ABANG KENA KUAT



Throwback . 

Minggu lepas  lepas kelas  4 petang . Dinda sempat melepak  depan taman depan  Universiti  tu sementara tunggu ayah ambil dinda pulang . Al maklum lesen kereta dah dipegang oleh pegawai JPM  aii  ( Jabatan Pengangkutan Mama ai @mama dinda )  So tiap petang ayah akan ada tugas baru , ambil dinda pulang kerumah  . Hmm kesian ayah , berkorban segalanya demi anaknya yg comel ini. . .   XD

Belum panas dinda duduk kat bangku batu , seorang lelaki datang dekat dinda dan duduk berhadapan ,mengadap dinda , dinda kenal dia tu . Abang Razif ( bukan nama sebenar )  beliau abang saudara dinda sendiri . Dia bertugas kat sini jugak . Sebagai apa? Shhh biarlah rahsia . Heee nanti ada orang mengeluh . . . .

Hmm rahsia lagiiiii . . . .hahaha siapa??
Haa orang jawa la tu :P

 ' oii tie , buat apa ni? Tak balik lagi?' Abang Razif menegur dinda bersahaja .

 ' nak balik la ni , orang tunggu ayah ' jawab dinda control cun XD

 ' kereta mana?' Soal abang Razif

 'Heee . . .kereta dah pasang lilin , letak limau bang, dah nak sebulan bertapa kat rumah tu' jawab dinda iklas .haha

 'Amboii . . Main nombor ek, haram tie'  sakat abang Razif

 'Hahaha mana ada bang , haa . . kak Ziha sihat ke?' Tanya dinda spontan 

 'Hmmm dia kat kampung dah Tie'  balas abang Razif perlahan

 'Kenapa dia bang?' Dinda terkejut juga bila dapat tau isteri abang Razif yg comel loteh tu dah tak duduk serumah dgn dia .

 'Panjang kisahnya tie  hmmmm . .'  Eh !! Abang Razif mengeluh ??

 'Cuba abang pendekkan' ceceh minah kepoh nak masuk line ,heee

 ' ok , abang cerita lah ni . . . . Bulan lepas dia dah diberhentikan oleh syarikat tempat dia bekerja . So dia dapatlah duit pampasan dari syarikat tu . Banyak dia dapat tie , maklumlah kan dia kerja gaji pun dah 3K , kau bayangkanlah dah kerja hampir 20 tahun . Haaa lebih kurang 200K dia dapat . Dulu dia kan memang ramai kawan kerja . Abang tak kesah dia melepak dengan siapa ,asalkan dia tahu dia isteri orang , dia ada anak -anak , dia ada rumah tangga haaa tu pun dah cukup lah buat abang. Tapi lepas je dia tak bekerja . Abang suruh dia duduk je rumah jaga anak-anak dan rumah tangga . Malangnya . . .dia makin aktif , anak-anak terbiar , rumah kami dia buat macam hotel tempat tidur ,makan ,mandi je. Tiap hari ada event .nak join bisnes tu lah , bisnes ni lah . Hmmm langsung tak lekat dirumah kalau abang pergi kerja . Asik jumpa kawan sana , jumpa kawan sini . Lelaki perempuan bercampur gaul . Mana abang tahan . Abang tak nak dipanggil dayus , abang tegur lah sikap dia yg dah melampau tu .tapi dia tak terima . Dia cakap abang nak kurung dia dalam rumah macam orang gaji . Mana ada??! Abang nak dia jadi isteri abang yg solehah . Abang balik dia tunggu depan pintu . Makan malam sesama , solat berjamaah , menuntun tv sesama . Hmmm lagi satu ,abang khuatir dia dilayan kawan-kawan atas sebab dia ada duit banyak sekarang ni . Esok-esok kalau duit tu dah habis , semua kawan tinggalkan dia . Haaa tu lah yg abang fikirkan . Abang nasihat .tapi hampa . . . Dia merajuk . Dia marah . Dia balik rumah mak ayah dia kat Melaka tu . Dah 2 minggu kami tak duduk serumah tie . Hmmm

' anak-anak macamana?' Soalan anak pulak dinda ajukan sebab selalu anaklah jadi mangsa keadaan .

' anak-anak pada abang , kalau abang kerja ,abang hantar pada pengasuh , malam balik kerja abang pulak jaga ' abang nak tengok sejauh mana dia nak merajuk dan nak lari dari dunia realiti dia ni , abang nak sangat tengok apa kesudahan jalan yg dia lalu tu , dengar sangat cakap hati , cakap kawan-kawan sedangkan  suami cakap tak nak dengar ' abang Razif bersuara dengan penuh harapan .

'Anak-anak tak cari ke mummy dia , bang?' 

'Cari jugak tie ,maklum budak-budak , abang cakap je mummy pergi out station ,tak dapat balik  sebab kapal terbang rosak' abang Razif jawab sambil senyum

'Heee , nasib abang tak cakap ,kapal terbang mummy dia terhempas ,fuhh . . . .'

' hoii . . .tak sayang mulut ek, hahahahaha' abang Razif gelak kuat . Dan dinda tau ,kasih sayang  abang Razif takkan pernah pudar untuk isteri comel loteh dia tu . 

'Hmm sabar ye bang ,abang kena kuat demi anak-anak '  Itulah ayat terakhir dinda sebelum  pulang .

Comments