PERHUBUNGAN YANG TAK PUTUS


Assalamualaikum beb

Malam jumaat is coming !  Aku tak tau la apa  yang korang fikir bila orang cakap pasal malam jumaat ni but  macam aku  ni ,seorang ' budak yang dah tak nakal '  malam jumaat means , lepas solat maghrib  ,muslim akan baca surah yasin sampai habis ,lepas tu sedekah kan  tahlil dan doa -doa  ,alfatihah buat kaum keluarga yang dah pergi ke alam lain ,alam  baru yg kekal selamanya . Malam lain tu boleh jugak buat but malam jumaat ni most better . Lebih afdal !


Bila cakap pasal ' orang yg pergi ke alam lain '  ,  ada sesuatu yg nak aku kongsikan kat korang dan sebagai peringatan diri aku jugak lah kan .  Mungkin antara kita yang dah takda ayah atau ibu . Dan kekadang tu ,dua -dua dah takda .

Beb .. kalau mereka yang dah  pergi tu memang lah dah tak dapat buat apa - apa rukun islam lagi  sekadar berpuasa . Eh puasa boleh la kot , hihi gurau la . Yep  ! Manusia dialam baru langsung tak boleh nak buat apa-apa , yang mereka tahu ,jika ada kesalahan yang pernah dilakukan , setiap masa  hukuman demi hukuman  akan dihadap . Nak meraung ?  Siapa yang dapat dengar ?  Melainkan Allah dan para malaikat .  Masa tu sure feel nothing dah . nak  call keluarga suruh ambil bawak balik ???  Takda maknanya  , apa pun dah  takmampu dah ..erm .. nyesal ?  Buang karen je nak menyesal doe ..

Beb ..  tapikan korang ada hak jugak untuk pastikan  aruah  ayah atau ibu ,atau keduanya sekali berada dalam keadaan tenang dialam kuburnya . Ye beb , korang boleh ambil bahagian sebenarnya . Iaitu ,jaga auratmu ,jaga solatmu ,jaga amalanmu beb , insyaallah itulah penghubung korang dengan orang tua korang disana .


Beb , sekali kau tidak solat ,sekali itulah tubuh aruah ayah dan ibu korang diselar malaikat . Bayangkan kalau hari-hari  korang abaikan solat ? selama hayat ,! Sejak akhir baligh sampai sekarang ?  Ermm ..  korang dok asyik  update status  kat timeline , " rindu aruah ayah ,rindu kat aruah mama , tapi korang pulak menambahkan lagi siksaan ibu ayah korang dialam kubur tu . Banyaklah beristighfar beb .. peluang masih ada selagi kiamat belum datang didepan mata .


beb ,  takkan ada siapa yang mampu mengubah diri seseorang , kecuali dirinya sendiri . Sekarang sama-sama kita muhasabah diri ,demi kehidupan akhirat dan demi kasih sayang paling abadi untuk parent kita ,sama ada mereka masih hidup atau dah meninggal dunia .


Comments