DINDA DAN HARI IBU



Depa sambut hari ibu harini. Depa tau dak ? Hari-hari adalah hari ibu ? Setiap detik , setiap langkah , setiap mengalirnya darah diurat saraf kita itu semuanya untuk ibu!

Dinda tak pernah sambut hari ibu . Mama pun tak pernah suruh , mama halang . kata mama :

" hang sambut  hari kemerdekaan , hari raya , mama tak halang , tapi bila mana hang ikut  depa tu dok sambut hari ibu , hari bapa , hari kekasih , hari apa pun yg disambut oleh semua bangsa di dunia ni , memang mama tak suka . sebabnya dlm agama kita pernah kah ada suruh sambut hari ibu pada 10mei ? Dlm islam mana ada bulan Mei ? Kalau betul lah ada hari ibu dlm islam dlm bulan apakah? Muharam ? Shawal ? Rejab ? Haaa habaqmai sat . ada bukti mama baru boleh bagi warranty "


kikikiki awat cheq cakap uthara ni ??


mama ngade jek nak berwarranty bagai . sejujurnya tiap hari selepas siap-siap nak pi kerja atau adik -adik nak pi sekolah , kami  akan bersalaman dengan mama dan kiss pipi mama and say " akak sayang mama , or love you ma , atau u are my love mama . . .. Atau apa-apa je yg boleh buat mama rasa disayangi oleh dinda dan adik-adik . Tu sebab dinda tak terkilan sangat kalau harini 10 mei . . .dinda tak wish happy mother's day pun  kat beliau .


 belanja makan atau hadiah ?



Haaaa. . . every week dinda akan bawak mama , ayah dan  adik-adik pergi makan besar kat mana-mana tempat pilihan mereka . dan hadiah pula hampir tiap bulan dinda akan bagi mereka pada apa je yg mereka sebut

'nanti mama nak beli tu lah'
'cantiknyaaa yg niii . . .  '


Alhamdulillah lah sebab setakat ni mama , ayah takde pulak nak puji cucu - cucu orang sebab yg tu memang payah sikit la kot , cheq tak mampu beri lagi la ma . . ayah . . . Hahaha #deep




Tengok gambar diatas tu , wajarkah ayat -ayat indah itu diucapkan cuma setahun sekali kepada ibu kita ?? Layakkah ?? Kenapa mesti 10 mei ?? Kenapa tak setiap hari ?? Setiap bulan ??  Kenapa kita asik nak ikut cara barat sedangkan cara ketimuran kita ni dah sweet sangat dah . Datok , nenek , moyang kita didik generasi mereka dah cukup indah dah , ikut pada kemajuan barat itu bagus tapi ikut pada semua budaya mereka tu yg kena hati-hati sebab sebagus-bagus mereka , mereka masih  orang yahudi dan nasrani . . .

" Allah hu akbar "

Comments

Muhd Zaid said…
pandai mama cakap kedah erk...hahaha
Yenda Ixati said…
Heeee . . . pengaruh 1 Malaysia kot
anakjawe said…
hari2 hari mama :)
Yenda Ixati said…
Sbb hari2 syg mama :)
anakjawe said…
mama syg hari2
Yenda Ixati said…
Bijaknyaaaa . . .
anakjawe said…
bnyk mnum ssu kmbeng.. hihii