Skip to main content

JEREBU DIJIWA DAN MINDA



Asslamualaikum beb

Semua sekolah di arah tutup pintu pagarnya  pada hari ini dn esok . Semuanya gara-gara jerebu yang dijangka hilang rupanya datang semula . Jerebu ni suka suki buat u-turn , bilamana   angin taufan dari Philipina  tu sudah  bermaharaja lela meniup semua hasil jerebu  lelaju balik semula kenegara kita !  Masya Allah .. cuaca adalah kejadian alam ,takda siapa mampu meramalkannya dengan  100% tepat .Kita harus redha .


Dalam group whats app mama tadi ,ada aku terbaca desas desus yg mengatakan  ada kehilangan nyawa belaku di negara Indonesia akibat jerebu kali ini . Ianya berlaku kepada kanak-kanak yang antibodinya agak lemah . Antara penyakit yang dikesan dari jerebu yg berpanjangan ini adalah :

mata jadi merah dan  bengkak (  sama macam kita kena sakit mata tu )
Batuk batuk yg berterusan
Sesak nafas
Selsema yg berpanjangan
Gatal-gatal pada kulit
Saluran pernafasan kerap bermasaalah.

Lagi membimbangkan ,katanya udara yg terkandung didalam jerebu ialah udara yg beracun . Jika kita tidak ambil langkah berjaga-jaga waktu ini , kesan akibat jerebu  yg terlalu panjang ini  rupanya berrisiko tinggi dalam jangka masa panjang jugak . Mungkin ketika ini ,kita sihat saja tapi 1,2 tahun akan datang , kita akan dapat penyakit angkara gejala jerebu !  paru-paru pastinya sasaran penyakit ! Mohon dijauhkan dari kita dan keluarga kita.


So ..kalau anak-anak  diberi cuti , ibubapa kenalah pantau mereka . Elakkan dari mereka bermain diluar rumah dan  jika terpaksa keluar , pakaikan lah topeng muka yg disyorkan .


Jerebu  bencana alam dan kita tak mampu merubah kehadirannya TAPI  penyakit  dapat dielakkan jika kita tau cara mana nak jaga kebersihan dan keselamatan diri . Jika kita baru saja  balik dari kerja atau keluar rumah  , sila lah mandi ,bersihkan diri terlebih dahulu . Jangan sebab malas , akhirnya diri sendiri merana .


Ingat ,mencegah lebih baik dari mengubati !

Merindu pun sakit sebenarnya beb , tapi taklah  sampai  mengganggu  sistem pernafasan . Its just mata merah , selsema  lepas nangis  ,gatal-gatal pada perangai ,  batuk pun batuk gatal , sesak rasa dada bila  terasa , tapi nafas tak sesak mana lah . aaa .. Otai-otai merindu lebih paham situasi ini kot aku rasa . Aku  ni newbie , sikit-sikit tau lah  ..hahahaha newnie lah sangat .. kikikih

Badan aku ni pun dah rasa seram sejuk lepas hang out dengan kawan-kawan kat Singapore semalam . adoiyai .. " aku nak sihaaaaaaat !! " .. eh !  Iklan fitmalaysia ni kan?? Hahahaha gasak laaa ..

Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx