Skip to main content

DINDA DAN HARI IBU



Depa sambut hari ibu harini. Depa tau dak ? Hari-hari adalah hari ibu ? Setiap detik , setiap langkah , setiap mengalirnya darah diurat saraf kita itu semuanya untuk ibu!

Dinda tak pernah sambut hari ibu . Mama pun tak pernah suruh , mama halang . kata mama :

" hang sambut  hari kemerdekaan , hari raya , mama tak halang , tapi bila mana hang ikut  depa tu dok sambut hari ibu , hari bapa , hari kekasih , hari apa pun yg disambut oleh semua bangsa di dunia ni , memang mama tak suka . sebabnya dlm agama kita pernah kah ada suruh sambut hari ibu pada 10mei ? Dlm islam mana ada bulan Mei ? Kalau betul lah ada hari ibu dlm islam dlm bulan apakah? Muharam ? Shawal ? Rejab ? Haaa habaqmai sat . ada bukti mama baru boleh bagi warranty "


kikikiki awat cheq cakap uthara ni ??


mama ngade jek nak berwarranty bagai . sejujurnya tiap hari selepas siap-siap nak pi kerja atau adik -adik nak pi sekolah , kami  akan bersalaman dengan mama dan kiss pipi mama and say " akak sayang mama , or love you ma , atau u are my love mama . . .. Atau apa-apa je yg boleh buat mama rasa disayangi oleh dinda dan adik-adik . Tu sebab dinda tak terkilan sangat kalau harini 10 mei . . .dinda tak wish happy mother's day pun  kat beliau .


 belanja makan atau hadiah ?



Haaaa. . . every week dinda akan bawak mama , ayah dan  adik-adik pergi makan besar kat mana-mana tempat pilihan mereka . dan hadiah pula hampir tiap bulan dinda akan bagi mereka pada apa je yg mereka sebut

'nanti mama nak beli tu lah'
'cantiknyaaa yg niii . . .  '


Alhamdulillah lah sebab setakat ni mama , ayah takde pulak nak puji cucu - cucu orang sebab yg tu memang payah sikit la kot , cheq tak mampu beri lagi la ma . . ayah . . . Hahaha #deep




Tengok gambar diatas tu , wajarkah ayat -ayat indah itu diucapkan cuma setahun sekali kepada ibu kita ?? Layakkah ?? Kenapa mesti 10 mei ?? Kenapa tak setiap hari ?? Setiap bulan ??  Kenapa kita asik nak ikut cara barat sedangkan cara ketimuran kita ni dah sweet sangat dah . Datok , nenek , moyang kita didik generasi mereka dah cukup indah dah , ikut pada kemajuan barat itu bagus tapi ikut pada semua budaya mereka tu yg kena hati-hati sebab sebagus-bagus mereka , mereka masih  orang yahudi dan nasrani . . .

" Allah hu akbar "

Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx