COUPLE



Beb aku jumpa ni kat laman sosial orang sebelah tu aa , bila baca betul jugak kata dia , tapi benda da jalan kot ,how can ? Takkan nak lepaskan macam tu jek ..

Soal jawab pasal couple sebelum nikah !



Soalan : Tak boleh couple macam mana nak kenal hati budi?Jawapan - Taaruf boleh, jika minat tanyakan tentang dia melalui rakannya, keluarganya, juga langsung terus padanya. Tak perlu 'feeling2' sampai rindu dan sakit hati sebagai kekasih..


Soalan : Orang lain couple, boleh keluar jalan-jalan, bergambar, 'sweet' je tengok. Sunyi...Jawapan - Orang lain tak takut dosa, kita takut, jangan ikut sama. Kita tahu tahap nafsu diri, boleh jadi keluar jalan2 nak pegang tangan, nak manja, nak belanja. Kita je tengok diorang'sweet', tapi banyak nangis merana hati tu fikir kekasih yang belum tentu haknya.


Soalan : Boleh ke tak couple, nanti tak laku?Jawapan - Siapa nak tolak untuk bersuamikan/memperisterikan anda kalau anda terjaga agama, akhlak yangtenang, menjaga maruah diri, malah orang lain sibuk 'couple' kita cari duit untuk masa depan. Pasti dijumpakan dengan seseorang yang sesuai untuk kita, terus lamar. Malah, kadang dicarikan lagi. Tak akan ada orang tolak insyaALLAH. Yakin bro dan sis, anda bahagia dengan menumpukan dahulu komitmen pada keutamaan..



Ok soalan terakhir : Yang dah couple macam mana.. Tak kan nak putus? Terangkan pada si dia, andai dia benar-benar sayang anda, pasti dia terima untuk jarak dan memelihara maruah diri. Masing-masing tetapkan satu tahun untuk ikatan sah, sebelum masa itu keduanya harus siap dan sedia dari segi dalaman, pengetahuan, dan kewangan. InsyaALLAH boleh..



Nota : Sebanyak mana kemanisan yang kamu rasai bersama pasangan sebelum pernikahan, sebanyak itulah kepahitan yang akan kamu lalui selepas pernikahan.....


Beb .. aku nak kata apa doe ?????

#pening

Comments

Muhd Zaid said…
Katakankanlah padaku kasih...andainya kau punya perasaan seperti ku..akan..kita bisa bersama..tolong jawab lah kasih....kakakakakaka *tetiba nyanyi lagu hazama*
Yenda Ixati said…
Hahahaha mengong aa ..
Muhd Zaid said…
Nanti kita bincangkan kalau ade masa...kakkakakaka
Yenda Ixati said…
Kau tak payah ceramahkan aku ea ustaz ..eleh tau aa :/