BIDADARI SYURGA AKU


Malam ni genap 100 hari sis  aku pergi . Pada siapa yang tak kenal siapa sis aku , meh aku beritahu .

Dia blogger yang pakai nick name Yenda ixati yang sekarang ni aku pakai . Dia meninggal pada tengah malam 1 jun 2015 akibat kanser payudara tahap 4 . Dia lama dah hidap penyakit tu but kami sekeluarga dan semua orang yang rapat dengan nya telah di elak kan dari tahu ! Ye ..kami semua tak tahu , hinggalah pada satu hari dia pengsan di taska mama , dan bila dihantar ke klinik ,doktor beritahu mama yang dia pengidap kanser tahap 3!

Mama yang tengah risau dan kelam kabut waktu tu , terus pengsan bila doktor beritahu hal tersebut . Nasib ada ayah kat sebelah mama  . Aku ,ayah ,mama dan semua ahli keluarga terus blank beberapa hari . Sedang akak ketika tu ,lepas je makan ubat ,keesokkan harinya just follow on kerja harian dia dirumah , ditaska ,macam takda apa -apa yg belaku . Parent kami yg masih tidak keruan , hanya mampu menangis mengenangkan nasib akak . But one day , kawan baik mama ,sorang doktor call mama  untuk offer operation kalau mama izinkan . Ofkoslah mama nak kan.


But sad respond  from my sis bila dia cakap .. tak perlu kot ma , ayah ..sebab orang nak , bagaimana orang sempurna sesempurnanya sewaktu mama lahirkan didunia ni , so ,lebih elok nanti orang pergi dengan semua kesempurnaan itu . Orang bersyukur sangat2 sebab mama dan ayah dah lahirkan orang jadi macamni dengan izin Allah. Orang taknak ada parut atau bekas jahitan atau bekas luka sebab orang lahir pun dengan kulit yg licin ,halus dan takda apa2 parut .


sayang .. tolong mama ,kesianlah kan ayah , kami sayangkan awak .. Mama merayu..


aku masih ingat lagi pada malam ayah dan mama merayu ,memujuk akak untuk buat pembedahan tu . Malangnya my sis tetap berkeras tak nak . Erm..kami adik beradik memang keras kepala . Kata kami ,tetap keputusan kami . Ok ,aku ngaku tentang tu .  But akak aku ni seorang yg lemah lembut kot ,macam ayah ,tapi jiwa dia memang kental ,kukuh dgn keputusan dia ..haish..takda sesiapa boleh halang kecuali Allah.


Bulan demi bulan berlalu ,akak buat medical check up pun secara secret. Apa je keputusan doktor dia sorang je yg tahu . Sehinggalah pada hari terakhir dia di izinkan bernafas didunia ni ,kami masih tak jumpa apa-apa rekod mengenai penyakit akak tu. Paling sedih , dia pergi ketika aku sedang merajuk dengan dia . Aku ketika tu berada di seberang tambak ,Singapura . Berita akak pergi ,aku terima pada jam 2am. Selepas dia tiba-tiba batuk tak berhenti -henti . Dan belum sempat dihantar ke klinik ,akak dah menghembuskan nafas yg terakhir diriba mama . :'(

Maafkan orang kak , orang bukan adik yg terbaik buat akak yg orang anggap manusia paling sempurna orang pernah miliki. Kasih sayang akak kat orang ni adalah iklas dan orang akan ingat sampai orang mati . Kak .. malam ni orang berjanji ,orang akan jaga semua ' barang-barang ' akak . Biarpun orang tak mampu menjaga dgn sempurna tapi orang akan pastikan semua barang tu berada dalam keadaan baik-baik saja . Mungkin orang ni bukan tuan yg baik ,tapi orang akan berusaha kearah itu. Insya allah ..

semoga roh akak tenang disana , dan orang akan dekatkan silaturahim antara kita melalui doa dan alfatihah . Orang sayang akak sangat-sangat . Takda sesiapa yg dapat ganti tempat akak utk orang . Akak lah bidadari syurga milik orang selama2nya.

alFatihah...







Comments

anakjawe said…
semoga roh nye dicucuri rahmat.. jgn ptus kirim doa kt dia.. alfatihah..