Skip to main content

SURAT DARI ORANG UNTUK KAK LYEN



Beb ! Aku ada surat untuk dikongsikan dengan korang . Surat tu aku karang khas untuk kak Dinda . Harapan aku dapatlah kak Dinda baca ,biar apa cara sekali pun . Sebab rasanya ,inilah surat pertama aku sejak aku jadi adik kepada kak Dinda .

Assalamualaikum kak Lyen
Orang  nak cakap dah nak sebulan akak pergi ,tapi orang rasa akak masih ada dekat dengan orang . Bila masuk bilik akak yg dingin dan sepi .Orang macam rasa yg kejap lagi akak akan balik dan kita akan lepak bilik tu ,golek-golek sesama . Sembang tentang kawan-kawan ,tentang pelajaran ,tentang masa depan juga tentang mama dan ayah .

Kadang-kadang sembang kita jadi gaduh . Mana silapnya ntah lah,orang pun tak tahu. Tapi biasanya kita gaduh pasal perangai orang yg macam harem tu . Adoi tak remaja lah kan kalau asik memerap dalam rumah . Ayat tulah yg selalu orang cakap , kan kak kan?  Tapi kata akak , tak perempuan lah kalau asyik berpeleseran kat shopping kompleks . Arh ..setepek kena kat muka ini. Ok..ok.. tu balas ayat dari orang . Dan akak cuma senyum dengan kening berkerut .

Kak... lepas PLKN haritu orang dah mula kenal apa erti rindu pada adik beradik sendiri . Marah macam nak matipun ,orang tetap adik akak . Orang tetap akan sayang akak. Orang tetap akan cari akak lepas balik melepak . Orang sayang akak sangat-sangat . Tu sebab orang buat je nakal sebab pada orang kalau akak marah tu tanda akak take care lagi kat orang  ni . Tu yg orang suka tu . Sebenarnya orang nak perhatian je . Tapi .... bila orang tengok wajah akak tengah lena tidur macam puteri Snow white ,hati orang sebak sebab dah bagi akak banyak masalah selama ni . Orang tak jahat kak ,orang nakal sesikit je pun .akak yg marah orang lelebih , erm tu sebab orang melawan cakap akak . Maaf ea kak .

Kak .... orang tau ,semua tu akak buat demi maruah orang ,maruah keluarga , maruah akak jugak . Ala ,akak risau sangat buat apa ,orang bukan buat benda terlarang pun . Just melepak,then tengok wayang ,lepastu jenjalan . Oklah tu kan?

Kak..betul orang tua-tua  cakap ,kita ni ,masa orang tu perlukan kita , kita selalu buat dont know jek .tapi bila dia dah takda , barulah nak hargai ,nak rindu ,nak ingat semua pesanan . Nak ingat kebaikan ,nak nyesal . Erm ..orang dalam situasi tulah sekarang ni kak . Selama ni orang buta mata ,buta hati masa akak ada depan mata orang ni . Orang abaikan semua nasihat akak . Orang biar kan akak sakit sorang-sorang ,orang asyik dengan dunia remaja orang yg tak pernah puas enjoy , yg tak kenal erti letih berfoya-foya . Adoiyai sebak la kak . Orang memang teruk , teruk sangat-sangat .

Dan sekarang ,Allah bagi orang kesedaran . Hidup tanpa bantuan akak lagi . Tanpa kasih sayang akak lagi , tanpa belaian akak lagi . Rindu rungutan akak pasal perangai orang , pasal orang balik lewat pagi ,tentang rumah yg tak berkemas ,tentang pinggan yg  penuh disinki . Bilik berlerak , bukak lagu kuat-kuat . Lambat solat , baju dalam almari tak kemas elok . Pehhh banyak tu kak yg orang buat akak marah .

Akak pergi kerja dari pagi dengan mama , tengahari pergi kelas , petang sambung  kerja semula sampai  pukul 6 petang  ,kemudian balik kena masak ,kena cuci baju ,kena kemas rumah , pastu seawal 4 pagi akak dah bangun study ,pehh..sekali lagi orang tak pernah nak amek port pasal pengorbanan akak tu kat orang,kat keluarga kita selamaini . Kejamnya orang ni kan kak .

Kak ...airmata ni jatuh lagi ... ermm maafkan orang kak ..orang sayang akak .

Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx