Skip to main content

PERJALANAN KITA




Salam syaaban ,jumaat pertama untuk bulan syaaban tahun ini kan?. . .  Awak hafal nama-nama bulan islam? Cuba sebut satu persatu dinda nak dengar la . . .

Alhamdulillah , harini dinda diberi peluang sekali lagi untuk menikmati bulan syaaban ini . Dimana Syaaban adalah antara bulan popular dalam tahun Hijrah .

Sebenarnya setiap bulan adalah popular namun syaaban adalah antara bulan dimana umat manusia muslim meraikannya dengan mempertingkatkan lagi  aktiviti kerohanian . Mereka menceriakannya dengan perbanyakkan amalan , bersedekah ,berpuasa ,membaca al-Quran dan mendengar ceramah ilmu akhirat dimana-mana sudut yg boleh mereka perolehi . Alhamdulillah . . .

Senang cakap ,syaaban ialah bulan dimana muslim pertingkatkan amal ibadah mereka . Mohon kita tergolong dalam golongan yg  tersebut . Muhasabah diri ,bagaimana nak jauhkan  maksiat  . Nak menghindari fitnah , berusaha utk mengabaikan gejala mengumpat . Dan buang sifar  dengki ,syak wasangka , dendam ,khianat , rasuah dan paling keji ,hapuskan penipuan dengan semua termasuk dengan*perasaan sendiri* .


Kalau kita anggap kita masih terlalu muda untuk pertingkatkan amalan . Kita silap ,perjalanan kita umpama buih  yg berterbangan ,akan tiba masa ia akan meletup dan hilang  bila sampai masanya . Namun kita terlalu enjoy ketika buih buih tu sedang terbang diawang -awangan . Kan?


"Jangan Leka "

Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx