Skip to main content

PERIHAL MALAM 15 SYAABAN





Morning guys.
Ramai dok pertikai pasal aktiviti malam nisfu syaaban yang sudah pun berlalu beberapa malam lepas. Aku pelik , ada diantara kita terlalu memberatkan benda remeh seperti ini. Memangnya orang melayu muslim ini suka berkelahi ?

Guys ..memeriahkan  malam 15 syaaban itu adalah amalan para ulama terdahulu , namun ianya bukan lah sesuatu yang diwajibkan . Buat boleh tak buat pun tak mengapa. Sebab TIDAK WAJIB !

Kenapa baca yasin 3 kali ?
Ok untuk memenuhkan ruang masa diantara lepas maghrib  sampai ke masuknya waktu isyak , membaca yasin 3 kali itu memang dah ngam2 la , tapi kalau korang baca 1 kali atau 2 kali pun ,apa ada hal sebab aktiviti ini bukan AMALAN YANG DITUNTUT ! Surah yasin merupakan surah yang terbaik ,ringkas dan selalu diamalkan dlm acara2 orang muslim , seperti malam jumaat , sedekah pada si mati , bila ada gangguan mahlok halus , semua orang akan baca surah yasin ,  cuba korang bayangkan nak baca surah albakorah , mesti tak sempat habis baca ,azan isyak dah berkumandang . Tak best kan amalan tak sempurna gitu. Bacaan terhenti ditengah jalan kan ? Thats why surah yasin lah menjadi pilihan pada malam tersebut. But andai kata korang boleh habiskan 1 surah lain dalam tempoh lepas maghrib tu sampai tibanya  isyak ..why not ?? Baca je laaaa.. asalkan pahala tu kau dapat. Taknak baca apa2 pun tak apa lah guys ,benda tak TUNTUT  pun ! Malam nisfu syaaban lepak C.C pun takpe guys ,apa ada hal . Asalkan korang tahu , balik C.C. solat 5 waktu itu wajib dilunaskan, sebab itu memang AMALAN YANG DITUNTUT !

Kenapa lepas baca yasin ada doa2 khusus?
Sebagai seorang hamba yang hina , selayaknya kita tak jemu memohon doa kepada Allah s.w.t. kerana hanya Dia yang maha mengetahui apa jua yang bakal kita terima pada keesokkan harini. Panjang umur ke , pendek umur ke ? Bisnes untung ke,bisnes rugi ke? Oleh itu doa2 yang diamalkan selepas bacaan yasin itu jika korang peratikan , semua doa yang bersangkut paut pada kehidupan didunia dan diakhirat. Andai kata korang nak doa dapat isteri comel macam Nora Danish pun tak salah guys .or yang perempuan nak doa dapat calon suami handsome macam Ramy Ishak pun takda hal punya . Asalkan nawaitu korang nak pohon doa.

Guys .. semua hal yang ulama buat sebelum ni ,tak perlu diberatkan lagi. Islam itu mudah , islam tidak membebankan  , Allah kata , tiap perbuatan baik ,akan dapat ganjaran , so untuk tiap aktiviti yang baik ,follow je guys , tak jatuh dosanya. So apa yang dosa ??

Yezzaaa dosanya bila kita sering menunding jari cari silap orang yg rajin tokok tambah amalan mereka , dosanya bila kita jatuhkan hukum pada sesuatu yg kita sendiri tidak paham. Dosanya bila kita terlalu taksub dengan amalan2 yang mudah hingga membebankan kepada muslim lain.

Guys , korang buat korang dapat , tak buat pun takpe doe. So ,pada yang terlampau bijak diluar sana , sila lah hadamkan dengan akal minda yang waras. Amalan ulamak bukan wajib ,yang wajib itu perintah Allah .

Wa allah hualam ..

Selamat sejahtera keatas kamu.


Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx