AMANAH SEORANG REMAJA



Assalamualaikum

Salam aku hulur disebalik jerebu yang makin menyesakkan pernafasan . Antara korang perasan atau tidak kehadiran aku dalam jerebu ni , aku tak pasti . Yang aku tahu , biarpun jerebu tahap bahaya disini ,disana , disitu , disinun .. manusia sekeliling masih kena berjuang untuk mencari rezeki Allah dimuka bumi Malaysia ini .

Biar pun aku belum kawin dan punya anak dan belum ada suami . Tapi aku tahu , ribut  petir , taufan ,jerebu bukan halangan untuk mencari sesuap nasi buat seorang ketua keluarga . Sakit pening bukan lah alasan  . Dah tak boleh bergerak barulah pergi klinik atau pun nak jimat kos , pergi je  hospital kerajaan . Lambat pun lambat lah ,asalkan dapat penawar sakit . Tinggikan pengorbanan seorang ketua keluarga kepada amanah Allah ,  Yep tinggi , setinggi kelapa bali !

Siapa  pulak amanah Allah tu ? Ofkos lah isteri dan anak -anaknya lah kan . Sebagai ketua keluarga , bagaimana nak laksana kan tanggungjawab kepada amanah Allah kalau ketua keluarha sendiri tak pernah amanah dengan Allah . Pening dengan ayat aku?? Hihihi aku pun pening nak paham kannya tapi aku tahu apa yg aku nak maksudkan ni . Apa pulak amanah seorang hamba dengan Allah?

Buat yang wajib , abaikan yang haram ! Lupakan niat nak buat dosa , tambahkan pahala step by step ! settle !!


Korang tau tak beb , tak semua orang alim yang kita kenali sekarang , adalah seorang yang sangat  baik perangai pada zaman remajanya . Yang penting dia ada usaha untuk perbaiki amanahnya kepada Tuhannya dan sekarang kita dh berjaya  kata " dia " tu orang baik-baik , para cerdik pandai dlm ilmu agama . Kalau korang just seorang remaja yang lalai  , bukan penyangak antarabangsa , peluang kau nak jadi orang baik-baik , orang bijak pandai dlm ilmu agama adalah sangat cerah . Yang penting usaha !


Kenapa kita selalu gagal untuk berjaya ?? Sedarkah kita bahawa semua rezeki itu milik Allah dan bagaimana kita nak catch up rezeki Allah sedangkan dengan Allah pun kita tak pernah nak bermesra ?


Aku pun bukan baik mana , tapi jika aku telah mulai  sedar kesilapan aku , aku nak orang yg rapat dengan aku ,sama-sama sedar kesilapan masing-masing  . Jom sama-sama muhasabah jiwa dan minda .

Remaja just sekali , nikmat pulak melambak disetiap pelusuk dunia  ,pemberi rezki itu Allah . Nak quality dalam usia remaja ? Sayangi Allah .. insya allah rezeki tu milik korang ! Milik aku ! Milik Malaysia ! Milik ayah jib ! Milik ibu mah ! Eh .. menyanyah  aaaa .. hihihi .. bytheway ,tiap orang punya hak untuk tiap rezeki dariNya .


Remaja hanyalah  tapak berjayanya seorang ORANG DEWASA !

Comments