PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI"......KEMATIAN....."

Tulisan terbaik Syekh Ali Thanthawi Mesir Rahimahullah:-
Pada saat engkau mati, janganlah kau bersedih. Jangan pedulikan jasadmu yang sudah mulai layu, kerana kaum muslimin akan menguruskan jasadmu. Mereka akan melucutkan pakaianmu, memandikanmu dan mengkafanmu lalu membawamu ke tempatmu yang baru, KUBURAN..
Akan ramai orang yang menghantarkan jenazahmu bahkan mereka akan meninggalkan pekerjaannya untuk ikut mengkuburkanmu. Dan mungkin banyak yang sudah tidak lagi memikirkan nasihatmu pada suatu hari.....
Barang²mu akan dikemas, kitab , kasut dan pakaianmu. Jika keluargamu setuju barang² itu akan disedekahkan agar bermanfaat untukmu.
Yakinlah: dunia dan alam semesta tidak akan bersedih dengan kepergianmu. Kehidupan akan tetap berlangsung! Posisi pekerjaanmu akan diisi orang lain. Hartamu menjadi harta halal bagi ahli warismu. Sedangkan kamu yg akan DIHISAB dan DIPERHITUNGKAN untuk yang kecil dan yang besar dari hartamu!
Kesedihan atas mu ada 3.

1. Orang yg mengenalmu sekilas akan mengatakan, kasihan.

2. Kawan²mu akan bersedih beberapa jam atau beberapa hari lalu mereka kembali seperti sediakala dan tertawa tawa!

3. Di rumah ada kesedihan yang mendalam! Keluargamu akan bersedih seminggu dua minggu, sebulan dua bulan dan mungkin hingga setahun! Selanjutnya mereka meletakkanmu dalam arkib kenangan..

Demikianlah "Kisahmu telah berakhir di tengah² manusia". Dan kisahmu yang sesungguhnya baru dimulai, AKHIRAT!. Telah hilang kemuliaan, harta, kesihatan dan anak². Telah engkau tinggalkan rumah, istana dan isteri tercinta. Kini hidup yg sesungguhnya telah dimulai. Pertanyaannya adalah:

Apa persiapanmu untuk kuburmu dan Akhiratmu?

Hakikat ini memerlukan renungan.
Usahakan dengan sungguh².
Jalankan kewajiban², hal² yang disunnahkan, sedekah rahsia, merahsiakan amal soleh, solat malam. Semoga engkau selamat.

AllahuRabbi.. Kubur itu semakin dekat untuk didiami!


-al Fatihah buat semua yg telah tiada.

Copypaste dari group whatsapp mama ..