KAU BANYAK HAL LAH










Petang ...

Dan hampir senja ditempat aku ni . Santai-santai lepak depan  rumah sewa dengan housemate . Sesekali mata melilau tengok  orang lalu lalang . Astagfirullah hal azim…


Mia ! Kau ni tak nampak bodoh ke luahkan semuanya diblog peribadi kau tu?? Someone asked me  tengahri tadi . masatu aku , dia sedang tekun  makan tengahari . aku senyum sambil pandang nasi dan lauk atas pinggan aku .

Bodoh ea ? Ooook .. kau tau tak beb . aku rasa lagi bodoh kalau aku simpan masaalah aku dalam kepala otak aku sorang-sorang. Lepastu  kalau aku luahkan pun kat  seseorang untuk dengar keluhan aku , orang bodoh mana nak dengar masaalah aku ? Selama aku hidup  ada dua orang je yg rajin dengar semua masaalah aku . Mereka ialah  aruah akak aku dan Fibo  - nurse peribadi aku. orang lain??? Haram ..

And now bila dua hamba Allah tu dah takda  dalam hidup aku . Aku lagi rasa bodoh bila pendamkan masaalah aku sendirian. So..selain aku luahkan kat Allah  pada setiap tahajjud . aku luahkan jugak pada tiap hasil kerja aku diblog tu .

Apa kamu rasa selepas meluahkan? well.. kak Siti nak juga ambil tahu rupanya.

Hihi ..saya rasa lega kak . saya tak perlukan feedback dari luahan tu tapi saya akan puas kak selepas meluah diblog tu. dulu aruah kakak saya selalu buat macam tu , tapi saya yang tak minat blogging . Saya anggap semua ni kerja bodoh !! Sia - sia !! Rupanya tak .

Sebabnya bila saya free . saya akan baca semula apa yg saya taip sebelum- sebelum ni . then saya pandang saya yg terkini .  Aku berubah kah? Aku  dapat kah apa yg aku tak dapat  buat sebelum ni? Apakah masaalah yang sama jugak kah aku ngadap harini?? So dari situ saya akan buat  perubahan demi perubahan yg positif dlm hidup saya ini kak. dan Alhamdulillah.. saya berjaya ubah hampir 80% saya yg dulu . Yang bersifat  negetif kepada manusia yg lebih kearah positif  .

Kau tak rasa malu ke Mia ? Orang baca apa yg kau rasa? Tanya someone tadi seakan tak puasati pada hasil idea aku diblog ni .


Malu ?? NO !  Apa nak malu ? Bukan aku buat maksiat dalam ni. Pada aku tiap yg aku taip diblog ni , aku nak pembaca ambil iktibar  . muhasabah diri . Kot dulunya dia degil macam aku . So dia dapat lah buat iktibar dari jalan cerita yg aku alami.  Contohnya soal perasaan aku dgn kesayangan aku . kenapa aku rindu tapi aku kerap pulak gaduh or sakat dia?  Aku cakap tu cara kami bercinta . cinta jarak jauh . tapi  pada orang lain mungkin tak . so  orang lain boleh ambil pendekatan yg positif juga  bila bercinta . Macam adjust masa . pahami masaalah pasangan yg masih belajar . Tolak ansur  . memahami . so dalam tak tersengaja  mereka kata


"-  eh ..aku dah sama macam bf budak nilah . aku buat gf aku sama macam bf dia buat dia - ermm kesiannya gf aku . lepasni aku akan pastikan gf aku tak derita macam budak perempuan ni rasa..- "


Nah !!  Dapat tak  dia punya kebaikan ada dalam tu . Harap-harap kau paham beb . Aku pandang someone tu . dia senyum pandang aku . kenyit mata .

" mia .. buat kan lah aku blog .aku tak pandai lah nak buat camane "


*ha????

Aku tutup muka pakai tudung - arhhh kacauuuuuu lah !! Aku dah nak buat  kerja dah ni ...ermmmmm  nanti-nanti lah aku busy aaaa ..

*aku bangun tinggalkan meja makan..

Mia !!! Mia !!!  tolong aa pleaseeeee ...Someone tu  merayu aku dan aku buat tak dengar.

K-baii~


Comments

anakjawe said…
mana fibo??