JEREBU DIJIWA DAN MINDA



Asslamualaikum beb

Semua sekolah di arah tutup pintu pagarnya  pada hari ini dn esok . Semuanya gara-gara jerebu yang dijangka hilang rupanya datang semula . Jerebu ni suka suki buat u-turn , bilamana   angin taufan dari Philipina  tu sudah  bermaharaja lela meniup semua hasil jerebu  lelaju balik semula kenegara kita !  Masya Allah .. cuaca adalah kejadian alam ,takda siapa mampu meramalkannya dengan  100% tepat .Kita harus redha .


Dalam group whats app mama tadi ,ada aku terbaca desas desus yg mengatakan  ada kehilangan nyawa belaku di negara Indonesia akibat jerebu kali ini . Ianya berlaku kepada kanak-kanak yang antibodinya agak lemah . Antara penyakit yang dikesan dari jerebu yg berpanjangan ini adalah :

mata jadi merah dan  bengkak (  sama macam kita kena sakit mata tu )
Batuk batuk yg berterusan
Sesak nafas
Selsema yg berpanjangan
Gatal-gatal pada kulit
Saluran pernafasan kerap bermasaalah.

Lagi membimbangkan ,katanya udara yg terkandung didalam jerebu ialah udara yg beracun . Jika kita tidak ambil langkah berjaga-jaga waktu ini , kesan akibat jerebu  yg terlalu panjang ini  rupanya berrisiko tinggi dalam jangka masa panjang jugak . Mungkin ketika ini ,kita sihat saja tapi 1,2 tahun akan datang , kita akan dapat penyakit angkara gejala jerebu !  paru-paru pastinya sasaran penyakit ! Mohon dijauhkan dari kita dan keluarga kita.


So ..kalau anak-anak  diberi cuti , ibubapa kenalah pantau mereka . Elakkan dari mereka bermain diluar rumah dan  jika terpaksa keluar , pakaikan lah topeng muka yg disyorkan .


Jerebu  bencana alam dan kita tak mampu merubah kehadirannya TAPI  penyakit  dapat dielakkan jika kita tau cara mana nak jaga kebersihan dan keselamatan diri . Jika kita baru saja  balik dari kerja atau keluar rumah  , sila lah mandi ,bersihkan diri terlebih dahulu . Jangan sebab malas , akhirnya diri sendiri merana .


Ingat ,mencegah lebih baik dari mengubati !

Merindu pun sakit sebenarnya beb , tapi taklah  sampai  mengganggu  sistem pernafasan . Its just mata merah , selsema  lepas nangis  ,gatal-gatal pada perangai ,  batuk pun batuk gatal , sesak rasa dada bila  terasa , tapi nafas tak sesak mana lah . aaa .. Otai-otai merindu lebih paham situasi ini kot aku rasa . Aku  ni newbie , sikit-sikit tau lah  ..hahahaha newnie lah sangat .. kikikih

Badan aku ni pun dah rasa seram sejuk lepas hang out dengan kawan-kawan kat Singapore semalam . adoiyai .. " aku nak sihaaaaaaat !! " .. eh !  Iklan fitmalaysia ni kan?? Hahahaha gasak laaa ..

Comments