ZIKA DAN MANUSIA






Hai guysss .. selain hal perasaan ada lagi hal yang kita kena ambil berat . iaitu kesihatan . Aku masih demam dan kak Siti cakap maybe aku demam sebab terkejutkan babi semalam hahaha memandai je kak Siti . bytheway , for your information babi tu memang ada doe , dia sorok bawah pepara pokok bunga rumah sewa kami hahaha . Tapi dah di selamatkan oleh warden hutan  semalam petang . Hahahaha  ni real punya babi ..bukan plastik ea..


   - AKU KENA SAMAK  BLOG NI SEBAB BANYAK SANGAT NAJIS BERAT DIDALAMNYA-

Mengenai Zika . Penyakit yg katanya berasal dari nyamok aedes jugak . sekarang ni dah liar menular disempadan Malaysia- Thailand . Korang pasti ke guys yang nyamok tu tak terbang masuk negara kita??  Menurut doktor  yang memberi kenyataan mengenai zika diThailand tu  :


"Ia bukan satu penyakit baharu di Thailand. Kami sudah mendapat kes pertama disahkan pada tahun 2012. Sejak itu kami mencatat purata tidak lebih lima kes setahun."Tidak perlu untuk panik. Kami tidak pernah mendapat epidemik virus Zika di Thailand oleh kerana semua kes tidak berulang," katanya.Nyamuk Aedes aegypti yang menyebabkan jangkitan denggi, membawa virus Zika dan dikaitkan dengan mikrosefali iaitu keadaan yang mana bayi dilahirkan dengan otak jauh lebih kecil.Ia membiak di kawasan tropika termasuk Thailand yang menyaksikan peningkatan kes denggi sejak beberapa bulan kebelakangan ini.Kali pertama dikesan di Afrika pada tahun 1947, Zika dianggap penyakit ringan sehingga wabak terkini diisytiharkan di Amerika Latin tahun lalu. -


Kereknya  dia beri kenyataan kan guys . hahaha pic baby tu ialah antara salah satu kesan zika . dan doktor tu cakap penyakit ringan ??? Otak mengecil itu penyakit ringan ek ? Maybe pada doktor - lagi besar otak lagi besar kepala tu sebab  ramai orang kurang ajar didunia ni . so bila otak kecil  , kurang sikit amarah besar kepala dia tu . Oooooh sebab tu dianggap penyakit ringan  - Huhuhuuu

Apa-apa pun guys - jaga kesihatan dan pasang ubat nyamok kalau kawasan rumah banyak nyamok k ..



Salam sejahtera keatas kamu ..

Comments