BLOGGER , MELAYU , TAK PUASHATI

Hi there

Bila orang kalut cerita pasal blog , ramai orang cakap blog tu macam seseorang syok sendiri . Membebel tak tentu pasal , merepek meraban , kadang kala membosankan pun ye jugak .

Pada dinda , tujuan utama dinda berblog ,sekadar meluahkan apa yg dinda rasa saat tu . Maklumlahkan perempuan ni lain macam sikit perangainya . Lelaki kadang -kadang bingung mikirkan apa mahunya orang perempuan ini .  Tetapi orang lelaki tak tahu , padahal  orang perempuan pun tak paham apa sebenarnya mahunya . Haaa  pening

Awak . . .dinda menaip dlm ni  tak ganggu orang tau . Dinda sekadar  meluahkan apa yg dinda rasa . Tapi tulah , orang lain makan chewing gum , orang lain pulak terkena gula2 getah melekat dibaju . Hmmm nilah manusia .

Untuk hidup tenang mudah je sebenarnya . Bila tengok perangai lain pesen seseorang tu , awak cuma perlu cakap dlm hati . Itulah fitrah untuk dia , siapa aku nak menilaikan dia ,sedang aku pun manusia biasa yg bakal menjadi sekujur jenazah . Aku tak layak merasa aku hebat darinya sedangkan belum pasti aku lebih sempurna darinya disisi Tuhan .

Ye awak . . .tak perlulah awak dok memikir ,haishh dia ni ,asik nak berjiwang , perangai serupa budak-budak ,cakap tak serupa bikin . Sedangkan secara realitinya awak tak kenal pun siapa dirinya yg sebenar . Apa perangainya yg sebenar . Siapa kawan-kawannya yg sebenar . Manusia diatur lifenya oleh Allah . So siapa kita nak mengaturkan kehidupan orang lain??

** ooii jangan gatal la nak buat itu , nak buat ini
**wey kau ni asik macam ni jek perangai
**ala kau bukannya baik sangat pun
**aku dah masak dgn kau ni

Haaa . . Kalau status awak cuma seorang keyboard warrior , baik simpan kata-kata ni  untuk anak cucu awak dimasa depan nanti , sebab dari ayat - ayat kecaman awak tulah akan lahir satu perasaan orang lain yg sering diucap dalam hati , "tekanan perasaan ke apa dia ni?? Siapa dia ni ?? Kurang kasih sayang barangkali ! Dan rasanya semua utk hanya lah perangai iri seorang orang yg layak diturunkan kepada anak cucunya ,kaum kerabatnya , dan semua yg berurusan dengannya . amiin . . .

 Tujuh keturunan tak habis-habis dgn perangai irihati . Haa nasiblah . . .

Naaah . . . Secara teori alam maya , sorang blogger berhak menaip apa saja yg dia nak , tapi hanya diblognya sahaja lah kan ,bukan diblog orang lain . So sebagai readers , hak awak cuma baca dan paham maksud yg disampaikan oleh owner blog . Bukan nya mencarut tak tentu pasal . Gunakan akal yg Allah bagi sebaik mungkin sebab tak semua manusia memiliki akal yg waras .

"Readers just reading and owner blog just typing . Mudahkan? Senang cakap , kau nak baca kau baca , ni idea aku , blog aku , aku menaip diblog aku , dan kelayakkan kau ,kalau kau tak suka jangan masuk link blog aku !?! "

Sila pahami , setiap blogger punya gaya susun ayat dan susun idea dia yg tersendiri , asalkan dia tidak menyalahi peraturan dan undang -undang negara ,cukuplah . Dan kalau awak cuma seorang gammer or coder laman sesawang , awak tak layak mencarut idea sorang blogger peribadi . . Hmm tapi sudah lumrah di bumi Malaysia ini  . . Yang menghancurkan kesempurnaan orang Melayu itu ialah  orang Melayu itu sendiri . . .  ^_^


Sorry waktu tidur kena awal ,sebab tak nak berjaga lewat malam takut nanti sel-sel otak tidak berhubung macam adalah someone tu . . . Gudnite ~

Comments

anakjawe said…
ok.. gud nite :)
Muhd Zaid said…
haters gonna be hate...stop thinking about them..you rules your life with your choice...so keep moving...and ignore it..goodnight too