau nyamok ,kemas bilik tidur ,jaga anak , mandikan anak,  buatkan susu anak ,angkat jemuran ,lipat baju , basuh toilet , siram pokok bunga , basuh kereta , dan last sekali duduk kat dapur . Tu sebabnya kalau dinda goreng ikan jadi arang ,goreng telur hangit , goreng nasi termasin . Semuanya berpunca dinda masak sambil-sambil buat kerja lain . Ermm kanda bukan tau pun ,kanda duduk office , dinda kat rumah ni dah macam berperang dah . Tu nasib anak kita baru je 3 , kalau 13??? Mati mata terbuka dinda tau ermm . . .mencik tauuuu  , kanda suka fikir dinda duduk rumah goyang kaki macam mem .


Kandaku ,pasal cukai mukai tu ,kanda janganlah bimbang , dinda dah lama dah buat research , apa tindakkan yg perlu diambil bila harga barangan dinaikkan . Dinda tau suami dinda bukan jutawan , so dinda rasa ada baiknya lepasni kita beli mengikut keperluan dan bukan ikut perasaan .

Pasal baju-baju dinda yg dah macam butik bundle tu ,kanda jangan risaulah ,nanti kalau dinda free , dinda nak cari baju lama yg masih elok ,dinda nak jual kat online , dinda nak " letgo" je sebab sekarang dah trand orang cari baju-baju branded yg sedia utk letgo macam tu . Kat facebook pun ada group letgo katanya ,dan perkembangan sangat positif sekarang ni . Nanti kita bincang pasal ni ea kanda?

Dan . . Pasal tak payah makan kat kedai tu , ermm okla okla ,nanti dinda tutup selera dinda ni kuat-kuat supaya tidak terbuka lagi selera untuk pergi makan luar . Tapi kalau sekali sekala why not kan?  Dinda janji ,takkan ada permintaan makan luar hari - hari lepasni . Semua ni sebab dinda pun sayang sangat -sangat kat kanda tau .

**Kalau tak sayang ,tak ingin aku kawen dgn kau dulu ,huh !**cakap dlm hati.


Kanda  ohh kanda . . .kanda percaya kadaq dan kadarkan? Kanda percaya dosa dan pahala kan? Dan kanda percaya pada rezki Allah kan? Haaa kalau macam tu , percayalah GST  tak akan mufliskan kita , tapi ianya akan beri kita kesedaran yg selama ini kita dah hidup terlalu banyak membazir dan buang duit ! So , dengan GST ,mungkin Allah nak duga kita ,sejauh mana kita akan insaf dengan tabiat buruk kita selama ini . Mungkin juga GST akan mendidik kita jadi orang yg lebih berhati-hati bila berbelanja ?!  aaa siapa tau ? Ye dok??

Macam kanda tu jelahkan ,cukup-cukuplah solekkan kereta kesayangan kanda tu ,tak payahlah dimake up tebal-tebal , asalkan tak rosak ,boleh jalan , dinda rasa syukur sangat - sangat la kanda oi . Lagi satu , ermm tak payah la asik lepak kedai kopi lepas balik kerja , biarlah dinda je buat kopi kanda tiap  hari , bukan apa ,nanti kedai tu kenakan charga GST  utk elektrik dia dan wifi ?? Haaa naik pulak harga kopi tarik nanti .dan lagi satu ni , udah-udahla hisap rokok seludup tu kanda , bukan je tak elok utk kesihatan , tapi barangan larangan kerajaan jugak tu . Membazir tau buat kerja sia-sia dan terlarang ni . Haaa dinda nasihat je ni , bukan nak tunjuk bijak kat kanda tau .

Kanda . . Ni satu hal nak tanya ni , ermm kanda ada main whatsapp dengan anak pengusaha taska NurQaseh eaaaaa . . Aaaa cakap jujur dan ikhlas kanda eaa ,jangan macam -macam ,kalau dinda tau kanda ada main whatsapp dengan dia , aaaa siap laaaaa ,tido luar la malam ni !! Eeeee mencik ! Tak suka tauuuu   . . . ermmm dah la budak tu sombong dgn dinda , ermm tak berkenan langsung !

Ok la , dinda nak mandi dulu ,lepas siap masak ,berpeluh lagi ni ,make up dinda yg dinda pakai masa teman kanda makan sarapan tadi pun dah cair ni . Kanda ! Harini dinda masak  rendang daging dan sayur kobis masak lemak ,ikan goreng ,ikan masin ,sambal sotong ,sambal belacan ,dan  yg pasti ikan goreng tak jadi arang hari ini heeeee


Love u . . . 

2 comments:

Maria Firdz said...

Wah.. Knda dinda gitu...

Yenda Ixati said...

Hehe . . . belajar2 je kak maria ^^