Skip to main content

PERHUBUNGAN YANG TAK PUTUS


Assalamualaikum beb

Malam jumaat is coming !  Aku tak tau la apa  yang korang fikir bila orang cakap pasal malam jumaat ni but  macam aku  ni ,seorang ' budak yang dah tak nakal '  malam jumaat means , lepas solat maghrib  ,muslim akan baca surah yasin sampai habis ,lepas tu sedekah kan  tahlil dan doa -doa  ,alfatihah buat kaum keluarga yang dah pergi ke alam lain ,alam  baru yg kekal selamanya . Malam lain tu boleh jugak buat but malam jumaat ni most better . Lebih afdal !


Bila cakap pasal ' orang yg pergi ke alam lain '  ,  ada sesuatu yg nak aku kongsikan kat korang dan sebagai peringatan diri aku jugak lah kan .  Mungkin antara kita yang dah takda ayah atau ibu . Dan kekadang tu ,dua -dua dah takda .

Beb .. kalau mereka yang dah  pergi tu memang lah dah tak dapat buat apa - apa rukun islam lagi  sekadar berpuasa . Eh puasa boleh la kot , hihi gurau la . Yep  ! Manusia dialam baru langsung tak boleh nak buat apa-apa , yang mereka tahu ,jika ada kesalahan yang pernah dilakukan , setiap masa  hukuman demi hukuman  akan dihadap . Nak meraung ?  Siapa yang dapat dengar ?  Melainkan Allah dan para malaikat .  Masa tu sure feel nothing dah . nak  call keluarga suruh ambil bawak balik ???  Takda maknanya  , apa pun dah  takmampu dah ..erm .. nyesal ?  Buang karen je nak menyesal doe ..

Beb ..  tapikan korang ada hak jugak untuk pastikan  aruah  ayah atau ibu ,atau keduanya sekali berada dalam keadaan tenang dialam kuburnya . Ye beb , korang boleh ambil bahagian sebenarnya . Iaitu ,jaga auratmu ,jaga solatmu ,jaga amalanmu beb , insyaallah itulah penghubung korang dengan orang tua korang disana .


Beb , sekali kau tidak solat ,sekali itulah tubuh aruah ayah dan ibu korang diselar malaikat . Bayangkan kalau hari-hari  korang abaikan solat ? selama hayat ,! Sejak akhir baligh sampai sekarang ?  Ermm ..  korang dok asyik  update status  kat timeline , " rindu aruah ayah ,rindu kat aruah mama , tapi korang pulak menambahkan lagi siksaan ibu ayah korang dialam kubur tu . Banyaklah beristighfar beb .. peluang masih ada selagi kiamat belum datang didepan mata .


beb ,  takkan ada siapa yang mampu mengubah diri seseorang , kecuali dirinya sendiri . Sekarang sama-sama kita muhasabah diri ,demi kehidupan akhirat dan demi kasih sayang paling abadi untuk parent kita ,sama ada mereka masih hidup atau dah meninggal dunia .


Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx