Skip to main content

ZIKA DAN MANUSIA






Hai guysss .. selain hal perasaan ada lagi hal yang kita kena ambil berat . iaitu kesihatan . Aku masih demam dan kak Siti cakap maybe aku demam sebab terkejutkan babi semalam hahaha memandai je kak Siti . bytheway , for your information babi tu memang ada doe , dia sorok bawah pepara pokok bunga rumah sewa kami hahaha . Tapi dah di selamatkan oleh warden hutan  semalam petang . Hahahaha  ni real punya babi ..bukan plastik ea..


   - AKU KENA SAMAK  BLOG NI SEBAB BANYAK SANGAT NAJIS BERAT DIDALAMNYA-

Mengenai Zika . Penyakit yg katanya berasal dari nyamok aedes jugak . sekarang ni dah liar menular disempadan Malaysia- Thailand . Korang pasti ke guys yang nyamok tu tak terbang masuk negara kita??  Menurut doktor  yang memberi kenyataan mengenai zika diThailand tu  :


"Ia bukan satu penyakit baharu di Thailand. Kami sudah mendapat kes pertama disahkan pada tahun 2012. Sejak itu kami mencatat purata tidak lebih lima kes setahun."Tidak perlu untuk panik. Kami tidak pernah mendapat epidemik virus Zika di Thailand oleh kerana semua kes tidak berulang," katanya.Nyamuk Aedes aegypti yang menyebabkan jangkitan denggi, membawa virus Zika dan dikaitkan dengan mikrosefali iaitu keadaan yang mana bayi dilahirkan dengan otak jauh lebih kecil.Ia membiak di kawasan tropika termasuk Thailand yang menyaksikan peningkatan kes denggi sejak beberapa bulan kebelakangan ini.Kali pertama dikesan di Afrika pada tahun 1947, Zika dianggap penyakit ringan sehingga wabak terkini diisytiharkan di Amerika Latin tahun lalu. -


Kereknya  dia beri kenyataan kan guys . hahaha pic baby tu ialah antara salah satu kesan zika . dan doktor tu cakap penyakit ringan ??? Otak mengecil itu penyakit ringan ek ? Maybe pada doktor - lagi besar otak lagi besar kepala tu sebab  ramai orang kurang ajar didunia ni . so bila otak kecil  , kurang sikit amarah besar kepala dia tu . Oooooh sebab tu dianggap penyakit ringan  - Huhuhuuu

Apa-apa pun guys - jaga kesihatan dan pasang ubat nyamok kalau kawasan rumah banyak nyamok k ..



Salam sejahtera keatas kamu ..

Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx