SURAT DARI ORANG UNTUK KAK LYEN



Beb ! Aku ada surat untuk dikongsikan dengan korang . Surat tu aku karang khas untuk kak Dinda . Harapan aku dapatlah kak Dinda baca ,biar apa cara sekali pun . Sebab rasanya ,inilah surat pertama aku sejak aku jadi adik kepada kak Dinda .

Assalamualaikum kak Lyen
Orang  nak cakap dah nak sebulan akak pergi ,tapi orang rasa akak masih ada dekat dengan orang . Bila masuk bilik akak yg dingin dan sepi .Orang macam rasa yg kejap lagi akak akan balik dan kita akan lepak bilik tu ,golek-golek sesama . Sembang tentang kawan-kawan ,tentang pelajaran ,tentang masa depan juga tentang mama dan ayah .

Kadang-kadang sembang kita jadi gaduh . Mana silapnya ntah lah,orang pun tak tahu. Tapi biasanya kita gaduh pasal perangai orang yg macam harem tu . Adoi tak remaja lah kan kalau asik memerap dalam rumah . Ayat tulah yg selalu orang cakap , kan kak kan?  Tapi kata akak , tak perempuan lah kalau asyik berpeleseran kat shopping kompleks . Arh ..setepek kena kat muka ini. Ok..ok.. tu balas ayat dari orang . Dan akak cuma senyum dengan kening berkerut .

Kak... lepas PLKN haritu orang dah mula kenal apa erti rindu pada adik beradik sendiri . Marah macam nak matipun ,orang tetap adik akak . Orang tetap akan sayang akak. Orang tetap akan cari akak lepas balik melepak . Orang sayang akak sangat-sangat . Tu sebab orang buat je nakal sebab pada orang kalau akak marah tu tanda akak take care lagi kat orang  ni . Tu yg orang suka tu . Sebenarnya orang nak perhatian je . Tapi .... bila orang tengok wajah akak tengah lena tidur macam puteri Snow white ,hati orang sebak sebab dah bagi akak banyak masalah selama ni . Orang tak jahat kak ,orang nakal sesikit je pun .akak yg marah orang lelebih , erm tu sebab orang melawan cakap akak . Maaf ea kak .

Kak .... orang tau ,semua tu akak buat demi maruah orang ,maruah keluarga , maruah akak jugak . Ala ,akak risau sangat buat apa ,orang bukan buat benda terlarang pun . Just melepak,then tengok wayang ,lepastu jenjalan . Oklah tu kan?

Kak..betul orang tua-tua  cakap ,kita ni ,masa orang tu perlukan kita , kita selalu buat dont know jek .tapi bila dia dah takda , barulah nak hargai ,nak rindu ,nak ingat semua pesanan . Nak ingat kebaikan ,nak nyesal . Erm ..orang dalam situasi tulah sekarang ni kak . Selama ni orang buta mata ,buta hati masa akak ada depan mata orang ni . Orang abaikan semua nasihat akak . Orang biar kan akak sakit sorang-sorang ,orang asyik dengan dunia remaja orang yg tak pernah puas enjoy , yg tak kenal erti letih berfoya-foya . Adoiyai sebak la kak . Orang memang teruk , teruk sangat-sangat .

Dan sekarang ,Allah bagi orang kesedaran . Hidup tanpa bantuan akak lagi . Tanpa kasih sayang akak lagi , tanpa belaian akak lagi . Rindu rungutan akak pasal perangai orang , pasal orang balik lewat pagi ,tentang rumah yg tak berkemas ,tentang pinggan yg  penuh disinki . Bilik berlerak , bukak lagu kuat-kuat . Lambat solat , baju dalam almari tak kemas elok . Pehhh banyak tu kak yg orang buat akak marah .

Akak pergi kerja dari pagi dengan mama , tengahari pergi kelas , petang sambung  kerja semula sampai  pukul 6 petang  ,kemudian balik kena masak ,kena cuci baju ,kena kemas rumah , pastu seawal 4 pagi akak dah bangun study ,pehh..sekali lagi orang tak pernah nak amek port pasal pengorbanan akak tu kat orang,kat keluarga kita selamaini . Kejamnya orang ni kan kak .

Kak ...airmata ni jatuh lagi ... ermm maafkan orang kak ..orang sayang akak .