PERJALANAN KITA
Salam syaaban ,jumaat pertama untuk bulan syaaban tahun ini kan?. . .  Awak hafal nama-nama bulan islam? Cuba sebut satu persatu dinda nak dengar la . . .

Alhamdulillah , harini dinda diberi peluang sekali lagi untuk menikmati bulan syaaban ini . Dimana Syaaban adalah antara bulan popular dalam tahun Hijrah .

Sebenarnya setiap bulan adalah popular namun syaaban adalah antara bulan dimana umat manusia muslim meraikannya dengan mempertingkatkan lagi  aktiviti kerohanian . Mereka menceriakannya dengan perbanyakkan amalan , bersedekah ,berpuasa ,membaca al-Quran dan mendengar ceramah ilmu akhirat dimana-mana sudut yg boleh mereka perolehi . Alhamdulillah . . .

Senang cakap ,syaaban ialah bulan dimana muslim pertingkatkan amal ibadah mereka . Mohon kita tergolong dalam golongan yg  tersebut . Muhasabah diri ,bagaimana nak jauhkan  maksiat  . Nak menghindari fitnah , berusaha utk mengabaikan gejala mengumpat . Dan buang sifar  dengki ,syak wasangka , dendam ,khianat , rasuah dan paling keji ,hapuskan penipuan dengan semua termasuk dengan*perasaan sendiri* .


Kalau kita anggap kita masih terlalu muda untuk pertingkatkan amalan . Kita silap ,perjalanan kita umpama buih  yg berterbangan ,akan tiba masa ia akan meletup dan hilang  bila sampai masanya . Namun kita terlalu enjoy ketika buih buih tu sedang terbang diawang -awangan . Kan?


"Jangan Leka "

Comments

anakjawe said…
salam jumaat dinda.. syaaban juga bln dimana kite belatih melakukan lebih amal ibadah untuk menghadapi ramadhan.. :)
Yenda Ixati said…
Insya allah . . . Yok sama2 kita raikan bulan2 indah ini anakJawe :)
anakjawe said…
orait dinda :)

Popular Posts