GOOD GAME ( GGWP )





   Assalamualaikum

Beberapa malam yg lepas ,aku berkesempatan bersembang dengan seorang  remaja lelaki dari Selangor . Cara sembang dia buat aku rasa aku sedang bercakap dengan lelaki 25 tahun sedangkan dia hanya berumur 14 tahun ! Namun  bila aku panggil dia anak persekolahan . Dia marah  kikikih dia lupa padahal alam persekolahan lah alam yg paling happening dalam hidup ini .

Kami borak pasal apa? Aaa .. dia cakap ,dia baru je berbaik dengan gf nya pada haritu . Punca selisih faham tu ialah kerana dia lepaskan tention akibat kekalahan main game kepada gf nya tu . Sampaikan perempuan tu kecik hati dan merajuk !  Dan dia cakap , dia rasa bersalah sebab dah abaikan kekasih hatinya  gara-gàra habit gammer dia yang makan diri .  Namun disebabkan masih sayang , perselisihan faham tu cuma sementara . Erm..elok lah tu . Gadoh pun bukan dapat apa kata aku kat dia .

Aku jadi terdiam bila dia cakap dia nak quit game dan nak fokus pada gadis kesayangannya . Tetiba  akal aku keluarkan satu idea dan aku kongsikan idea tu kat dia .. :

 Beb .. sebagai perempuan ,aku tahu apa yg gf kau rasa saat kau sedang seronok gamming dengan kawan-kawan . Kau tau tak beb , nak tunggu korang habiskan 1 game tu paling sekejap pun 45 minit ! Kalau hanya waktu tu je dia berkesempatan nak cari kau untuk ajak sembang  atau  ketika tu dia sangat memerlukan kau untuk meluahkan masaalah yg dia sedang alami ? Apa dia rasa dalam masa 45  minit tu tunggu kau ? Perit doe ! Dunia rasa hambar ! Siyes .. aku pernah alami saat tu , nak nangis rasanya pun ada, aa.. Nak suruh dia  chat dgn orang lain ?  Kalau dia betul -betul sayang dan setia dgn kau , dia sendiri akan rasa bersalah bila dia buat macam tu tanpa pengetahuan kau . Biarpun korang just couple dan belum bernikah lagi .


Perempuan beb , kalau dah sayang , dia akan setia habis-habisan . Tapi kalau dah benci , apa pun pasal kau dia tak mau dah ingat . Malah dia sanggup doakan kau agar dapat seorang gadis yg lebih baik dan sempurna dari dia . Ini bukan apa-apa beb , tapi kau kena  tau , ayat tu ayat pasrah ! Ayat  orang yg dah malas nak cari gaduh , malas nak merayu ,memujuk . Dia dah letih dengan perangai kau yg tak berubah-ubah tu . Kau lebih pentingkan game dari dia . Sedangkan kau tau ,dia mahlok tuhan yg ada hati dan perasaan . Sedangkan game hanya permainan !

Beb jangan sampai dia give up . Kalau dia dah move on , semua tak seindah yang kau jangkakan . Masa tu jangan pulak kau nak salahkan dia sebab pergi .

"Aku nak quit gamming " tu ayat kawan aku tu .
" jangan doe ! Kau jangan lah quit  , tapi kau try lah adjust masa , antara hobi dan cinta kau tu. Kalau kau quit , apa jadi kalau dia busy ?  Mereput kau nanti.. aaa " aku pulak pujuk dia.
" kan beb kan .. aku akan try adjust masa supaya aku ,dia dan game takkan terpisah selamanya .."

Akhirnya ..itu keputusan yg dia dapat lepas hampir 20 minit kami bersembang .  And aku just wish , good luck bro , Study smart ! Love tight ! And  Good Game GGWP !! Hihihihi

Comments

herry ace said…
so , i quit gamming.. :)
Yenda Ixati said…
Ermm .. kang nyesal pulak