Skip to main content

BIDADARI SYURGA AKU


Malam ni genap 100 hari sis  aku pergi . Pada siapa yang tak kenal siapa sis aku , meh aku beritahu .

Dia blogger yang pakai nick name Yenda ixati yang sekarang ni aku pakai . Dia meninggal pada tengah malam 1 jun 2015 akibat kanser payudara tahap 4 . Dia lama dah hidap penyakit tu but kami sekeluarga dan semua orang yang rapat dengan nya telah di elak kan dari tahu ! Ye ..kami semua tak tahu , hinggalah pada satu hari dia pengsan di taska mama , dan bila dihantar ke klinik ,doktor beritahu mama yang dia pengidap kanser tahap 3!

Mama yang tengah risau dan kelam kabut waktu tu , terus pengsan bila doktor beritahu hal tersebut . Nasib ada ayah kat sebelah mama  . Aku ,ayah ,mama dan semua ahli keluarga terus blank beberapa hari . Sedang akak ketika tu ,lepas je makan ubat ,keesokkan harinya just follow on kerja harian dia dirumah , ditaska ,macam takda apa -apa yg belaku . Parent kami yg masih tidak keruan , hanya mampu menangis mengenangkan nasib akak . But one day , kawan baik mama ,sorang doktor call mama  untuk offer operation kalau mama izinkan . Ofkoslah mama nak kan.


But sad respond  from my sis bila dia cakap .. tak perlu kot ma , ayah ..sebab orang nak , bagaimana orang sempurna sesempurnanya sewaktu mama lahirkan didunia ni , so ,lebih elok nanti orang pergi dengan semua kesempurnaan itu . Orang bersyukur sangat2 sebab mama dan ayah dah lahirkan orang jadi macamni dengan izin Allah. Orang taknak ada parut atau bekas jahitan atau bekas luka sebab orang lahir pun dengan kulit yg licin ,halus dan takda apa2 parut .


sayang .. tolong mama ,kesianlah kan ayah , kami sayangkan awak .. Mama merayu..


aku masih ingat lagi pada malam ayah dan mama merayu ,memujuk akak untuk buat pembedahan tu . Malangnya my sis tetap berkeras tak nak . Erm..kami adik beradik memang keras kepala . Kata kami ,tetap keputusan kami . Ok ,aku ngaku tentang tu .  But akak aku ni seorang yg lemah lembut kot ,macam ayah ,tapi jiwa dia memang kental ,kukuh dgn keputusan dia ..haish..takda sesiapa boleh halang kecuali Allah.


Bulan demi bulan berlalu ,akak buat medical check up pun secara secret. Apa je keputusan doktor dia sorang je yg tahu . Sehinggalah pada hari terakhir dia di izinkan bernafas didunia ni ,kami masih tak jumpa apa-apa rekod mengenai penyakit akak tu. Paling sedih , dia pergi ketika aku sedang merajuk dengan dia . Aku ketika tu berada di seberang tambak ,Singapura . Berita akak pergi ,aku terima pada jam 2am. Selepas dia tiba-tiba batuk tak berhenti -henti . Dan belum sempat dihantar ke klinik ,akak dah menghembuskan nafas yg terakhir diriba mama . :'(

Maafkan orang kak , orang bukan adik yg terbaik buat akak yg orang anggap manusia paling sempurna orang pernah miliki. Kasih sayang akak kat orang ni adalah iklas dan orang akan ingat sampai orang mati . Kak .. malam ni orang berjanji ,orang akan jaga semua ' barang-barang ' akak . Biarpun orang tak mampu menjaga dgn sempurna tapi orang akan pastikan semua barang tu berada dalam keadaan baik-baik saja . Mungkin orang ni bukan tuan yg baik ,tapi orang akan berusaha kearah itu. Insya allah ..

semoga roh akak tenang disana , dan orang akan dekatkan silaturahim antara kita melalui doa dan alfatihah . Orang sayang akak sangat-sangat . Takda sesiapa yg dapat ganti tempat akak utk orang . Akak lah bidadari syurga milik orang selama2nya.

alFatihah...







Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx