AHLI MESYUARAT TINGKAP


Petang yg hangat .


Dengan suara kanak-kanak riuh bermain dihalaman rumah jiran sebelah  , kelihatan mama dan makcik Siti duduk bersembang di garaj kereta rumah dinda . Sambil siram pokok bunga mama , sesekali dinda terdengar perbualan mereka dengan tak sengaja .


Makcik Siti : Mah , anak kau yg mana pergi interview SPA8 haritu?

Mama : nombor dua kak .

Makcik Siti : ohh . . Yg perangai dia macam lelaki tu ek ? Lama aku tak nampak budak tu , mana dia Mah ? Dah dapat keputusan interview tu ke?

Mama : a ah kak , sekarang ni dia kerja kat Singapore ,  lepas peperiksaan STPM keluar , dia mohon UPU , sementara tu dia kerjalah sana , nak gaji besar katanya . Semalam dia call cakap dia dah berjaya dengan interview tu . Bulan 7 nanti daftarlah .

Makcik Siti : aaa tulah , lama aku tak tengok budak tu , selalu dia lah keluar masuk rumah kau ni naik motor ,pergi kedai , pergi amek adik dia sekolah , bawak motor macam pelesit . Haha dulu-dulu aku fikir tu anak lelaki kau . Eh , sama dengan cucu aku yg sulung tu ,dia dapat juga interview haritu . Alhamdulillah la ye .

Mama : ye kak , memang gitu lagak dia . Tapi dia tu senang dengar cakap cumanya dia panas baran orangnya . Tak boleh ditegur tu , angin sesaja , tak macam akak dan adik dia , diam je kalau ditegur .

heeee~ ^_*

Makcik Siti : lain anak lain perangainya Mah , padahal dari " peti " yg sama datangnya tu .hahaha . Aku kesian dengan Tipah tu , haritu anak dia dapat jugak panggilan interview beberapakali tapi katanya " orang-orang kat situ " kurang sopan sikit .

Mama : apa maksud akak?

Makcik Siti : kau tau , ada sekali tu anak si Tipah ada peksa kat kolej masa tarikh interview , suami dia call pejabat SPA minta izin tunda tarikh sehari lepas peksa . Apa diaorang cakap?
" haaa !!. . Nanti hantar email , bukak lah email !  tak paham ke dah cakap ?!! " dah la bahasa kurang , suara menengking bercakap dengan orang tua macam tu . Kecik hati suami Tipah , dia cakap elok-elok , tu balasannya . Bukan bangsa lain , melayu jugak pekerja tu . Apa melayu dgn melayu asik nak berlagak je ekk ? Pelik aku Mah . .

Mama : laaaa . . .habis anak dia pergi interview ke kak?

Makcik Siti : emmm . . Pergi apanya , dia sedih bapak dia kena tengking dengan petugas SPA tu , kata dia nanti kalau pergi entah-entah mak dia hantar , mak dia pulak kena tengking dengan orang dipusat temuduga pulak sebab pergi tak ikut tarikh yg ditetapkan . Tak sanggup dia tengok kata dia . Tipah kecewa jugak anak dia tak mau pergi interview tapi nak buat macamana , dah anak dia tak nak . Herannya aku ni , kalau orang pejawat awam tu memang kena kurang ajar ke ekk dengan orang lain?  Cakap elok-elok memang tak reti ke ek? Haishh melayu , melayu , kereknya tu tak pernah habis . Emm

Mama :  biasalah kak . . Orang ada jawatan . Memang kena belagak kot , hahaha .

Makcik Siti : eeeee . . Ade pulak  . Macam anak Izan dapat pergi interview , si Izan kena lah amek cuti nak ngantor budak tu . Awal pagi dah gerak , kena cuti , kena modal kos perjalann ke pusat interview lagi ,last-last sampai sana , penemuduga tu cakap kat anak dia  " kau balik la , sambung belajar , kau muda lagi , kat sini cari penggangur je , belajar elok-ekol ea "  . Nak nangis anak dia . Kecewa , sakit hati . Dah tau budak lepas SPM ,masih muda.pergi panggil interview tu kenapa??? Menyusahkan orang kan tu namanya . Mak bapak kena cuti , kena modal , sampai sana , disuruh balik . Apa dia ingat semua orang ni , orang kaya ??? Suka suki bazir duit jalan-jalan jejauh gitu ??? Huhh geram pulak aku !!

Mama : hmm kesiannya . . . Tapi tulah kak , kekadang segelintir buat perangai , semua pejawat  awam orang pandang rendah . Silapnya mereka jugak , tak nak jaga reputasi kerja mereka . Padahal mereka bukan tak tau yg , kerja mereka dengan orang ramai . Tak paham lah saya

Makcik Siti : sebab tu aku meluat betul dengan orang -orang gomen ni . .

Mama : eh ?!!? Heheheh jangan gitu kak , anak saya nanti jadi orang gomen jugak kot hahahaha

Makcik Siti : eaah . . Ha ah hahahaha lupa pulak aku Mah . . Hahaha

Comments

anakjawe said…
dinda boleh hafal tu dialog dorg. heee
Yenda Ixati said…
Haaa tula sebab kita kena mkn coklat minda , sekali je org ckp , dinda dah dpt ingat . Heee ^^
anakjawe said…
blanje skit coklat minda.. nk hafal nama2 ikn.. hee