Skip to main content

MAWAR PASRAH DIGURUN



Morning guys..

Selamat hari bapa buat AYAH  ,  pepagi aku dah called dan  macam biasa  ,he said thank you and  love you my sweet heart ,jaga diri ,jaga iman ,jaga maruah family , study hard , kami kat sini senantiasa doakan manja ayah ni jadi anak yang solehah yg menjadi kebanggan keluarga didunia dan diakhirat  . Ermm nada sebak  beralun dicorong phone aku . Miss you yah* 😭😭😭


Eh guys ..ada member aku tanya ,mia you ni tak reti tidur ke? Aku tengok you ada je on9  sejak  study di tempat baru tu . Aku just gelak . Aku cakap ,masa SPM result geografi kau dapat berapa ek beb ?  Dia cakap dapat C+ dan aku cakap , oooooh patutlah*


Bila korang berada di negera yang aku study sekarang ni , perbezaan jarak jam  dengan Malaya  pun dah selisih 5 jam . Then  bila berada disini , jarak malam dengan siang memang berbeza , siang lebih panjang masanya dari malam , tu yg kadang2 korang nampak macam aku tak reti nak tidur . Hihihihih bila aku cakap aku sahur jam 12 am , macam awal la  sangat kan , padahal ramai  masyarakat sekeliling tak tidur ,kerana takut solat subuh terlepas  , sebab jarak antara keduanya sangat singkat . Mereka luangkan masa singkat tu   dengan aktiviti bulan ramadhan , tarawih, tadarus dan beberapa aktiviti lain.  Solat sunat tarawih pun berakhir hampir jam 11.30 malam , kemudian disambung dengan tadarus , sampai azan subuh . Lepas solat subuh ,baru lah mereka masuk tidur.

Dan ada ketika waktu siang kat sini  sampai 16 jam , bukan 12 jam macam waktu diMalaya tu .  korang bayangkan lah guys , berpuasa selama 16 jam dengan suhu hampir kepada 38° ..hihihhi memang dugaan . Dan mengikut ramalan kaji cuaca  minggu ni minggu panas , suhu boleh mencecah hingga 40° tapi ianya tidak berlarutan ,maybe sampai hari khamis je lah. Lepas tu suhu kembali normal , pada kadar 37° . In sya Allah .

When someone from Malaya asked me .. tadi awak buat apa je ? Spechless guys , jarak selisih masa kami yg 5 jam tu , waktu siang aku yg panjang  , dan waktu malam  yg singkat dan dengan berjayanya dah  buat kan dia tertanya2 , apa je aktiviti aku sepanjang hari ?

Hahahaha seriously sedih guysssss  , ada ketika aku terkedu ,otak tepu , aku nak jawab apa kah..  mereka lupa yg aku masih berpuasa , sedangkan mereka dah naik padat dah perutnya diisi dengan juadah berbuka .  Dan ketika  mereka sedang lena dibuai mimpi , aku masih setia mendirikan solat tarawih dengan kawan2 dihostel .atau dimasjid  berdekatan ,Dan bila aku sampai bilik ,lepas solat tarawih , mereka sudah pun siap makan sahur . 😭😭😭 sedih ..

Alhamdulillah , kat sini dalam bulan puasa ,memang takda aktiviti class ,so lepas subuh aku dah bantai tidur sampai masuk waktu zuhur .then lepas zuhur ,aku kembali join program bulan puasa anjuran pelajar2 tempat aku study . Ini pengalaman paling mahal bagi aku , maybe  sampai mati aku tak lupa semua pengalaman2 ini .  In sya Allah ..


*guys  .. akulah mawar merah yang mekar digurun tandus . Kian sepi dan makin terpinggir*


Selamat sejahtera keatas kamu ..



Popular posts from this blog

DOA BUAT KEKASIH *CINTA JARAK JAUH*

assalamualaikum
mood sedih dari malam tadi...
semalam ye malam semalam, selepas aku offline dari laman web tu ,
secara tak sengaja hati ni tetiba jadi sebak mengenangkan dia,
kekasih ku yang jauh disana .
sekian lama menjalinkan perhubungan dengan dia,
sekali pun kami tak pernah bertemu.
kini masa hampir menjangkau ketahun yang ketiga
dan kami masih setia bersama
dan tidak lagi pernah bersua muka~ pelik tapi benar~





tak pernah aku bayangkan bagaimana telatah sebenar dia,
bagaimana rupa peribadi sebenar dia,
dan yang aku pelik kenapa aku tidak pernah memikirkan yang negetif tentang dia!
kenapa tidak? adakah ini di kata kan cinta itu buta!?




namun pekara yang buat aku terasa sebak tak tertahan,
dia masih setia menunggu aku walau berbagai dugaan pahit getir ,
tentang pembohongan status aku ,
tentang kesihatan aku yang tidak memberansangkan ,
dengan perangai aku yang suka membuat tuduhan yang tak berasas tentang dia..




ye.. dia masih tetap sabar.
aaah !! kejam nya aku terhadap dia,
teruknya …

CIKGU AYU

Hari ni teringat kat someone pulak time sunyi sepi ni.....dia tak lain tak bukan ialah cikgu Ayu yeaa..cikgu Ayu yang memang sedia ayu ... manja ..lemah lembut dan comel ,ramai yang tertarik dengan keayuan cikgu Ayu



cikgu Ayu baru ditukarkan kesekolah aku .katanya dia mengajar aliran sastera ! ish..malangnya aku berada dialiran science !ah.tak ada rezeki la camni ...ramai murid lelaki yang tergoda dengan kecantikkan cikgu Ayu dan aku yang murid perempuan ni pun ..kalau sehari tak nampak kelibat cikgu Ayu .rasanya tak sempurna hari persekolahan aku pada hari tu .. serious ~

suara tapak kasut tumit tinggi cikgu Ayu sangat aku kenal tik tok , tik tok..yea..langkah cikgu Ayu teratur melangkah...bila kedengaran  bunyi itu,mata kami akan sedia menjeling ketepi tingkap fuh .... saat tu mata pasti tak berkelip..pandangan kami tajam ketingkap kelas ok..ok...bukan aku aje ok,malahan murid-murid dikelas lain pun sama mengalami stuasi yang serupa !


ohh cikgu Ayu... kenapa kamu ! jerit ketua kela…

BILA PEMAIN BOLA BERCERITA PASAL AKU

Mama kata biar sikit perasan  dari langsung takde perasaan
hahahaha
aku ok jew,janji bahagia...
sorry it too much ...
mmuuaachx