MEREDAH MALAM

Harini dah mula kembali kepada asal . Percutian keluarga sudah habis malam tadi bila mana tepat pukul 10malam dinda ,mama ,ayah , adik dan nenek selamat meninggalkan kota Singa yg sungguh mengkagumkan itu . Selama 3hari disana ,percutian keluarga kali ini sungguh bermakna bagi dinda . Sebab ??  Sebab . . . Sebab . . Sebabnya selain meronda diseluruh kota itu , kali ni dinda dapat pergi menghadiri majlis perkahwinan orang Singapura . Meriah dan unik sekali tapi moden masih style pilihan . Tahniah buat makcik dinda yg baru dapat menantu tu . Comel jugak menantu lelaki makcik . . . .heee puji suami orang buat apa ek . . .


hmmm ok ,tak comel ah ! Hahaha


Bila nenek cakap minta dihantar ke Muar ,tak nak singgah Kota Masai , makanya sebagai anak yg baik ,ayah turutkan je kata nenek . Dari Singapura ,kami teruskan je ke Muar . Perjalanan ambil masa 3 jam sebab dah malam ,jalan lengang dari kereta .kalau tak mahu makan 4 jam lebih .

" ayah . . . Kat highway biar akak drive  eah " dinda offer kudrat ni demi ayah tersayang . Namun ayah diam je membisu .

" boleh jugak ,ayah awak mengntuk ni ,sebab tadi asik sangat bersembang dengan kaum kerabat dia kat rumah pengantin ,kan abang kan ? "  . .eh ,mama pulak yg jawabnya ?

" tapi ingat , jangan nak " yanaMyvi"  sangat la kan , walaupun kereta tak banyak malam ni "

 " aik ?mama ohh mama , takkan akak nak jatuhkan maruah akak ni demi hobi . Kita ada banyak cara lain nak berlumba kan ma . Litar Pasir Gudang tu dah setia menanti kalau  nak  . ." dinda jawab sambil gelak kecil . Dan mama cuma melirik kat mata sepet dia kat dinda . Heeee

Bila masuk je highway utara selatan , ayah dah tak mampu drive . Dinda paham dan terus menggantikan tempat ayah . Memang ginilah kalau kami pergi kemana-mana yg jauh . Sering bertukar- tukar pemandu .

" jangan nak pecut sangat " . . Pesan ayah selamber kat dinda

"Err . . .er . . Ok boss ! " dinda bagi tabik hormat kat ayah ketika tu ,dan ayah just besarkan bebola matanya hahaha


"cool bebeh cool " . . . dinda cuba tenangkan ayah .

"Ayah tidurla dulu eah . . Akak bawa slow je ni , rasa -rasa 200km/ jam ni kalau ke Muar 2 jam sampai kot"

 hahaha

"Woii !! Jangan cari pasal laaa . . ." Hahaha ayah menjerit agak kuat dan kasar .


"Yelaa akak gurau jelah , bawak 80 km/ jam jelah ". . .hmmm


" lantak kau sekali lagi ayah bersuara" kehkehkeh marah bebenor ayah nadanya .

"Taklaaaa yah . .  . Drive elok-elok je ni . Dah2 ayah tido dulu ,nanti dah sampai akak kejut "

Dinda tengok mama,nenek,adik E dah dihalaman mimpi rasanya . Dan ayah ambil tempat diseat sebelah pemandu . Tak sampai 10 minit ,suara dengkuran ayah dah berkumandang dalam kereta tu . Ok , this is musik orignal dan dinda kena hayati keindahan iramanya . . .hmm . . heee

Dinda bawa berapa malam tadi dihighway? Haaa disebabkan dinda tak bawa myvi , cukuplah 190km/jam utk sebuah toyota altis , laju ? Tak kot . . .
cukup 2 jam lebih dihighway ,akhirnya dinda selamat sampai dihadapan rumah pusaka nenek diMuar .

alhmdulillah . . .everything gonna be ok . Tengs to Allah . Dan petang ni , yessss mata dinda berat giler sey , tapi ada je hal yg datang sampaikan dinda tak mampu nak tidur dgn lena . Lahaiii


Comments